Πέμπτη, 1η Σεπτεμβρίου, 2022
ΑΘΗΝΑ. Η Ελλάδα συνήψε μια δύσκολη συμφωνία για την επιστροφή από την ιδιωτική συλλογή ενός Αμερικανού δισεκατομμυριούχου 161 αρχαίων ελληνικών αντικειμένων αρίστης ποιότητας που χρονολογούνται πριν από περισσότερα από 4.000 χρόνια, σηματοδοτώντας μια νέα προσέγγιση στις προσπάθειες της χώρας να ανακτήσει την πολιτιστική της κληρονομιά.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε την Τρίτη ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει το σχέδιο νόμου για την επικύρωση της συμφωνίας, στην οποία συμμετέχουν το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, ένα κορυφαίο ελληνικό μουσείο και ένα πολιτιστικό ινστιτούτο με έδρα το Ντέλαγουερ.
Είπε ότι η συμφωνία θα αναγνωρίσει την κυριότητα της Ελλάδας στα 161 αντικείμενα από τον κυκλαδικό πολιτισμό της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού -γνωστό για τα κομψά αφηρημένα αλλά αινιγματικά μαρμάρινα αγαλματίδια του- τα οποία έχουν δωρηθεί από συλλέκτη της Νέας Υόρκης στο ινστιτούτο του Ντέλαγουερ. Τα έργα θα εκτεθούν αρχικά αργότερα μέσα στη χρονιά στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα και στη συνέχεια στο Μητροπολιτικό Μουσείο, είπε.
Το Μητροπολιτικό Μουσείο αρνήθηκε να σχολιάσει.
Ο κ. Οικονόμου δεν κατονόμασε τον εμπλεκόμενο Αμερικανό συλλέκτη. Ωστόσο, δύο άτομα με γνώση της συμφωνίας δήλωσαν στο «Associated Press» ότι τα αντικείμενα προέρχονται από τη συλλογή του Λέοναρντ. N. Στερν (Leonard. N. Stern), ενός 84χρονου επιχειρηματία στον τομέα των ειδών για κατοικίδια ζώα και των ακινήτων και φιλάνθρωπου. Μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων.
«Πολλά από (τα κομμάτια) είναι εξαιρετικά σπάνια ή ακόμη και μοναδικά δείγματα της τέχνης και της χειροτεχνίας του κυκλαδικού πολιτισμού της 3ης χιλιετίας π.Χ. και προσφέρουν νέα δεδομένα στην επιστημονική γνώση της περιόδου», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που συζήτησε τη συμφωνία την Τρίτη.
Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο τα έργα είχαν ανασκαφεί και εξαχθεί από την Ελλάδα και τα χαρακτήρισε «άγνωστα» αντικείμενα. Οι αρχαιολόγοι προειδοποιούν ότι οι αρχαιότητες απροσδιόριστης προέλευσης είναι συνήθως λεηλατημένες και επομένως στερούνται κάθε χρήσιμης πληροφορίας σχετικά με τη λειτουργία και την πολιτιστική τους αξία που θα παρείχε μια νόμιμη ανασκαφή.
Ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι η συμφωνία, η οποία δεν συνεπάγεται καμία νομική διαμάχη ή πληρωμή από την ελληνική κυβέρνηση, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρότυπο για περαιτέρω επιστροφές. Αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
«Αυτό δημιουργεί μια διαδικασία και ένα μέσο που ενθαρρύνει άλλους συλλέκτες ελληνικών αρχαιοτήτων να κάνουν παρόμοιες κινήσεις … που δεν φέρουν τα μειονεκτήματα μιας δικαστικής διαδικασίας», είπε.
Ελληνας αξιωματούχος δήλωσε ότι οι 161 αρχαιότητες θα επιστραφούν σταδιακά στην Ελλάδα για μόνιμη έκθεση, αλλά δεν ήταν διαθέσιμο το ακριβές χρονοδιάγραμμα.
Ο Κυκλαδικός Πολιτισμός άκμασε στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων του Αιγαίου Πελάγους περίπου μεταξύ 3000-2000 π.Χ. Είναι περισσότερο γνωστός για τα εμβληματικά λευκά μαρμάρινα ειδώλια γυμνών γυναικείων μορφών που ενέπνευσαν καλλιτέχνες όπως ο Πάμπλο Πικάσο και ο Κονσταντίν Μπρανκούζι. Η τεράστια δημοτικότητά τους μεταξύ ιδιωτών συλλεκτών και μουσείων παγκοσμίως προκάλεσε ένα όργιο παράνομων ανασκαφών σε όλες τις Κυκλάδες τον 20ό αιώνα. Σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας αυτού, η ακριβής αρχική τους χρήση παραμένει ασαφής.
Εδώ και δεκαετίες, οι ελληνικές αρχές προσπαθούν να ανακτήσουν τις αρχαιότητες που έχουν ανασκαφεί και εξαχθεί παράνομα από τη χώρα, οι οποίες μπορούν να πωληθούν για εκατομμύρια δολάρια. Χαρακτηριστικές είναι βεβαίως οι επί μακρόν και άκαρπες πιέσεις που έχει ασκήσει η Αθήνα για να πάρει πίσω μεγάλα τμήματα των γλυπτών του 5ου αιώνα π.Χ. που αρχικά διακοσμούσαν τον ναό του Παρθενώνα στην Ακρόπολη και τώρα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.
Πηγή: «Associated Press»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου