Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Γιατί έγινε η παρακολούθηση του Ανδρουλάκη και το κοινό μυστικό που δεν αποκαλύπτεται ευθέω

  Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου, 2022

Τρεις βασικές πληροφορίες που διασταύρωσε η Huffpost και οι απαντήσεις που συγκεντρώσαμε για τέσσερις εύλογες απορίες. 

Η μισή Αθήνα, οι πάντες σε κυβερνητικά, κομματικά και δημοσιογραφικά γραφεία, συζητούν από χθες για το εάν και πως είναι δυνατό να παρακολουθείται ένας πολιτικός αρχηγός και ο πρωθυπουργός - που είναι ο άνθρωπος στον οποίο υπάγεται απευθείας η ΕΥΠ - να μην το γνωρίζει.

Ας συγκρατήσουμε αυτές τις τρεις πληροφορίες, που είναι διασταυρωμένες και αδιαμφισβήτητες:

1. Ο Νίκος Ανδρουλάκης άρχισε και σταμάτησε να παρακολουθείται πριν εκλεγεί Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η απόφαση για την παρακολούθησή του ελήφθη πάνω κάτω τέτοιο καιρό το 2021. Υπάρχει μία πολύ μεγάλη και ισχυρή χώρα που γνωρίζουμε ότι ενδιαφερόταν εκείνη την περίοδο για κάθε είδους επαφές, συζητήσεις, πληροφορίες σχετικά με την κινητικότητα που αναπτύσσεται σε επίπεδο κινεζικής διπλωματίας στον ευρωπαϊκό χώρο. Όμως, το αίτημα για παρακολούθηση του Ανδρουλάκη δεν υποβλήθηκε από αυτή την πλευρά. Υπήρξε μια άλλη χώρα που έπαιξε ρόλο, όταν ζήτησε συνεργασία από την ΕΥΠ σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών.

2. Από χθες, η κυβέρνηση επαναλαμβάνει σταθερά μεταξύ άλλων μηνυμάτων: ″Οι νόμιμες επισυνδέσεις, με εισαγγελική έγκριση για λόγους εθνικής ασφάλειας, είναι πάγια πρακτική της ΕΥΠ επί όλων των κυβερνήσεων. Η Ελλάδα μάλιστα διαθέτει ένα από τα πιο αυστηρά πλαίσια στην Ευρώπη. Υπενθυμίζεται επίσης ότι η νομοθετική ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στην ΕΥΠ να μην ενημερώνει τα παρακολουθούμενα πρόσωπα για λόγους εθνικής ασφάλειας ψηφίστηκε και από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.”

Και εννοεί: Διαχρονικά, ήταν και παραμένει σύνηθες ανεξαρτήτως κυβέρνησης στη χώρα μας, να παρακολουθούνται κάποτε επικοινωνίες (ακόμα και πολιτικών προσώπων σε ειδικές περιπτώσεις). Τα πρόσωπα ποτέ δεν ενημερώνονται, όταν παρακολουθούνται.. Το ψήφισε το ΠΑΣΟΚ. Άρα δεν έγινε κάτι εξαιρετικό, με τη διαφορά ότι ο Ανδρουλάκης συνέβη να εκλεγεί Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το διάστημα που έληγε η παρακολούθησή του.

3. Η ερώτηση: Γιατί η κυβέρνηση παραδέχεται με αυτό τον τρόπο τα γεγονότα (με δόσεις μυστηρίου και κατασκοπείας, θα έλεγε κάποιος) και το σκεπτικό με βάση το οποίο έγινε η παρακολούθηση;

Η εξήγηση: Σκεφτείτε να μην υπήρχε το αίτημα με αυτό το υπόβαθρο που έφτασε στον εισαγγελέα μέσω ΕΥΠ - στο πλαίσιο της νόμιμης λειτουργίας μυστικών υπηρεσιών. Τότε θα μιλούσαμε όχι για κράτος Δικαίου αλλά για παρακράτος και υπονόμευση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Τότε η παρακολούθηση θα παρέπεμπε σε άλλου είδους καθεστώτα... Γι αυτό και ο Νίκος Aνδρουλάκης θα λάβει διεξοδική ενημέρωση - εκ των υστέρων βέβαια - από την ΕΥΠ, πέρα από την συγνώμη που θα ζητήσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη των λαθών που έγιναν. Και θα το πράξει όχι μέσα από την συνέντευξή του στο ″Βήμα της Κυριακής” που δημοσιεύεται σήμερα, αλλά και αύριο στο μήνυμα που θα απευθύνει προς τους πολίτες.

29 Ιουλίου 2022. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ. (Photo by Leon Kuegeler/Photothek via Getty Images)
29 Ιουλίου 2022. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ. (Photo by Leon Kuegeler/Photothek via Getty Images)
LEON KUEGELER VIA GETTY IMAGES

Άλλες απορίες...

Γενικά, το θεωρούμε ”κανονικό” να παρακολουθούνται πολιτικά πρόσωπα, έστω και με τη νομιμότητα που παρέχει στην ΕΥΠ η άδεια του αρμόδιου εισαγγελέα;

Κυβερνητικές πηγές απαντούν ότι ”η κυβέρνηση επισήμανε ότι το ζήτημα παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων με κακόβουλα λογισμικά αφορά, εδώ και αρκετά χρόνια, δεκάδες πολιτικά και δημόσια πρόσωπα στην Ευρώπη, στα οποία περιλαμβάνονται και ευρωβουλευτές”.

Πέραν αυτού, ρωτώντας υπηρεσιακούς παράγοντες στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Εξωτερικών, η Huffpost έλαβε την απάντηση ότι ”ναι, γενικά όταν μυστικές υπηρεσίες μίας φίλης και συμμάχου χώρας ζητάνε από μία άλλη παρακολούθηση προσώπων στο πλαίσιο της εφαρμογής διακρατικών συμφωνιών για ασφάλεια, παράνομες δραστηριότητες ή αντιμετώπιση τρομοκρατίας κλπ., τότε η συνεργασία κατά κανόνα προχωράει. Ώστε να ανταποδίδεται όταν και εφόσον απαιτηθεί. Και σε ποιά από τις παραπάνω κατηγορίες θα λέγαμε ότι εμπίπτει η παρακολούθηση Ανδρουλάκη; Λογικά, στο γενικό σκέλος ”ασφάλεια”, υποθέτουμε.

Μετά τον σάλο για την υπόθεση παρακολούθησης Ανδρουλάκη, οδεύουμε προς πρόωρες εκλογές;

Όχι περισσότερο από πριν. Ο Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει πλέον τις προθέσεις του. Εξάντληση της τετραετίας. ”Δεν υπάρχει λόγος αλλαγής του πολιτικού σχεδιασμού. Οι εκλογές θα γίνουν, όπως επανειλημμένα έχει πει ο πρωθυπουργός, στο τέλος της τετραετίας”, επαναλαμβάνουν σχεδόν μονότονα από χθες κυβερνητικά στελέχη και πηγές του Μαξίμου σε δεκάδες δημοσιογράφους. Η κοινή λογική λέει ότι θα ήταν λάθος να πάει τώρα σε εκλογές γιατί, όπως και να έχει, η αποκάλυψη της παρακολούθησης Ανδρουλάκη έχει κάποιον αρνητικό αντίκτυπο για την κυβέρνηση, ενώ αντίστοιχα το ΠΑΣΟΚ κερδίζει πόντους σε αυτή τη φάση. Όμως τίποτα δεν είναι ”γραμμένο στο μάρμαρο”. Τώρα οι κάλπες φαίνεται δύσκολο να στηθούν. Ποιός ξέρει τι θα γίνει τον χειμώνα, με την ενέργεια να εξελίσσεται σε τεράστιο πρόβλημα για όλες τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη;

Γιατί έσπευσε η κυβέρνηση να αποδεχθεί το αίτημα Ανδρουλάκη για εξεταστική επιτροπή, αφού υποστηρίζει πως όλα έγιναν νόμιμα;

Δύο λόγοι: Ο πρώτος, έχει σχέση και με την προσωπική αντίδραση του Μητσοτάκη, που δηλώνει ότι οφείλει μία συγνώμη στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Αισθάνεται ότι του οφείλει περισσότερη διαφάνεια σε αυτή τη φάση και ότι οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν. Αν δεν βοηθήσει να χυθεί φως - και μέσω της εξεταστικής - οι πολίτες θα διατηρήσουν περισσότερες απορίες...

Ο δεύτερος λόγος, είναι ότι στο Μαξίμου θεωρούν ότι όσα ήταν να βγουν προς τα έξω, βγήκαν. Άρα δεν υπάρχει κάτι να κρυφτεί και το φως θα κάνει καλό γενικώς.

Γιατί στηρίζουν από το Μαξίμου τον Γρηγόρη Δημητριάδη και μετά την παραίτησή του;

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο, άπαντες χαρακτηρίζουν ”τολμηρή πράξη πολιτικής ευθιξίας” την παραίτηση του ΓΓ του πρωθυπουργού.

″Η παραίτησή του σε καμιά περίπτωση δεν έχει να κάνει με το Predator, αφού ούτε ο ίδιος ούτε η Κυβέρνηση έχουν καμιά σχέση, όπως κατηγορηματικά έχει δηλωθεί. Ο ίδιος μάλιστα κατέθεσε αγωγές κατα εκείνων που επιχειρούν μέσω διαφόρων μυθιστορηματικών σεναρίων να τον συνδέσουν με διάφορα αφηγήματα”, λένε συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Και γιατί παραιτήθηκε; Κυρίως, επειδή ο Δημητριάδης, λένε, δεν ήταν απλώς Γενικός Γραμματέας και ανιψιός του πρωθυπουργού, αλλά ένας άνθρωπος που ”επί έξι χρόνια έχει σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος κι έχει δεχθεί πολύ σκληρές επιθέσεις. Είναι γνωστό ότι η θέση στην οποία υπηρέτησε αποτελεί μία από τις αποκαλούμενες «ηλεκτρικές καρέκλες», ενδεικτικό είναι άλλωστε η μέση θητεία ομολόγων του στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέρχεται σε 1,5 χρόνο”.

Και καταλήγουν ότι ”η παραίτηση έχει να κάνει με το κλίμα τοξικότητας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του όλο το προηγούμενο διάστημα και συνεχίζεται με ένταση”, όμως ”σε καμιά περίπτωση δεν έχει να κάνει με το Predator, αφού ούτε ο ίδιος ούτε η Κυβέρνηση έχουν καμιά σχέση, όπως κατηγορηματικά έχει δηλωθεί. Ο ίδιος μάλιστα κατέθεσε αγωγές κατα εκείνων που επιχειρούν μέσω διαφόρων μυθιστορηματικών σεναρίων να τον συνδέσουν με διάφορα αφηγήματα”.

Και προσθέτουν με νόημα, ότι στο τέλος η Δικαιοσύνη θα διαλύσει κάθε αμφιβολία και κάθε θα καταρρίψει κάθε σκιά για τον παραιτηθέντα ΓΓ του πρωθυπουργού.

HUFFPOSTGR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου