Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου, 2022
Ο κόσμος γίνεται όλο και πιο ζεστός και γεμάτος.
«Συνδέονται αυτά τα δύο ζητήματα; Nαι, αλλά όχι τόσο όσο νομίζουν οι άνθρωποι, λένε οι ειδικοί», γράφει το Associated Press, σε μία ανάλυση καθώς η ανθρωπότητα πατάει σήμερα στο κατώφλι μίας νέας εποχής, με τον πληθυσμό του πλανήτη μεγαλύτερο από ποτέ.
Την Τρίτη 15 Νοεμβρίου κάπου θα γεννηθεί ένα μωρό που θα είναι ο «ο οκτάκις δισεκατομμυριοστός άνθρωπος στον κόσμο», σύμφωνα με μια πρόβλεψη των Ηνωμένων Εθνών και άλλων ειδικών.
Γιατί δεν είναι ο πληθυσμός πραγματικό πρόβλημα
Η θερμοκρασία της Γης έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 0,9 βαθμούς Κελσίου (1,6 βαθμούς Φαρενάιτ) από τότε που ο κόσμος έφτασε στο όριο των 4 δισεκατομμυρίων το 1974.
Ενώ περισσότεροι άνθρωποι που καταναλώνουν ενέργεια, κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων, θερμαίνουν τον πλανήτη, το βασικό ζήτημα δεν είναι ο αριθμός των ανθρώπων, όσο το πώς ένα μικρό κλάσμα αυτών των ανθρώπων προκαλεί πολύ περισσότερο από το «μερίδιο» που τους ανολγεί στη ρύπανση από άνθρακα.
Πολλοί ειδικοί για το Κλίμα και τον πληθυσμό το επιβεβαίωσαν στο Associated Press:
«Έχουμε πρόβλημα υπερπληθυσμού», δήλωσε η Βανέσα Πέρες-Τσιτσέρα, διευθύντρια του Κέντρου Παγκόσμιας Οικονομίας στο Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων. «Αλλά νομίζω ότι το πιο σημαντικό είναι το πρόβλημα της υπερκατανάλωσης».
Και εξαιτίας αυτού, το «οκτάκις δισεκατομμυριοστό παιδί», που γεννήθηκε ,«δεν θα έχει αυτό που είχαμε εμείς οι προηγούμενοι...επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί πόροι», είπε.
Πλούσιοι, αναπτυγμένοι και ...ρυπογόνοι
Η Κένυα, η οποία υποφέρει από μια καταστροφική ξηρασία, έχει 55 εκατομμύρια ανθρώπους. Περίπου 95 φορές περισσότερους από τον πληθυσμό του Ουαϊόμινγκ. Αλλά το Ουαϊόμινγκ εκπέμπει 3,7 φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από την Κένυα. Η Αφρική στο σύνολό της έχει το 16,7% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά ιστορικά εκπέμπει μόνο το 3% της παγκόσμιας ρύπανσης λόγω άνθρακα, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν το 4,5% των ανθρώπων του πλανήτη αλλά από το 1959 έχουν παράξει το 21,5% του διοξειδίου του άνθρακα που παγιδεύει τη θερμότητα.
Ο μέσος Καναδός, Σαουδάραβας και Αυστραλός εκπέμπουν περισσότερο από 10 φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στον αέρα μέσω της καθημερινής τους διαβίωσης, σε σύγκριση με τον μέσο Πακιστανό, όπου το ένα τρίτο του έθνους εγκλωβίστηκε σε πλημμύρες, μετά από την επιδείνωση της Κλιματικής Κρίσης. Και στο Κατάρ, οι κατά κεφαλήν εκπομπές είναι 20 φορές περισσότερες από αυτές του Πακιστάν, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
«Το ερώτημα δεν αφορά τον πληθυσμό, αλλά τα καταναλωτικά πρότυπα», δήλωσε ο επιστήμονας του κλίματος Μπιλ Χάρε της Climate Analytics. «Έτσι, είναι καλύτερο να εξετάσουμε αρχικά τους μεγάλους ρύπους του βορρά».
Ο μύθος του υπερπληθυσμού - η πικρή αλήθεια του άνθρακα
Η Climate Interactive, μια ομάδα επιστημόνων που εκτελούν περίπλοκες προσομοιώσεις υπολογιστή, οι οποίες μπορούν να τροποποιηθούν για να δουν ποιοι παράγοντες είναι πιο σημαντικοί σε σχέση με την καταπολέμηση της Κλιματικής Κρίσης, εξέτασαν τη διαφορά που κάνει ο πληθυσμός. Βρήκε ότι είχε μικρή συμβολή σε σύγκριση με άλλους παράγοντες, όπως η οικονομία.
Συγκρίνοντας δύο σενάρια πληθυσμιακών προβλέψεων των Ηνωμένων Εθνών για 8,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους και 10,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους, ο Ντρου Τζόουνς της Climate Interactive βρήκε μόνο διαφορά 0,2 βαθμών Κελσίου (0,4 βαθμούς Φαρενάιτ). Όμως, η διαφορά μεταξύ μηδενικής τιμής φόρου επί του άνθρακα και φορολόγησης 100 δολαρίων / τόνο ήταν 0,7 βαθμοί Κελσίου (1,3 βαθμοί Φαρενάιτ).
Ο Χάρε είπε ότι υπάρχει κάτι περισσότερο από μια χροιά ρατσισμού στον μύθο, ότι ο υπερπληθυσμός είναι το κύριο ζήτημα πίσω από την Κλιματική Κρίση.
«Ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρήματα που ακούω σχεδόν αποκλειστικά από ανθρώπους σε χώρες υψηλού εισοδήματος είναι ότι, «Α, αυτό είναι απλώς ένα πληθυσμιακό πρόβλημα», δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας του Nature Conservancy, Κάθριν Χέιγουο. «Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια.»
Υπερπληθυσμός και ρατσισμός
«Το 50% των φτωχότερων ανθρώπων στον κόσμο είναι ιστορικά υπεύθυνοι για το 7% των εκπομπών αερίων που παγιδεύουν τη θερμότητα», είπε η ίδια. «Όμως, όταν κοιτάζετε ποιες χώρες φέρουν το κύριο βάρος των επιπτώσεων από την Κλιματική Κρίση, χώρες όπως το Μαλάουι, η Μοζαμβίκη, η Σενεγάλη, το Αφγανιστάν βρίσκονται (ως θύματα) στην κορυφή της λίστας».
Είναι οι πλουσιότεροι που προκαλούν περισσότερη ρύπανση από άνθρακα, είπε ο Χάρε. Συνολικά, λέει, «το 80% του πληθυσμού, του παγκόσμιου πληθυσμού, εκπέμπει ένα μικρό κλάσμα εκπομπών».
Ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική και τη νότια Ασία «και συμβάλλουν ελάχιστα στην ανθρωπογενή Κλιματική Αλλαγή», δήλωσε η Κολέτ Ρόουζ, συντονίστρια στο Ινστιτούτο Πληθυσμού και Ανάπτυξης του Βερολίνου.
Οκτώ έθνη, πέντε στην Αφρική και τρία στην Ασία, θα έχουν τουλάχιστον τη μισή αύξηση του πληθυσμού από τώρα έως το 2050, υποστήριξε η Ρόουζ. Πρόκειται για την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, την Τανζανία, τη Νιγηρία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Πακιστάν, την Ινδία και τις Φιλιππίνες.
Η παγκόσμια αύξηση του πληθυσμού έχει επιβραδυνθεί σημαντικά.
Πιθανότατα θα κορυφωθεί κάποια στιγμή αυτόν τον αιώνα, ενώ έχειή φρενάρει σε λιγότερο από 1% ετησίως, είπε η Ρόουζ. Αλλά οι εκπομπές άνθρακα αυξάνονται ταχύτερα, κατά 1% περισσότερο φέτος σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο έτος, το 2021.
«Ο πληθυσμός είναι ένα θέμα που κανείς δεν ήθελε να θίξει από την αρχή. Υπερβολικά πολιτικά ευαίσθητο», ανέφερε η Τζοάνα Ντίπλετζ, ιστορικός του Κλίματος από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ (Cambridge) στην Αγγλία. «Υπάρχουν πολλές διαστάσεις, ιδίως σε σχέση με τη θρησκεία και τις κατηγορίες για ρατσισμό - η αύξηση του πληθυσμού έρχεται κυρίως από μη λευκούς πληθυσμούς, φυσικά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου