Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου, 2022
Όλα τα δεδομένα που αφορούν τη Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων, έχουν αναρτηθεί προς δημόσια διαβούλευση.
Οι επιπτώσεις και οι πιθανοί τρόπο αντιμετώπισής τους στο ελληνικό τμήμα του έργου του East Med εξετάστηκαν κατά την διάρκεια της διαδικτυακής συνάντησης διαβούλευσης για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου στον οποίο συμμετείχε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στην διαδρομή του αγωγού εντός των συνόρων Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας.
Όλα τα δεδομένα που αφορούν τη Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων, έχουν αναρτηθεί προς δημόσια διαβούλευση ενώ από την εταιρεία IGI Poseidon SA που έχει εκπονηθεί την μελέτη, υποβλήθηκε στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης τον περασμένο Ιούνιο και κοινοποιήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.
Εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στην διαδικτυακή συνάντηση, συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Λάμπρος Δημητρογιάννης ο οποίος μιλώντας στην εφ. «Πατρίς» τόνισε πως «μας παρουσιάστηκε η μελέτη περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων, περαιώθηκε η δομή του αγωγού, δηλαδή από πού θα περάσει από Ηλεία, Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία και μας είπαν ότι οποιοσδήποτε φορέας ή πολίτης μπορεί να καταθέσει τις απόψεις ή τις αντιρρήσεις του».
Εν αναμονή της απόφασης για την γνωμοδότηση από την αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο κ. Δημητρογιάννης, πρόσθεσε πως η διαβούλευση που είναι σε εξέλιξη ολοκληρώνεται στις 7 Νοεμβρίου και μόλις λήξει η διαβούλευση, θα ετοιμαστεί άμεσα η γνωμοδότηση της Περιφέρειας.
Αρμόδια γι’ αυτό είναι η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω της σπουδαιότητας του έργου, δεν αποκλείεται το θέμα να συζητηθεί σε Περιφερειακό Συμβούλιο.
«Στην ουσία, μας παρουσιάστηκε το έργο και αυτό που μένει τώρα είναι τι θα γνωμοδοτήσουμε εμείς ως Περιφέρεια», πρόσθεσε ο κ. Δημητρογιάννης, συμπληρώνοντας ότι «το έργο έχει προσεχθεί από όλες τις πλευρές. Αν ισχύσουν αυτά που μας παρουσιάστηκαν, τα πράγματα θα είναι καλά όμως από εκεί και πέρα μιλάμε για ένα έργο ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος».
Κλείνοντας, ο κ. Δημητρογιάννης τόνισε πως «μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κάτι που να μας προβληματίζει ωστόσο θα πρέπει να ελέγξουμε μήπως κάτι μας προβληματίσει στη συνέχεια. Θα περιμένουμε να δούμε τι θα πουν και οι υπηρεσίες μας».
Η διαδρομή στην Ηλεία
Ο αγωγός επί ηλειακού εδάφους περνά από τους δήμους Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Αρχ. Ολυμπίας, Πύργου και Ήλιδας, πριν περάσει στην Αχαΐα.
Εισέρχεται στην Ηλεία νοτιοανατολικά της Θεισόας ανάμεσα με τα Ρόβια, περνά έξω από το Κάρμι, Βόρεια της Ανδρίτσαινας και βορειοανατολικά της Αλιφείρας και συνεχίζει προς τον ποταμό Ερύμανθο, μπαίνοντας για λίγο σε Αρκαδικό έδαφος στην άκρη της Γορτυνίας.
Περνά βορειοανατολικά των Άσπρων Σπιτιών και του Βασιλακίου, ανάμεσα στους οικισμούς Αμπάρι και Ξηρόκαμπος, και μετά νοτιοδυτικά της Νεμούτας και δυτικά της Αχλαδινής, προς Νέα Πέρσαινα. Συνεχίζει νοτιοδυτικά της Πεύκης και της Αγίας Άννας (ανάμεσα Γούμερο και Αγ. Άννα), βορειοανατολικά του Μουζακίου, νοτιοδυτικά της Ακροποταμιάς και ανεβαίνει προς την Πηνεία, περνώντας ανάμεσα στο Καλό Παιδί και το Λαγάνα και ανατολικά του Σιμόπουλου, δυτικά από το Μαζαράκι, προς Βάλμη και ανατολικά αυτής, πριν περάσει στην Αχαΐα με πορεία προς τις Κάτω Βελιτσές.
ΠΑΤΡΙΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου