Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου, 2023
Η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ «εγκαινιάστηκε» με έναν χαοτικό και μάλλον ντροπιαστικό τρόπο
Η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ «εγκαινιάστηκε» με έναν χαοτικό και μάλλον ντροπιαστικό τρόπο, καθώς η αποτυχία τους να συσπειρωθούν γύρω από έναν ηγέτη, έφερε στην επιφάνεια τον διχασμό τους αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ακόμα και στις πιο βασικές μορφές διακυβέρνησης.
Αφού κέρδισαν οριακά την πλειοψηφία της Βουλής στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, οι Ρεπουμπλικανοί αρνήθηκαν την ευκαιρία που τους δόθηκε για να διαλύσουν τις ανησυχίες σχετικά με την ικανότητά τους για διακυβέρνηση, και αντ’ αυτού, επιδόθηκαν σε αντιπαραθέσεις για το ποιος θα έπρεπε να γίνει πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων καθώς οι πιο συντηρητικοί εξ’ αυτών έχουν απορρίψει επανειλημμένα τον Κέβιν Μακάρθι από την Καλιφόρνια.
Στο κενό η παρέμβαση Τραμπ
Παρά τον εξέχοντα ρόλο του Μακάρθι σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση κεφαλαίων και τη μετάβαση του ελέγχου της Βουλής στους Ρεπουμπλικανούς και παρά το γεγονός ότι χαίρει της υποστήριξης της πλειοψηφίας του κόμματος, περίπου 20 Ρεπουμπλικανοί αρνήθηκαν να τον υποστηρίξουν, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα. Κατά συνέπεια, οι βουλευτές θα συνεχίσουν τις ψηφοφορίες μέχρι να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος του Σώματος.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων συνεδρίασε εκ νέου την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον, αποτυγάχνοντας και πάλι ωστόσο να εκλέξει πρόεδρο.
Σημειώνεται μάλιστα ότι ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τους 20 Ρεπουμπλικανούς βουλευτές να στηρίξουν τον Μακάρθι για τη θέση του προέδρου, όμως εκείνοι δεν ακολούθησαν, καθώς υποστηρίζουν τον Μπάιρον Ντόναλντς από τη Φλόριντα.
Στο πλαίσιο αυτό, οι Ρεπουμπλικανοί προσπαθούν ακόμη να βρουν μια λύση στο αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν.
Η αδιάλλακτη στάση 20 μελών
Η παράλυση αυτή, όπως τη χαρακτηρίζουν οι New York Times, κατέστησε ακόμη πιο φανερό τον βαθύ διχασμό των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων: Παρά τις παραχωρήσεις που έγιναν για κάποια από τα ακροδεξιά μέλη του κόμματος, εκείνα εξακολουθούν να μην αλλάζουν στάση και αρνούνται να συνταχθούν με τους υπόλοιπους ακόμα και για το κοινό καλό τόσο της παράταξης όσο και ολόκληρης της χώρας.
Θεωρούν τους εαυτούς τους καθαρά συντηρητικούς που μετακινούνται από τη θέση τους μόνο εάν πραγματοποιηθούν τα αιτήματά τους – και ίσως ούτε και τότε. Ο στόχος τους είναι περισσότερο να διαταράξουν το έργο της κυβέρνησης παρά να συμμετέχουν σε αυτό.
Αυτό σημαίνει ότι όποιος και να κερδίσει αυτή τη χαοτική μάχη για τη θέση του προέδρου της Βουλής θα αντιμετωπίσει έντονες αντιστάσεις όταν θα προσπαθεί να δρομολογήσει νομοσχέδια καθώς και άλλα μέτρα που είναι θεμελιώδους σημασίας για τη διακυβέρνηση. Όσα συνέβησαν την Τρίτη και την Τετάρτη μαρτυρούν πως οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής των Αντιπροσώπων έχουν μάλλον ενισχύσει την ικανότητά τους για νομοθετικό σαμποτάζ παρά για νομοθετικές επιτυχίες, αφήνοντας τη δύσκολη δουλειά σε άλλους, όπως σημειώνουν οι New York Times.
«Έλλειψη ωριμότητας»
«Αυτοί οι αντιφρονούντες δεν συμπαθούν τον Μακάρθι και δεν φαίνονται να μπορούν να βρουν τρόπο να συμφωνήσουν μαζί του», δήλωσε στους Times ο Τζον Φέχερι, υπεύθυνος για τον τρόπο χάραξης πολιτικής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. «Τους λείπει η νομοθετική ωριμότητα ώστε να κατανοήσουν ότι δεν μπορεί [η αντιπαράθεση] να αποκτά προσωπικό χαρακτήρα».
Ο ίδιος ο Μακάρθι ζήτησε από τους αντιπάλους του να αφήσουν στην άκρη ό,τι συναισθήματα και σκέψεις μπορεί να είχαν εναντίον του, έτσι ώστε το Ρεπουμπλικανικό κόμμα να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά.
Η καταστροφική πρώτη ημέρα του ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων από τους Ρεπουμπλικανούς αφήνει κάτι παραπάνω από μια κακή πρώτη εντύπωση. Όποιος και να κερδίσει, είναι πλέον εμφανές ότι έχει πληγεί σημαντικά η ενότητα των Ρεπουμπλικανών, κάτι που αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για τη διακυβέρνηση, καθώς θα πρέπει κάποια στιγμή να πάρουν αποφάσεις για τη νομοθεσία που αφορά τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, μεταξύ άλλων προτεραιοτήτων.
Ο Μακάρθι θεωρούσε σημαντικό στόχο της καριέρας του να κρατήσει ενωμένους τους Ρεπουμπλικανούς, διατηρώντας φιλικές σχέσεις με ομοϊδεάτες του που θα ήταν σε θέση να βρουν πρόσφορο έδαφος για την επίτευξη συναίνεσης.
«Ο δήμαρχος της κολάσεως»
«Θα είναι δύσκολο να περάσει οποιαδήποτε σημαντική νομοθεσία όταν 20 μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας θέλουν να τα καταστρέψουν όλα», αναφέρει ο Μάικ Μέρφι, πρώην υπεύθυνος για τη διαμόρφωση της στρατηγικής των Ρεπουμπλικανών και σήμερα συν-επικεφαλής του «Κέντρου για το Μέλλον της Πολιτικής» στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια.
«Ο πρόεδρος του Σώματος θα νιώθει σαν να είναι ο δήμαρχος της κολάσεως», τονίζει ο ίδιος στους Los Angeles Times.
Ο πολιτικός κίνδυνος για τους Ρεπουμπλικανούς είναι ότι πολλοί αναποφάσιστοι ψηφοφόροι βλέπουν ήδη το κόμμα να κλίνει υπερβολικά προς τη μεριά των εξτρεμιστικών ιδεολογιών.
Υπενθυμίζεται ότι στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, οι Ρεπουμπλικανοί έχασαν την υποστήριξη των ανεξάρτητων και μετριοπαθών ψηφοφόρων, κάτι που τους κόστισε σημαντικά σε αρκετές εκλογικές περιφέρειες όπου τα αποτελέσματα αναμένονταν αμφίρροπα και όπου ήλπιζαν να κερδίσουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου