Σάββατο, 1η Οκτωβρίου, 2022
ΑΘΗΝΑ. Η πληροφορία ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να οδηγήσει το Κυπριακό στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για να άρει τα εμπόδια για αναγνώριση του ψευδοκράτους, που δημοσίευσε η τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ», έχει κινητοποιήσει τη Λευκωσία.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, δήλωσε πως «θα αντιδράσουμε στις τουρκικές προκλήσεις με προσφυγή σε διεθνή σώματα και διπλωματικές ενέργειες». Επισήμανε πως «παρακολουθούμε με ψυχραιμία τις συνεχιζόμενες προκλητικές ενέργειες της Αγκυρας. Η αντίδρασή μας δεν μπορεί να είναι άλλη από την προσφυγή σε διεθνή σώματα και ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο».
Ακόμη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν προκαλούμε και βεβαίως δεν είναι πρόθεσή μας να αντιπαρατεθούμε στρατιωτικά με την Τουρκία», προσθέτοντας ότι επιθυμία μας είναι η ειρηνική συμβίωση με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας.
«Αυτό που η Κυπριακή Δημοκρατία πράττει εκ καθήκοντος είναι η ενίσχυση της αποτρεπτικής της δύναμης προκειμένου να προασπίσει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και όχι η επιθετική διάταξη, όπως καταφαίνεται από τη ρητορική και τις ενέργειες της Τουρκίας», επεσήμανε.
Ο κ. Πελεκάνος τόνισε ότι πολιτική μας παραμένει η επιμονή στον δημιουργικό διάλογο για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. «Οσον αφορά τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπάρχει ως επιλογή κινήσεων είτε ο διμερής διάλογος είτε η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», ανέφερε.
Το δημοσίευμα της «Μιλιέτ»
Σύμφωνα με την τουρκική «Μιλιέτ», η Τουρκία ετοιμάζεται να οδηγήσει το Κυπριακό στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με βάση τη «φόρμουλα Ιερουσαλήμ». Με τίτλο «Πρωτοβουλία για την Κύπρο από Τουρκία, στην ατζέντα η φόρμουλα Ιερουσαλήμ», η εφημερίδα γράφει ότι το ψήφισμα για την Ιερουσαλήμ το 2017, το οποίο πέρασε με πρωτοβουλία της Τουρκίας, έχει αποτελέσει προηγούμενο. Η πρόταση είχε υποβληθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ από την Τουρκία και την Υεμένη ως απάντηση στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, και έγινε δεκτή με ψήφους 128 και με 9 κατά. Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απειλήσει τότε να διακόψει την οικονομική βοήθεια σε χώρες που θα πουν «ναι», σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα.
Ο πρώην Τούρκος πρεσβευτής Ουλούτς Οζουλκέρ δήλωσε ότι «η απόφαση για την Ιερουσαλήμ ελήφθη το 2017 με πρωτοβουλία της Τουρκίας. Τότε η Τουρκία τα κατάφερε. Γιατί όχι και αυτή τη φορά;».
Οπως γράφει η «Μιλιέτ», η Τουρκία έχει κάνει ριζικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια στην πολιτική της για το Κυπριακό. Το πλαίσιο της στρατηγικής για αναγνώριση του ψευδοκράτους χαράχθηκε στην τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) τον Ιούλιο. Στη ανακοίνωση του ΣΕΑ τον Ιούλιο αναφέρθηκε ότι «δηλώθηκε ισχυρή υποστήριξη για το όραμα της λύσης δύο κρατών της ‘τδβκ’, που βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς». Μετά την έκκληση του Ταγίπ Ερντογάν για αναγνώριση κατά την ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, επαναλήφθηκε και στην ανακοίνωση του ΣΕΑ τον Σεπτέμβριο. Στην ανακοίνωση του Σεπτεμβρίου αναφέρθηκε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά τις πολυδιάστατες δραστηριότητές της για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και όλες οι χώρες κλήθηκαν να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της ‘τδβκ’».
Ο πρώην Πρέσβης Ουλούτς Οζουλκέρ ανέφερε στη «Μιλιέτ» ότι «σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ, την αρμοδιότητα λήψης αποφάσεων την έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Επιπλέον, καθένα από τα 5 μόνιμα μέλη έχει δικαίωμα βέτο. Ακόμα κι αν λάβετε ψήφισμα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η απόφαση πρέπει να ληφθεί και από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είναι όμως δυνατό να προσεγγίσουμε το θέμα από άλλη οπτική γωνία. Τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δημιουργούν ψυχολογική πίεση ακόμα κι αν δεν περάσουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας».
Η απόφαση της Ιερουσαλήμ το 2017, αναφέρει περαιτέρω, είναι ένα προηγούμενο από αυτή την άποψη. «Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματά μας όσον αφορά την αναγνώριση της τδβκ είναι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το 1964. Πρέπει να αλλάξουμε αυτό το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Θα το επέτρεπε σήμερα η Αγγλία, που ήταν η εγγυήτρια χώρα και έγραψε αυτή την απόφαση εκείνη την εποχή; Ούτε οι ΗΠΑ λένε ναι σε αυτή την απόφαση», πρόσθεσε.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου