Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου, 2022
Στην επιβεβαίωση της φήμης ότι η κυβέρνηση σκέφτεται σοβαρά να αφαιρέσει τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της υποψηφιότητας των αποδήμων σε εκλόγιμες θέσεις των κομματικών ψηφοδελτίων Επικράτειας προχώρησε σήμερα μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» ο υπουργός των Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης. Κάθετα αντίθετοι, πάντως, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, με την άρνησή τους να έχει ιδιαίτερη σημασία αφού για να αλλάξει ο νόμος απαιτείται διευρυμένη πλειοψηφία 200 βουλευτών.
Ο κ. Βορίδης επικαλέστηκε τον μικρό -μέχρι στιγμής- αριθμό των αποδήμων που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους (ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι εγγεγραμμένοι αυτή τη στιγμή είναι μόλις 2.600) για τις σκέψεις που κάνει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτή την αλλαγή.
«Οι αρχικές εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών, όταν εγώ βέβαια δεν ήμουν επικεφαλής σε αυτό το υπουργείο, ήταν ότι στους εκλογικούς καταλόγους των αποδήμων θα εγγράφονταν 300.000 ψηφοφόροι. Εχουμε λοιπόν μια πολύ μεγάλη απόκλιση» είπε ο κ. Βορίδης, σημειώνοντας ότι θα υπάρχει μεν μια νέα εκστρατεία ενημέρωσης των αποδήμων, από την οποία δε ο ίδιος δεν αναμένει να προκύψει κάποια θεαματική μεταβολή.
«Αυτό που σκεφτόμαστε είναι να συνδεθεί η υποχρεωτική εκπροσώπηση με κάποιου είδους κλιμάκωση. Επί παραδείγματι, πάνω από ένα Χ αριθμό εγγεγραμμένων οι βουλευτές που θα αναλογούν να είναι Χ, πάνω από έναν Ψ αριθμό εγγεγραμμένων να είναι Ψ», είπε ο κ. Βορίδης.
Δεν παρέλειψε, δε, να αναφέρει ότι ο μικρός αριθμός των εγγεγραμμένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους είναι «προϊόν της συμφωνίας που επεβλήθη από τον ΣΥΡΙΖΑ», εννοώντας ξεκάθαρα τους όρους που είχε θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να υπερψηφίσει τον νόμο (πριν από ακριβώς τρία χρόνια).
«Ο συμβιβασμός που έγινε με ευθύνη καθαρά του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε σε έναν νόμο που δεν απευθύνεται στους παλιούς απόδημους, σε αυτούς που βρίσκονται σε Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά, Αυστραλία. Απευθύνεται κυρίως σε αυτούς που έφυγαν τα τελευταία χρόνια, που πήγαν κατά μείζονα λόγο στην Ευρώπη και οι οποίοι ουσιαστικά δεν τον χρειάζονται. Αυτός για παράδειγμα που μένει στο Μόναχο και θα πρέπει να πάει στο Βερολίνο για να ψηφίσει μπορεί πιο εύκολα να πάρει το αεροπλάνο και να έρθει στην Ελλάδα», είπε ο Υπουργός των Εσωτερικών.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι το όλο θέμα θα τεθεί προς συζήτηση με τα άλλα κόμματα, καθώς για να αλλάξει η συγκεκριμένη διάταξη δεν αρκούν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αλλά απαιτείται διευρυμένη πλειοψηφία 200 βουλευτών.
Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, αρμόδια για θέματα Απόδημου Ελληνισμού του κόμματος, δήλωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι κάθετα αντίθετη στην αλλαγή που μελετά η κυβέρνηση.
«Οι κυβερνητικές διαρροές περί ψήφισης τροπολογίας που θα επιχειρεί να αλλάξει, για τρίτη φορά, το πλαίσιο της άσκησης εκλογικού δικαιώματος από τους Ελληνες αποδήμους, αποδεικνύουν ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επιθυμεί την απονομή καθολικού δικαιώματος ψήφου στους αποδήμους, μέσω ενιαίου ακομμάτιστου ψηφοδελτίου σε κάθε ήπειρο, σε συνδυασμό με την άμεση εκλογή των αντιπροσώπων τους.
Με την επιφύλαξη της ανάγνωσης της τελικής νομοθετικής ρύθμισης, προς το παρόν, καταθέτω την πλήρη αντίθεσή μου με τις μεθοδεύσεις της απερχόμενης κυβέρνησης, η οποία αντί να ενισχύσει αποδυναμώνει την εκπροσώπηση των Ελλήνων του εξωτερικού.
Πρόκειται για μια κυνική ομολογία αδυναμίας Μητσοτάκη, να χειραγωγήσει την ψήφο του Ελληνισμού της Διασποράς.
Η νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα επαναφέρει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την παροχή καθολικού δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους αποδήμους, χωρίς προϋποθέσεις».
Τη διαφωνία του, εξάλλου, στο ενδεχόμενο να αφαιρεθεί ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της υποψηφιότητας των αποδήμων σε εκλόγιμες θέσεις, εξέφρασε και το ΠΑΣΟΚ.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα την Τρίτη αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Οι δαπανηρές ενημερωτικές καμπάνιες απέτυχαν να κινητοποιήσουν τους απόδημους συμπατριώτες μας που είχαν δικαίωμα συμμετοχής. Μέχρι σήμερα στους εκλογικούς καταλόγους έχουν εγγραφεί μόλις 4.000 εκλογείς, αριθμός αναντίστοιχος με όσους μετανάστευσαν τα χρόνια της κρίσης.
Παραμονές των εκλογών, η κυβέρνηση με διαρροές αφήνει να εννοηθεί ότι θα αλλάξει ξανά τον νόμο, μειώνοντας την εκπροσώπηση των Ελλήνων της Διασποράς στην επόμενη Βουλή. Αντί να επιφέρει βελτίωση, η Νέα Δημοκρατία θέλει να ακυρώσει το πρώτο λάθος διαπράττοντας ένα ακόμη.
Δεν πρόκειται μόνο για σιωπηρή ομολογία αποτυχίας, αλλά για μια ακόμη αντιθεσμική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας, στην οποία δεν πρόκειται να συναινέσουμε».
Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος προβλέπει ότι κάθε κόμμα θα πρέπει υποχρεωτικά να τοποθετεί έναν υποψήφιο που προέρχεται από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού σε μία από τις τρεις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας (του οποίου οι υποψήφιοι αυξήθηκαν από 12 που ήταν σε 15 πλέον).
Για να μπορέσει ωστόσο να καταργηθεί ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της υποψηφιότητας των αποδήμων σε εκλόγιμες θέσεις των κομματικών ψηφοδελτίων Επικράτειας απαιτείται πλειοψηφία 200 βουλευτών.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου