Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, 2022
Σφοδρή επίθεση στη Γερμανία από τον Αντώνη Σαμαρά. Σκληρή κριτική για έλλειψη ηγεσίας στη Δύση. Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της ΕΕ.
Πολλαπλά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση έστειλε ο Αντώνης Σαραράς που ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση των εγκαινίων του ιδρύματος «Αντώνης Σαμαράς», αναφερόμενος στην εσωτερική πολιτική επικαιρότητα αλλά και στη γεωπολιτική κατάσταση και το ρόλο της Ελλάδας στη διεθνή κοινότητα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον ψυχρό πόλεμο Ρωσίας και Δύσης.
«Η Ελλάδα άντεξε και αυτό κανείς δεν μπορεί να το παραβλέψει. Έγιναν τα σωστά, έγιναν και λάθη, αλλά και μισές δουλειές» τόνισε με νόημα ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική και πίστωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ως σωστές κινήσεις την ελληνογαλλική συμφωνία, την αγορά των Rafale και των φρεγατών Belh@ra καθώς και την ελληνοαμερικανική συμφωνία διότι όπως είπε «ήταν πολύ σωστό που προωθήσαμε αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη και την αναβαθμίσαμε σε Σούδα και Στεφανοβίκειο. Αυτό παρακάμπτει την Τουρκία και της αφαιρεί ένα σημαντικό γεωπολιτικό πλεονέκτημα» είπε ο κ. Σαμαράς.
Ο πρώην πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η Τουρκία ετοιμάζει το λαό της ακόμα και για μια σύγκρουση με την Ελλάδα και επιδιώκει να υφαρπάξει το μεγαλύτερο μέρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στη θάλασσα με τη Γαλάζια πατρίδα. Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ωστόσο ότι ο Ερντογάν έχει πρόβλημα καθώς το άρθρο 121 στο Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει πλήρη δικαιώματα σε ΑΟΖ για τα νησιά και μάλιστα τάχθηκε εναντίον οποιασδήποτε υποχώρησης για την ΑΟΖ στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου.
«Η Τουρκία απαιτεί να παραιτηθούμε και να μοιράσουμε αυτά που είναι δικά μας. Κάποιοι επιδιώκουν να μας σύρουν σε διαπραγμάτευση για τις Πρέσπες του Αιγαίου, ώστε να μας πάρουν ότι θέλουν και να μας αφήσουν ότι περισσέψει» υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.
Σήμερα μπορούμε να το αποτρέψουμε, τονίσε ο πρώην πρωθυπουργός καθώς όπως ανέφερε η Ευρώπη σήμερα και για τις επόμενες δεκαετίες χρειάζεται εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο και καλύπτεται από τις ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας αλλά και των Ισραήλ και Αιγύπτου που είναι πρόθυμες να πουλάνε ενέργεια στην Ευρώπη.
«Το δικό μας συμφέρον ευθυγραμμίζεται με το υπαρξιακό συμφέρον της Ευρώπης για ενεργειακή τροφοδοσία» τόνισε χαρακτηριστικά. Ωστόσο ο κ. Σαμαράς άφησε αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άλλων δυνάμεων ότι πάγωσαν επί μια πενταετία τις ελληνικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Ελπίζω να μην έγινε τότε ζημιά. Ευτυχώς το λάθος αυτό κάπως διορθώθηκε τελευταία και έτσι προχωρούν οι έρευνες για φυσικό αέριο δυτικά της Κρήτης και προχωράει επιτέλους η υπόθεση αυτή» συμπλήρωσε λέγοντας ότι η ανατολική Μεσόγειος είναι η λύση για το ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης και αυτό πρέπει να το προβάλουμε συνεχώς. Σε λίγο η Ευρώπη θα πεινάει για ενέργεια και η Ελλάδα θα μπορεί να την ταΐσει» είπε ο κ. Σαμαράς επισημαίνοντας παράλληλα τις εξαιρετικές σχέσεις διπλωματικά και στρατιωτικά με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία αλλά και με το Ισραήλ και την Αίγυπτο ως αποτρεπτικό παράγοντα για την τουρκική επιθετικότητα.
Ο κ. Σαμαράς πάντως διαμήνυσε εκ νέου τη διαφωνία του με την Συμφωνία των Πρεσπών ως εθνικά επιζήμια και μάλιστα υποστήριξε ότι δημιουργεί προβλήματα σε Βουλγαρία, Αλβανία αλλά και μέσα στην ίδια τη Βόρεια Μακεδονία και εν τέλει αποσταθεροποιεί τα Βαλκάνια.
Με αφορμή αυτή την αναφορά χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις Ράμα για το πώς εντάχθηκε η Ελλάδα στο ευρώ, σημειώνοντας ότι «αν υπάρχει μια χώρα που εξαπατά το διεθνή περίγυρο και υποκλέπτει τις περουσίες των ομογενών μας αυτή είναι η Αλβανία κ. Ράμα».
Από εκεί και πέρα ο κ. Σαμαράς έκρουσε καμπανάκι για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και την αντιμετώπιση της ακρίβειας λέγοντας ότι «καλό το καλάθι της νοικοκυράς που ανακουφίζει αλλά η ανάπτυξη θα συνεχιστεί με επενδύσεις και εξωστρέφεια». Μάλιστα πρότεινε οι νέες παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα να μην φορολογούονται για πέντε χρόνια. «Προτείνω κάτι τολμηρό» συμπληρώνοντας ότι «ας μη μας πει η ΕΕ ότι αυτό είναι κρατική ενίσχυση γιατί η Γερμανία μοιράζει 250 εκατομμύρια για να σώσει τη δική της οικονομία».
Ο κ. Σαμαράς δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη «σκευωρία» της Novartis λέγοντας ότι δέκα πολιτικά πρόσωπα συκοφαντήθηκαν, αθωώθηκαν και μια συγγνώμη δεν άκουσαν. Αναφερόμενος στις υποκλοπές ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η πολιτική ζωή του τόπου δοκιμάζεται και σημείωσε με νόημα ότι «δεν θέλω να πιστέψω ότι η κυβέρνηση έκανε υποκλοπές. Αν ίσχυαν όλα αυτά θα επρόκειτο για αντιδρημοκρατική εκτροπή και πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις χωρίς να δίνουμε την εντύπωση ότι το απόρρητο είναι μια βολική δικαιολογία. Η παράταξη μας θεμελίωσε τη δημοκρατία στον τόπο μας».
Από εκεί και πέρα ο κ. Σαμαράς επανέλαβε τις πάγιες απόψεις του για το προσφυγικό – μεταναστευτικό και σημείωσε ότι το κορυφαίο πρόβλημα της χώρας είναι το δημογραφικό χαρακτηρίζοντας ως προσβλητική την άποψη ότι η λύση του δημογραφικού συνδέεται με το μεταναστευτικό. Ενώ εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά του «δικαιωματισμού» που όπως υποστήριξε θέλει να υποκαταστήσει το ιερό πρόσωπο της μάνας και του πατέρα με «γονέα ένα» και «γονέα δύο»
Μάλιστα κλείνοντας την ομιλία του σημείωσε ότι η παράταξη πρέπει να δώσει τη μάχη των ιδεών ενωμένη όποτε και αν γίνουν οι εκλογές. «Είμαι παρών εδώ μαζί μας με τη συνείδησή μου για την παράταξή μας και την Ελλάδα που της χρωστάμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μεγάλο μέρος της ομιλίας του κ. Σαμαρά αφορούσε στη διεθνή κατάσταση όπου ο πρώην πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Ευρώπης και της Δύσης για έλλειψη ηγεσίας και στρατηγική που ρίχνει τη Ρωσία στην αγκαλιά της Κίνας.
Ο Αντώνης Σαμαράς αφού σημείωσε ότι χωρίς πατριωτισμό καμία πατρίδα και καμία δημοκρατία δεν μπορεί να σταθεί επέμεινε στη θέση για τη μάχη των ιδεών λέγοντας ότι η εποχή απαιτεί ιδεολογικές μάχες μαζί με όλους τους άλλους λαούς της Δύσης αρκεί να θυμόμαστε ότι η Δύση δεν είναι πάντα ενιαία.
Πυρά κατά της Δύσης και της Ευρώπης ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε για ανεκτικότητα της τουρκικής επιθετικότητας ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει τις πιέσεις της τρόικας για τη δημιουργία του Υπερταμείου και την υποθύκευση της περιουσίας της χώρας.
Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι πίσω από τις κρίσεις κρύβονται ψευδαισθήσεις πολλών πολιτικών ηγεσιών που καταρρέουν με πάταγο και ιδιαίτερη μνεία έκανε στην Γερμανία αλλά και στους Ευρωπαίους κάνοντας λόγο για μαζική τύφλωση των πολιτικών ηγεσιών που οδήγησαν την Ευρώπη στην ενεργειακή εξάρτηση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.
Ειδικά για τη Γερμανία ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι αντί να επιδείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα συνιστούσε διάλογο με τον «πειρατή» όπως χαρακτήρισε την Τουρκία και χαρακτήρισε τις κυρώσεις στη Ρωσία θέατρο του παραλόγου από τη στιγμή που η Ευρώπη ακολουθούσε μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία μια πολιτική που οδηγούσε στην ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία.
Σήμερα η Ευρώπη απειλείται με αποβιομηχάνιση λόγω της ακριβής ενέργειας τόνισε ο κ. Σαμαράς λέγοντας ότι ακόμα και το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο θα οδηγήσει στην αγορά ακόμα πιο ακριβού ρωσικού πετρελαίου από την Ευρώπη μέσω τρίτων χωρών όπως πχ η Κίνα και Ινδία.
Κάνοντας λόγο για «φαρσοκωμωδία» ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η Ευρώπη πορεύεται χωρίς τιμόνι και χωρίς ηγεσία. Μάλιστα σημείωσε ότι η Δύση δεν έμεινε ενωμένη καθώς η Γερμανία βρίσκεται σε κρίση με την Πολωνία, η γερμανική κυβέρνηση είναι τσακωμένη μεταξύ της (Σολτς – Πράσινοι για τις σχέσεις με Κίνα), Γερμανία και Γαλλία αποδικάζουν τις ΗΠΑ για το ακριβό LNG ενώ η Τουρκία έχει ευθυγραμμιστεί με Πούτιν ενώ είναι μέλος του ΝΑΤΟ. «Κάτι δεν πάει καλά» ανέφερε.
«Έχουν ρίξει τη Ρωσία στην αγκαλιά της Κίνας και ένας μεγάλο μέρος του μη δυτικού κόσμου το έχουν ρίξει στην αγκαλιά της Ρωσίας και της Κίνας» τόνισε ο κ. Σαμαράς, κάνοντας λόγο για μια κρίση ηγεσίας χωρίς προηγούμενο στη Δύση και μια πρωτοφανή παγκόσμια έλλειψη ηγεσίας.
Τα ιδανικά της Ευρώπης παραμερίζονται. Εδώ αντί για σύγκλιση υπάρχει μεγαλύτερη απόκλιση. Ο Ευρωπαίος πολίτης αισθάνεται περισσότερο απροστάτευτος. Η Ευρώπη είναι ένα βήμα πριν από το κενό. Που πήγε η αλληλεγγύη; Παρακολουθούμε την αρχή του τέλους της αξιοπρέπειας και των ιδεών της Ευρώπης, είπε ο κ. Σαμαράς προχώρησε σε μια δυσοίωνη πρόβλεψη για διάλυση της Ευρώπης αν δεν υπάρξει μια νέα συνθήκη επανίδρυσή της.
«Πιστεύω ότι για να μη διαλυθεί η Ευρώπη από τις αστοχίες της και της αντιφάσεις της χρειάζεται μια νέα συνθήκη επανίδρυσης που θα ανατρέψει τα αδιέξοδα μιας γιγαντιαίας γραφειοκρατίας των Βρυξελλών. Έχει χαθεί το αίσθημα της κοινότητας» δήλωσε ο κ. Σαμαράς.
TO BHMA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου