Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου, 2023
Ηπροεκλογική άσκηση με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι στο Μέγαρο Μαξίμου φανερώνει σταδιακά κρίσιμες παραμέτρους και ορίζει στρατηγικές προτεραιότητες.
Συγκεκριμένες περιοχές και περιφέρειες αναδεικνύονται ως αποφασιστικής σημασίας για το αποτέλεσμα, τις ποσοστιαίες διαφορές, τις κοινοβουλευτικές έδρες και εν τέλει τον ίδιο τον στόχο της αυτοδυναμίας.
Μία από αυτές είναι η Βόρεια Ελλάδα, η οποία εξελίσσεται σε μια από τις προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη εν όψει εκλογών. Αυτό οφείλεται σε σημαντικά και μετρήσιμα δεδομένα και ευρήματα.
Στις εκλογές του 2019 η ΝΔ είχε κυριαρχήσει σε πολλούς νομούς της Βόρειας Ελλάδας και κυρίως της Μακεδονίας, με ποσοστά που ξεπερνούσαν το 40% και σε κάποιες περιπτώσεις άγγιξαν και το 50% (π.χ. στην Πιερία, όπου το ποσοστό της στις τελευταίες εθνικές εκλογές ήταν 47,45%).
Αυτό οφειλόταν σε σημαντικό βαθμό στα πολιτικοκοινωνικά χαρακτηριστικά των περιοχών και εν πολλοίς στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ομως ήδη από το 2019 στις ίδιες περιοχές είχαν καταγραφεί τα πρώτα δείγματα κάποιων τάσεων οι οποίες σήμερα έχουν μετατραπεί σε πηγή ανησυχίας για το Μέγαρο Μαξίμου. Στις ίδιες εκλογικές περιφέρειες όπου η ΝΔ κατέγραψε υψηλά ποσοστά εμφανίζονταν ενισχυμένες και οι δυνάμεις στα δεξιά της και ειδικότερα η Ελληνική Λύση και η (τότε) Χρυσή Αυγή.
Ουσιαστικά από τη Λάρισα και πάνω τα δύο κόμματα της λαϊκιστικής και Ακρας Δεξιάς συγκέντρωσαν στις τελευταίες εκλογές ποσοστά υψηλότερα του μέσου όρου τους και πάντως σε ό,τι αφορά τη ΧΑ πολύ κοντά ή πάνω από το όριο του 3%.
«Ειδικές αποστολές» σε κρίσιμες περιφέρειες
Υπό αυτές τις συνθήκες και με όσα κρίσιμα έχουν μεσολαβήσει από το 2019, συγκεκριμένες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας μετατρέπονται σε αιτίες πολλαπλών πονοκεφάλων για το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Οι πρώτες περιοδείες του 2023 έχουν προγραμματιστεί σε κάποιες από αυτές τις περιφέρειες και σε παρεμφερείς, οι οποίες θεωρούνται εκλογικά κρίσιμες (Κοζάνη, Λάρισα, Ροδόπη και Ιωάννινα), ενώ η μάχη στις (νέες) μονοεδρικές (Χίος, Καστοριά, Θεσπρωτία) θα έχει νέα χαρακτηριστικά και διαφορετική βαρύτητα.
Παράλληλα, οι επισκέψεις του Πρωθυπουργού ή/και κυβερνητικών κλιμακίων στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ότι θα προσλάβουν χαρακτήρα «ειδικής αποστολής». Οι παράμετροι της ανησυχίας της ΝΔ για τη Βόρεια Ελλάδα εντοπίζονται στα απόνερα που άφησαν κάποιες καθοριστικής σημασίας εξελίξεις της τελευταίας τριετίας, οι οποίες διαμόρφωσαν πολιτικές στάσεις ή πυροδότησαν αντιδράσεις.
Οι κυριότερες από αυτές τις εξελίξεις ήταν η πανδημία, η οποία στην περίπτωση της Βόρειας Ελλάδας χαρακτηρίστηκε, αφενός, από την κακή επιχειρησιακή διαχείριση της κυβέρνησης και, αφετέρου, την εκδήλωση του αντιεμβολιαστικού κινήματος με ιδιαίτερη ένταση, και ο πόλεμος στην Ουκρανία, μέσω του οποίου αναδείχθηκε η φιλορωσική τάση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού.
Σημαντική παράμετρος της περιόδου θεωρείται και η επίσπευση της απολιγνιτοποίησης, η οποία επηρέασε τις ηλεκτροπαραγωγικές περιοχές στον Βορρά.
Γνωρίζοντας αυτά, ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του επιχειρούν ήδη να αντισταθμίσουν και να κάμψουν αντιδράσεις μέσω της εξαγγελίας, επίσπευσης και προβολής σημαντικών έργων υποδομής και επενδύσεων στη Βόρεια Ελλάδα.
Το στοίχημα του Λεκανοπεδίου
Οσο η ισχυροποίηση της άκρας και λαϊκιστικής Δεξιάς στη Βόρεια Ελλάδα διαμορφώνει μία πολλαπλή πρόκληση για το κυβερνητικό επιτελείο, η προσοχή στρέφεται και στις εκλογικές περιφέρειες της Αθήνας και της Αττικής, όπου κατά την προηγούμενη δεκαετία είχε εμφανιστεί με μεγάλη ορμή η Χρυσή Αυγή.
Στις εκλογές του 2019 η ισχύς της Ακροδεξιάς στις συγκεκριμένες περιφέρειες περιορίστηκε, όμως σήμερα η σχετική ανησυχία δεν κρύβεται από κομματικά στελέχη της ΝΔ, τα οποία έχουν ήδη παρατηρήσει και καταγράψει κινητικότητα. Η τάση αυτή αποδίδεται σε έναν συνδυασμό παραμέτρων, όπως κυρίως η έξαρση της πολύμορφης εγκληματικότητας, σε μικρότερο βαθμό το Μεταναστευτικό και προσφάτως η γενική τάση απαξίωσης του πολιτικού συστήματος με διάφορες αφορμές.
Υπό αυτό το πρίσμα, το Λεκανοπέδιο και ιδίως οι περιφέρειες της Α’ Αθήνας και της Δυτικής Αττικής είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα των εκλογών για τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η βαρύτητα των αποτελεσμάτων στο λεκανοπέδιο της Αττικής είναι πολλαπλή, αφού εκεί εκλέγονται συνολικά σχεδόν 90 από τα 300 μέλη του κοινοβουλίου.
Η παράμετρος«Καραμανλής»Στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στην Α’ Θεσσαλονίκης μεγάλη σημασία θα έχει για τη ΝΔ και η απόφαση του Κώστα Καραμανλή ως προς το αν θα είναι υποψήφιος ή όχι και το κατά πόσο μια πιθανολογούμενη αρνητική απόφασή του θα επηρεάσει τη συνοχή της ΝΔ και την εκλογική της επίδοση.
Τα συγκοινωνούντα δοχεία ΠαΣοΚ – ΣΥΡΙΖΑ
H τελευταία δημοσκόπηση της Marc την προηγούμενη Κυριακή («Πρώτο Θέμα») παρουσίασε μεταξύ άλλων τη διαχρονική εξέλιξη της δημοσκοπικής πρόθεσης ψήφου των τριών πρώτων κομμάτων (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠαΣοΚ).
Η διαφορά μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην έρευνα της ίδιας εταιρείας τον Δεκέμβριο 2021 ήταν 13,8%. Εναν χρόνο αργότερα, τον Δεκέμβριο 2022, έχει υποχωρήσει στο 8,1%. Στο ίδιο χρονικό διάστημα το δημοσκοπικό ποσοστό του ΠαΣοΚ υποχώρησε από το 15,2% (Δεκέμβριος 2021) στο 10,2% (Δεκέμβριος 2022).
Με βάση την παρατήρηση των αριθμητικών δεδομένων (και μόνο) είναι προφανές ότι όταν το ΠαΣοΚ ενισχύεται, ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί και το αντίστροφο.
Παρατηρείται όμως επίσης ότι η ΝΔ δεν καταγράφει εκλογικά κέρδη και ζημιές σε αυτή τη μετακίνηση.
Εκ πρώτης όψεως αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ δεν φαίνεται να διαθέτει προφανή εκλογική δεξαμενή από την οποία θα αντλήσει ψήφους, λιγότερο ή περισσότερο μαζικά, ώστε να επιτύχει την πολυπόθητη αυτοδυναμία.
Το στοιχείο αυτό έχει καταγραφεί από το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη και έχει προκαλέσει κινητοποίηση. Υπό αυτό το πρίσμα, μείζων προτεραιότητα της προεκλογικής στρατηγικής είναι η αύξηση της κομματικής συσπείρωσης, η συγκράτηση των διαρροών προς την άκρα Δεξιά και ταυτόχρονα η εκστρατεία απαξίωσης της ηγεσίας του ΠαΣοΚ, με την ελπίδα της διατήρησης ή προσέγγισης ενός εκλογικά κρίσιμου τμήματος των κεντρώων ψηφοφόρων.
Γαλάζιες αναμετρήσεις στην «αρένα» της Αθήνας
Με βάση τα όσα μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί, τα μεγάλα στοιχήματα θα κριθούν (και από πολιτικής απόψεως) στην Α’ Περιφέρεια Αθηνών και στον Δυτικό Τομέα, ενώ στο υπόλοιπο Λεκανοπέδιο ιδιαίτερη σημασία θα έχουν οι εκλογικές επιδόσεις των υποψήφιων υπουργών, υπό το πρίσμα και των προσωπικών τους επιδιώξεων και σχεδιασμών. Στην Α’ Αθήνας ανακοινώθηκε προσφάτως η υποψηφιότητα του Κυριάκου Πιερρακάκη, η οποία συνδυάστηκε και με μία μακροσκελή ανάρτηση του ιδίου στα κοινωνικά δίκτυα, εν είδει μανιφέστου. Πρόκειται για μία κατ’ εξοχήν προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού (όπως και εκείνη της Αννας Ροκοφύλλου στην ίδια περιφέρεια) και η ενεργοποίησή του προξενεί ήδη αναστάτωση στους υπόλοιπους υποψηφίους, όπως η Ολγα Κεφαλογιάννη και ο Νικήτας Κακλαμάνης, οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο φροντίζουν κατά περίσταση να αποστασιοποιούνται από τις επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου.
Η ΝΔ εξέλεξε στην Α’ Αθήνας έξι βουλευτές το 2019 και σήμερα διεκδικούν την εκλογή τους εκεί συνολικά τέσσερα μέλη της κυβέρνησης: Κυριάκος Πιερρακάκης, Βασίλης Κικίλιας, Θάνος Πλεύρης και Αγγελος Συρίγος. Υπό αυτή την έννοια ο εκλογικός διαγκωνισμός μεταξύ τους και με τους Νικήτα Κακλαμάνη και Φωτεινή Πιπιλή αναμένεται σκληρός. Ιδιαίτερη σημασία έχει η εκλογική αναμέτρηση και στον Δυτικό Τομέα. Εκεί ήταν υποψήφιος το 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξελέγησαν μαζί του οι Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Γιάννης Λοβέρδος. Στις επικείμενες εκλογές υποψήφιος θα είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η μάχη για την πρωτιά και την κατάταξη θα έχει πολλαπλές ιδιαιτερότητες.
Στον Βόρειο Τομέα αναμένεται επίσης με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα του συνωστισμού μελών του Υπουργικού Συμβουλίου (Κωστής Χατζηδάκης, Αδωνις Γεωργιάδης, Νίκη Κεραμέως, Ζωή Ράπτη), αλλά και οι επιδόσεις των Δημήτρη Καιρίδη, Θοδωρή Ρουσόπουλου και Γιώργου Κουμουτσάκου. Κατ’ αντιστοιχία στον Νότιο Τομέα θα δώσουν τη δική τους μάχη (γοήτρου και ουσίας) οι Νίκος Δένδιας, Τάκης Θεοδωρικάκος και Διονύσης Χατζηδάκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου