Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

ΗΠΑ: Θα εγκαταλείψουν την Ουκρανία αν ο Μπάιντεν χάσει τις εκλογές; – Τι θα κάνει η ΕΕ

 Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου, 2022

Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι ανησυχούν ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να περιορίσουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία.

ΗΠΑ: Θα εγκαταλείψουν την Ουκρανία αν ο Μπάιντεν χάσει τις εκλογές; – Τι θα κάνει η ΕΕ | tovima.gr

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ευρώπη ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι το ενιαίο μέτωπο που παρουσίασε η Δύση, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, θα μπορούσε γρήγορα να διαλυθεί, αν οι Ρεπουμπλικάνοι είναι οι νικητές στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, παραχωρώντας πλεονέκτημα στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, τη στιγμή που η Ουκρανία σημειώνει πρόοδο στο πεδίο της μάχης.

Στους οκτώ μήνες που μεσολάβησαν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχει επικρατήσει ένα σπάνιο επίπεδο διατλαντικής συναίνεσης σχετικά με την ανάγκη στήριξης της Ουκρανίας, σημειώνει σε άρθρο της η εφημερίδα The Washington Post.

«Όχι λευκή επιταγή» στην Ουκρανία, λένε οι Ρεπουμπλικάνοι

Συλλογικά, οι σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν υποσχεθεί πάνω από 93 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια, με τη μερίδα του λέοντος από αυτά να προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μετά τα σχόλια του ηγέτη της μειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy, ότι μια Βουλή που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους δεν θα συνεχίσει να εκδίδει «λευκή επιταγή» χρηματοδότησης για την Ουκρανία, αξιωματούχοι τόσο στο Κίεβο, όσο και στη Δυτική Ευρώπη έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται αν η Ουκρανία μπορεί να συνεχίσει να υπολογίζει στις ΗΠΑ.

Δεν είναι σαφές αν οι Ρεπουμπλικάνοι θα πραγματοποιήσουν την απειλή να μειώσουν τη χρηματοδότηση για την Ουκρανία, αν αναλάβουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο ηγέτης της μειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ, αντίθετα, δήλωσε ότι μια ρεπουμπλικανική πλειοψηφία της Γερουσίας «θα επικεντρώσει την εποπτεία της στη διασφάλιση της έγκαιρης παράδοσης των απαραίτητων όπλων και της μεγαλύτερης συμμαχικής βοήθειας στην Ουκρανία».

Η προσπάθεια του προέδρου Μπάιντεν να βοηθήσει την Ουκρανία έχει μέχρι στιγμής τύχει ευρείας διακομματικής υποστήριξης και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ισχυρή υποστήριξη για τη συνέχιση της αμερικανικής βοήθειας, με το 72% των ερωτηθέντων να δηλώνουν σε δημοσκόπηση του Συμβουλίου του Σικάγο για τις Παγκόσμιες Υποθέσεις, την περασμένη εβδομάδα, ότι υποστηρίζουν την αποστολή πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία – συμπεριλαμβανομένου του 68% των Ρεπουμπλικανών.

Συναγερμός στην Ευρώπη: «Θα νικήσει ο Πούτιν»

Αλλά και μόνο η υπόνοια ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να αποσυρθούν έχει σημάνει συναγερμό στις δυτικές πρωτεύουσες.

Η Ουκρανία απλώς δεν θα ανάγκαζε την Ρωσία να υποχωρήσει, αν δεν υπήρχε η τεράστια ποσότητα αμερικανικού οπλισμού που έχει εισρεύσει στη χώρα από τον Φεβρουάριο, ενώ οποιαδήποτε επιβράδυνση θα άλλαζε το «παιχνίδι» και θα μπορούσε να γυρίσει την παλίρροια του πολέμου υπέρ της Ρωσίας, δήλωσε ο Τομπάιας Έλγουντ, ο οποίος προεδρεύει της Επιτροπής Άμυνας στο βρετανικό κοινοβούλιο.

«Θα παίζατε στο γήπεδο του Πούτιν», είπε. «Αν η Αμερική υποχωρήσει, ο Πούτιν θα μπορούσε να αρπάξει τη νίκη από τα σαγόνια της ήττας».

Μια μείωση της αμερικανικής βοήθειας θα μπορούσε να αποτελέσει ένα κάλεσμα αφύπνισης για πολλές χώρες στην Ευρώπη, που εξακολουθούν να διστάζουν να εκπληρώσουν ορισμένες από τις αμυντικές και οικονομικές δεσμεύσεις που ανέλαβαν μετά την εισβολή, δήλωσε η Cathryn Culver-Ashbrook, μια Γερμανίδα πολιτική επιστήμονας, που είναι εκτελεστική αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Bertelsmann με έδρα την Ουάσιγκτον.

Η Γερμανία, για παράδειγμα, δεν έχει ακόμη λάβει μέτρα για να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες, σύμφωνα με την ιστορική υπόσχεση που έδωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο, είπε η ίδια.

Η ευρωπαϊκή δυσκαμψία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποσχεθεί οικονομική βοήθεια ύψους 11 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία, αλλά μέχρι στιγμής έχει εκταμιεύσει μόνο περίπου 3 δισεκατομμύρια.

«Αυτό θα επισπεύσει μια κάπως δύσκολη συζήτηση μεταξύ των πολιτικών τάξεων» στην Ευρώπη, προσέθεσε.

Το κατά πόσον η Ευρώπη θα απαντήσει ενισχύοντας τις δεσμεύσεις της είναι αμφίβολο, δήλωσε η Nathalie Tocci, διευθύντρια του Istituto Affari Internazionale, με έδρα τη Ρώμη. Σε μια εποχή εμβάθυνσης της οικονομικής κρίσης σε όλη την ήπειρο, ορισμένες κυβερνήσεις μπορεί να πάρουν το σύνθημα να χαλαρώσουν τη δική τους βοήθεια προς την Ουκρανία.

Αν και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν συχνά ανησυχήσει ότι η ευρωπαϊκή ενότητα θα μπορούσε να διαλυθεί μπροστά στην εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, που έχουν πλήξει ιδιαίτερα σκληρά τους Ευρωπαίους καταναλωτές, λόγω της εξάρτησης της ηπείρου από τη ρωσική ενέργεια, μέχρι στιγμής έχει αντέξει εκπληκτικά καλά, λένε διπλωμάτες.

«Ο χάρτινος πύργος θα αρχίσει να γκρεμίζεται»

Οι Ευρωπαίοι είναι διχασμένοι σε πολλά ζητήματα, από το πώς θα μοιραστούν το ενεργειακό βάρος, μέχρι την ανάγκη για μεγαλύτερες αμυντικές δεσμεύσεις. Αλλά στο βασικό ζήτημα της αντίστασης απέναντι στη Ρωσία, η αποφασιστικότητα της Ευρώπης έχει παραμείνει αμείωτη, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας στην Washington Post.

«Κανείς δεν λέει όχι σε τίποτα. Παρά τις κάποιες διαφωνίες σχετικά με τις λεπτομέρειες, κανείς δεν κωφεύει ή επιβραδύνει», σημείωσε ο αξιωματούχος.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν συνέβαλε καθοριστικά στο να ωθήσει και να συσπειρώσει τους Ευρωπαίους να παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο, δίνοντας το παράδειγμα με το μέγεθος των δικών της δεσμεύσεων, τόνισε η Nathalie Tocci.

«Θα μπορούσατε πραγματικά να φανταστείτε ότι αν αυτό παραπαίει στο εσωτερικό των ΗΠΑ, τότε ο χάρτινος πύργος θα άρχιζε να γκρεμίζεται», είπε χαρακτηριστικά.

Η περίπτωση Μελόνι

Ανέφερε την περίπτωση της Ιταλίας, όπου μόλις ψηφίστηκε στην εξουσία μια νέα κυβέρνηση αποτελούμενη από ακροδεξιά κόμματα. Η νέα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, κατέστειλε τους ευρωπαϊκούς φόβους ότι η Ιταλία θα μπορούσε να γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα έσπαγε τις γραμμές της για την Ουκρανία. «Η Ιταλία με εμάς στην κυβέρνηση δεν θα είναι ποτέ ο αδύναμος κρίκος της Δύσης», δήλωσε κατά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Αλλά το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας της Μελόνι κυβερνά σε συνασπισμό με δύο ευρωσκεπτικιστικά δεξιά κόμματα: τη Λέγκα και τη Forza Italia του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, θαυμαστή του Πούτιν, ο οποίος πρόσφατα καταγράφηκε να λέει ότι ο πρόεδρος Ζεένσκι φταίει που ανάγκασε τον Ρώσο ηγέτη να εισβάλει στην Ουκρανία.

Κανείς δεν φτάνει τα αστρονομικά ποσά της αμερικανικής βοήθειας

Ακόμη και αν οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι προσπαθούσαν να αντισταθμίσουν τη μείωση της αμερικανικής βοήθειας, δεν είναι σαφές αν θα ήταν σε θέση να το κάνουν, λένε οι αναλυτές. Ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, οι Ηνωμένες Πολιτείες υστερούν σε σχέση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά το μέγεθος των συνεισφορών τους – η Λετονία προηγείται, με βοήθεια αξίας 0,9% του ΑΕΠ της, σύμφωνα με τον ανιχνευτή υποστήριξης της Ουκρανίας του Ινστιτούτου του Κιέλου.

Οι ΗΠΑ έχουν δώσει βοήθεια αξίας 0,2% του ΑΕΠ. Ωστόσο, αυτό επισκιάζει με τεράστια διαφορά το συνολικό ποσό που δόθηκε από οποιοδήποτε άλλο έθνος.

Ειδικότερα, το μέγεθος των στρατιωτικών δεσμεύσεων της Αμερικής επισκιάζει την ικανότητα οποιουδήποτε δυτικού συμμάχου της να καλύψει το κενό – οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποσχεθεί 27 δισεκατομμύρια δολάρια, πάνω από επτά φορές περισσότερα από τα 3,74 δισεκατομμύρια δολάρια που έχει υποσχεθεί ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατιωτικός χορηγός της Ουκρανίας – το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Ζελένσκι διαρκώς ζητάει – Τι θα κάνει η ΕΕ της ενεργειακής κρίσης;

Και οι ανάγκες της Ουκρανίας συνεχίζουν να αυξάνονται. Οι κλιμακούμενες επιθέσεις της Ρωσίας στις ουκρανικές υποδομές έχουν διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε τμήματα της χώρας και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι λέει ότι η χώρα χρειάζεται δισεκατομμύρια σε βοήθεια έκτακτης ανάγκης, μόνο και μόνο για να επιβιώσει το επόμενο έτος.

Σε συνέδριο στο Βερολίνο την Τρίτη, αφιερωμένο στην ουκρανική ανοικοδόμηση, ο Denys Shmyhal, πρωθυπουργός της Ουκρανίας, κάλεσε τη Δύση να παράσχει ένα άμεσο πακέτο οικονομικής ανακούφισης ύψους 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επιπλέον της βοήθειας ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το μήνα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα αιτήματα είναι τεράστια και θα μπορούσαν να γίνουν όλο και πιο… «ασήκωτα», καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες οδεύουν προς τον χειμώνα και πιθανώς προς την ύφεση, λένε οι αναλυτές. Εκεί είναι που η αμερικανική ηγεσία είναι ζωτικής σημασίας, δήλωσε ο Ellwood, Βρετανός βουλευτής.

«Όταν η Αμερική βγαίνει μπροστά, άλλα έθνη ακολουθούν το παράδειγμά της. Η κλίμακα τόσο της οικονομικής όσο και της στρατιωτικής υποστήριξης από τις ΗΠΑ είναι εκτός κλίμακας σε σύγκριση με άλλες χώρες» τόνισε, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Αλλά αν η Αμερική αρχίσει να κάνει τα «στραβά μάτια», μπορεί να την ακολουθήσουν και άλλα έθνη».

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου