Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Ομογενείς Βοστώνης και Νέας Αγγλίας μιλούν στον «Ε.Κ.» για την ψήφο της Ομογένει

Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εν όψει των επικείμενων εθνικών εκλογών στην Ελλάδα και αναφορικά με το δικαίωμα των ομογενών να ψηφίσουν έχοντας λάβει υπόψη την υπάρχουσα νομοθεσία, ο «Εθνικός Κήρυκας» διεξήγαγε μία ευρεία έρευνα ανάμεσα σε ομογενείς της Βοστώνης και γενικότερα της Νέας Αγγλίας. Από τις συνεντεύξεις για τη λήψη γνώμης των ομογενών μας όλων των διαστρωμάτων της Ομογένειας εξάγονται μερικά πολύ χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας να τα αξιολογήσουν.

Ξεκινήσαμε από τον γενικό πρόξενο στη Βοστώνη, Συμεών Τέγο, ο οποίος μας είπε τα εξής: «Οι ομογενείς μας πρέπει να έλθουν να ψηφίσουν. Στο προξενείο μας θα γίνει αυτό λογικά. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό, θα υπάρξουν βέβαια και κάποια θέματα τα οποία θα κοιτάξουμε να τα αντιμετωπίσουμε όπως πρέπει».

Στην επισήμανση ότι υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί από τον νόμο, ο κ. Τέγος είπε, ότι «υπάρχουν δύο σωρευτικές προϋποθέσεις ή περιορισμοί, η πρώτη είναι ότι θα πρέπει να έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση τα τελευταία δύο χρόνια και η δεύτερη είναι να έχει διαμείνει κανείς στην Ελλάδα δύο έτη από τα τελευταία τριάντα πέντε. Μπαίνει κανείς στο γνωστό σάιτ, εγγράφεται βάσει αυτών των στοιχείων που σας είπα και εφόσον εγκριθεί η αίτησή του μπορεί πλέον να εγγραφεί σ’ αυτούς τους ειδικούς καταλόγους για να μπορέσει να ψηφίσει».

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστώνη Συμεών Τέγος.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Στην ερώτηση αν επικοινωνούν οι ομογενείς μαζί του, είπε ότι «δεν είχαμε μέχρι τώρα ιδιαίτερη επικοινωνία, όσοι κατά καιρούς μας ρωτούν τους ενημερώνουμε, αλλά δεν είδα ιδιαίτερη κινητικότητα».

Αναφορικά αν το προξενείο έχει κάνει προσπάθεια να ενημερώσει τους ομογενείς, ο κ. Τέγος είπε ότι «εμείς κατά καιρούς και τώρα πρόσφατα αναρτήσαμε πάλι στο Facebook που έχει πολλές χιλιάδες ακολούθους τις προϋποθέσεις σαν ενημερωτικό υλικό και περιμένουμε το επόμενο διάστημα να υπάρξει και περαιτέρω συντονισμός για να έχουμε ακόμα περισσότερο υλικό να προωθήσουμε».

Οταν τον ρωτήσαμε «σκέπτεστε να κάνετε μία γενική ομογενειακή συγκέντρωση, να καλέσετε όσους επιθυμούν να έλθουν να τους ενημερώσετε;», απάντησε πως «περιμένουμε να υπάρξει ένας ευρύτερος συντονισμός και οδηγίες, δηλαδή θα υπάρξει ένας κεντρικός συντονισμός από την Ελλάδα, αν έχω καταλάβει καλά, από όλο αυτό προκειμένου να κάνουμε μία ενιαία προσπάθεια».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βασίλης Καυκάς ανακοινώνει ότι η παρέλαση στη Βοστώνη θα γίνει την Κυριακή 30 Απριλίου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Στην ερώτηση πόσοι ομογενείς από Βοστώνη και Νέα Αγγλία έχουν εγγραφεί στους καταλόγους, απάντησε πως «δεν έχουμε εικόνα, ξέρουμε ότι υπάρχουν κάποιοι που έχουν γραφτεί. Υπάρχει ένα κατώτερο όριο για να ξεκινήσει, νομίζω ότι είναι σαράντα ή εξήντα άτομα, νομίζω ότι αυτό το έχουμε περάσει, δηλαδή θα γίνει εκλογικό κέντρο».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Νέας Αγγλίας Βασίλης Καυκάς, είπε: «Το έχουμε συζητήσει σε Συνέδρια και έχουμε κάνει προτάσεις στις ελληνικές κυβερνήσεις ότι πρέπει να δοθεί το εκλέγειν στους Ελληνες και Ελληνίδες της Διασποράς. Εχουμε Ελληνική Ιθαγένεια, έχουμε ΑΦΜ, πληρώνουμε φόρους και ΕΝΦΙΑ. Κάποιοι είπαν ότι θα κομματικοποιηθεί η Ομογένεια. Καλύτερα κομματικοποιημένη παρά νεκρή Ομογένεια.

Ο νόμος που ‘σκαρφίστηκαν’ τα κόμματα είναι αίσχος και ντροπή. Μιλήσαμε με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη από τη Νέα Δημοκρατία, όπως και με τον κ. Κατρούγκαλο από το ΣΥΡΙΖΑ. Προσωπικά, τους είπα ότι είναι ντροπή και ύβρις το νομοσχέδιο που ψήφισαν στη Βουλή για να δοθεί ψήφος στους ομογενείς από τον τόπο της σημερινής κατοικίας τους. Αφήστε που χρειάστηκαν 200 βουλευτές για να περάσει, ενώ το όνομα Μακεδονία χρειάστηκε 151 ψήφους στη Βουλή. Εάν δεν αλλάξουν τον προσβλητικό για εμάς νόμο η Ελλάδα θα χάσει και όχι η Ομογένεια».

Ο επιστήμων Φυσικής Βασίλης Παπανικολάου δήλωσε: «Είμαι απολύτως εναντίον του μέτρου, τουλάχιστον προτού γίνει μια επισταμένη μελέτη.

Οι ομογενείς με μακρά παραμονή στις Ηνωμένες Πολιτείες ως επί το πλείστον δεν έχουν επαφή και δεν γνωρίζουν επαρκώς τα θέματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό και τη χώρα μας γενικότερα. Επίσης δεν έχουν σκοπό εκ των πραγμάτων να επιστρέψουν μόνιμα στην Ελλάδα, επομένως δεν πολυενδιαφέρονται. Είναι φυσικό να επηρεασθούν από γνώμες τρίτων, παραπληροφόρηση ή προκαταλήψεις. Τα μικρά κόμματα, λόγω χαμηλής προβλητικότητας, θα αγνοηθούν τελείως.

Να περιορισθεί ο χρόνος στα τελευταία 10 χρόνια με 2 χρόνια παραμονή στην Ελλάδα. Να γίνει δυνατή η πρόσβαση των επισήμων προγραμματικών δηλώσεων όλων των κομμάτων. Να ληφθούν μέτρα για την πρόληψη ψηφοθηρίας από οργανισμούς κ.τ.λ.».

Ο Βασίλης Παπανικολάου για την ψήφο των ομογενών στις εκλογές στην Ελλάδα.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Νέας Αγγλίας Θέμης Καρατζάς, είπε: «Είναι μια λυπητερή ιστορία το θέμα με την ψήφο του Απόδημου Ελληνισμού.

Η συζήτηση στα ομογενειακά κέντρα όσα τουλάχιστον επισκέπτομαι ή γνωρίζω ορισμένους φίλους αυτών, οι περισσότεροι είναι αδιάφοροι γιατί δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς. Αρκετοί δε αναφέρουν ‘τώρα πάλι μας θυμήθηκαν τώρα θέλουν την ψήφο μας, τώρα δεν είμαστε τα Αμερικανάκια που δεν ξέρουμε τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τι θέλουμε να ψηφίσουμε εμείς αφού δεν ξέρουμε την καθημερινότητα’. Φυσικά άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες για τους τοπικούς Μαυρογιαλούρους σε κάθε πολιτεία που προβάλλουν εαυτούς με τους ομογενείς να κάνουν όχι και τόσο ευμενή σχόλια.

Άλλοι πάλι θέλουν να έχουν το δικαίωμα της ψήφου, γιατί λένε αφού πληρώνω τους φόρους, το φως, το νερό, τον ΕΦΚΑ και οτιδήποτε άλλο στο σπίτι το πατρικό ή σε αυτό που έχτισα (αν και δεν αφήνουν, επιτρέπουν, κανένα δικαίωμα από τα υπάρχοντα προγράμματα ανανεώσεων ΕΣΠΑ) κάτοικοι εξωτερικού λένε, νομίζουν ότι όταν πληρώνω φόρους θέλω να έχω το δικαίωμα της ψήφου.

Πάντως η επιστολική ψήφος κερδίζει στις επιλογές των περισσοτέρων σαν πρόταση. Αλλωστε καθορίζεται και από το Σύνταγμα με δυο Αρθρα.

Η δική μου γνώμη είναι πως από την ώρα που είμαι εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια της δημοτικής περιοχής μου, πράγμα που μπορεί να ελέγχει η Προξενική Αρχή και με την ελληνική ταυτότητα στο χέρι να μπορώ να ψηφίζω στο Ελληνικό Προξενείο την ημέρα των εθνικών εκλογών».

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου