Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

Από το ΒΗΜΑτοδότης

 

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

Η κακοκαιρία έδιωξε τα τουρκικά αεροπλάνα από το Αιγαίο

ΘΑ ανακοίνωσε μηδενική τουρκική δραστηριότητα χθες στο Αιγαίο. Ενώ τις προηγούμενες ημέρες τα τουρκικά F-16 και τα τουρκικά UAV, εισέρχονταν κατά κύματα στο Αιγαίο, χθες όλη μέρα δεν ξεμύτισαν από τις βάσεις τους. Τι είχε συμβεί; Μήπως οι Τούρκοι είχα κάποια θρησκευτική ή εθνική εορτή και δεν πέταξαν τα μαχητικά τους ή τα drones τους. Στο ημερολόγιο δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι τέτοιο. Συνεπώς τι συνέβη; Η κυριότερη εκδοχή είναι ότι οι Τούρκοι πιλότοι φοβήθηκαν τον καιρό. Η κακοκαιρία που «χτύπησε» χθες στα νησιά έδιωξε τα τουρκικά αεροπλάνα από το Αιγαίο.

Για να καταλάβετε, την Ρόδο σε κάποια στιγμή, την «χτύπησαν» άνεμοι 10 μποφόρ. Έτσι και οι δικοί μας πιλότοι βρήκαν την ευκαιρία να ξεκουραστούν γιατί εδώ που τα λέμε, κακοκαιρία ξε- κακοκαιρία, εάν έβλεπαν άγνωστα ίχνη στα ραντάρ τους σίγουρα θα σήκωναν τα μαχητικά τους για την αντιμετώπιση του εναέριου εισβολέα. Αλλά μη νομίσετε ότι τα τουρκικά αεροπλάνα δεν θα ξανάρθουν. Μόλις τελειώσει η κακοκαιρία αναμένονται πάλι οι μαζικές προκλήσεις στον εθνικό εναέριο χώρο, αλλά όπως λένε οι Έλληνες πιλότοι τα ελληνικά μαχητικά είναι αυτά που θα έχουν πάντα την τελευταία προσγείωση.

Ας τολμήσει κάποιος να μας… τσιγκλήσει

Έγινε χθες παρουσία του Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου η τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων του Διοικητή της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), από τον Αντιστράτηγο Γεώργιο Τσιτσικώστα στον Αντιστράτηγο Δημήτριο Χούπη. Ο στρατηγός είχε χρηματίσει και διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων. Εκείνο που έχει σημασία είναι τι είπε στους Έλληνες κομάντος. Τους είπε λοιπόν πως «είμαστε δύναμη του καλού, επιδιώκουμε το καλό, δεν θέλουμε το κακό κανενός, αλλά όποιος μας τσιγκλήσει, ναι, θα απαντήσουμε προκειμένου να υπερασπίσουμε αυτό που μας άφησαν οι πρόγονοί μας, αυτόν τον βράχο, αυτήν την γη»

Υπάρχει ή όχι θέμα παράνομων υποκλοπών;

Ήτα μια μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη- Τσίπρα, χωρίς σημαντικές αποκαλύψεις με πολλά ερωτήματα να παραμένουν αναπάντητα, στην ουσία ήταν ένα… τρέιλερ εκλογών. Παρακολουθήσαμε μερικές σκηνές από το έργο της προεκλογικής περιόδου.

Κυριάρχησαν υψηλοί τόνοι, υπήρξε σκληρή αντιπαράθεση και ρήξη, αλλά συγκεκριμένα το ερώτημα που θα έπρεπε να απαντηθεί, τελικά δεν απαντήθηκε: υπάρχει θέμα παράνομων υποκλοπών και, εάν ναι, ποιος ευθύνεται; Όπως και νάχει το πράγμα το ερώτημα για τη νομιμότητα και τον έλεγχο είναι θεσμικό ερώτημα. Όταν, όμως, ένας θεσμός, όπως είναι η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, έρχεται να βάλει τρικλοποδιά σε έναν άλλο θεσμό, που μάλιστα έχει ευθύνη την τήρηση της νομιμότητας σε σχέση με το απόρρητο των επικοινωνιών, τότε έχουμε πρόβλημα. Κυριάρχησε στη συζήτηση εάν στην επιστολή του ο κ. Ράμμος ανέφερε ονόματα (τα οποία αποκάλυψε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή) και ορισμένες εκφράσεις που θα διαβάσατε παρακάτω.

Η πρόταση δυσπιστίας σε αριθμούς

Η συζήτηση διήρκησε συνολικά34 ώρες, από τις μεγαλύτερες συζητήσεις που έγιναν, όπως ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, που έχουν διεξαχθεί σε αντίστοιχες προτάσεις δυσπιστίας. Την πρώτη ημέρα, η συζήτηση ολοκληρώθηκε στις 3:30 τα ξημερώματα, τη δεύτερη ημέρα ολοκληρώθηκε στις 4 τα ξημερώματα, προκειμένου να λάβουν τον λόγο όσο το δυνατόν περισσότεροι ομιλητές. Μίλησαν (πάρτε χαρτί και μολύβι) 126 βουλευτές, έξι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, 22 υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί, ένας πρώην πρωθυπουργός (Γιώργος Παπανδρέου), μία πρώην γραμματέας ΚΟ (Αλέκα Παπαρήγα) ένας πρώην πρόεδρος της Βουλής (Νίκος Βούτσης), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμένος και οι πολιτικοί αρχηγοί, συνολικά δηλαδή 164 ομιλητές. Με 156 ψήφους καταψηφίστηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Συνένοχος ή βλαξ

Στην προσπάθειά του να τη «βγει» στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στην ομιλία του – προηγουμένως – είχε δανειστεί τη φράση, «ένοχος ή βλάξ», που είχε χρησιμοποιήσει ο εκδότης της «Ελευθεροτυπίας» Κίτσος Τεγόπουλος, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Αν δεν με απατά η μνήμη μου, αυτή τη φράση την είχε χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά ο μακαρίτης εκδότης της «Ελευθεροτυπίας» Κίτσος Τεγόπολος, αναφερόμενος, τότε, στον Ανδρέα Παπανδρέου, κάνοντας μια αναφορά στο σκάνδαλο Κοσκωτά που αφορούσε τον Παπανδρέου, τον Κουτσόγιωργα και τον Μαντζουράνη, ο οποίος σήμερα είναι δικηγόρος του κ. Παππά. Από τα πάμπερ πήγαμε στις σακούλες. Προσέξτε όταν κάνετε τέτοιες ιστορικές αναφορές χωρίς να γνωρίζετε την προέλευσή τους», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Η φράση αυτή όντως χρησιμοποιήθηκε στην «Ελευθεροτυπία». Η ακριβής όμως φράση ήταν «Συνένοχος ή βλαξ» και εμπνευστής της ήταν ο Κίτσος Τεγόπουλος, ωστόσο αφορούσε όλους τους κατηγορούμενους στη δίκη Κοσκωτά και όχι μόνον τον Ανδρέα Παπανδρέου. Άλλωστε, «στόχος» του κ. Μητσοτάκη δεν ήταν ούτε ο Παπανδρέου ούτε το ΠαΣοΚ. Αλλά ο Μαντζουράνης, που σήμερα είναι συνήγορος του Νίκου Παπά που δικάζεται στο Ειδικό Δικαστήριο. Να σημειώσω ότι οι βουλευτές του ΠαΣοΚ δεν τους άρεσέ η φράση αυτή του κ. Τσίπρα.

Πότε ο Άδωνις θα έκλεινε την ΕΥΠ

Τον άκουσα τον Άδωνη σε πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή να λέει: «Εάν οι διαρροές προέρχονταν από την ΕΥΠ, εγώ θα την έκλεινα, θα τους απέλυα όλους και θα την ξανάφτιαχνα από την αρχή» για να προσθέσει «είναι αδιανόητο να υπάρχουν διαρροές από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών».

Τα σοκολατάκια του Πρόεδρου

Συνάντηση με τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση είχε στο διάδρομο της Βουλής, έξω από τα κυβερνητικά έδρανα, μόλις ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας η Ντόρα Μπακογιάννη. Και αμέσως του είπε: «Είπα στον μικρό, τα σοκολατάκια, οι καραμελίτσες να κοπούν αμέσως. Όχι πολλά- πολλά με αυτά, να κοπούν». Ο κ. Βούτσης ο οποίος προσφάτως είχε να αντιμετωπίσει και πάλι κάποιο πρόβλημα με την καρδιά κούνησε καταφατικά το κεφάλι του. Η απορία που έμεινε ‘ήταν ποιος ήταν ο «μικρός» με τον οποίο συνομίλησε η Ντόρα; Ο «μικρός» δεν είναι άλλος από τον Βαγγέλη Καλπαδάκη, διπλωματικό σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είναι και ανιψιός του Νίκου Βούτση.

Όταν ψηφίζεις με επιστολή

Οι πιο προσεκτικοί σίγουρα θα είδαν ότι στη Βουλή στη χθεσινή συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας υπήρξαν πολλές απουσίες. Και όμως οι απόντες ψήφισαν με επιστολική ψήφο. Συνολικά 40 βουλευτές ψήφισαν με επιστολική ψήφος, ανάμεσά τους και δύο πρώην Πρωθυπουργοί οι Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής. Οι 12 επιστολικές ψήφοι ήταν από ΝΔ, οι 10 από ΣΥΡΙΖΑ, οι 7 από ΠΑΣΟΚ, οι 2 από ΚΚΕ, οι 3 από Ελληνική Λύση, οι 4 από ΜέΡΑ25 και οι δύο από ανεξάρτητους . Για την ιστορία σας λέω ότι απουσίαζε ο Πάτσης που είχε διαγραφεί από την ΝΔ, έχει αρθεί η ασυλία του και θα πρέπει να λογοδοτήσει στην Δικαιοσύνη.

Οι οκτώ Έλληνες Εβραίοι βουλευτές

Εκεί στο περιστύλιο του Περικλέους στη Βουλή, σε μια άκρη υπάρχει μια μαρμάρινη στήλη: Αναφέρει τα ονόματα 8 Ελλήνων Εβραίων βουλευτών θύματα του Ολοκαυτώματος μαζί με την επιγραφή: Η «Μνήμη Αγήρως». Πρόκειται για τους Δανιήλ Αλλαλούφ, Ζακ Βεντούρα, Μισέλ Καζές, Λέοντα Γκατένο, Μιντές Μπενσαντζή, Ισαάκ Σιάκκη, Δαβίδ Σουλάμ και Αλβέρτο Τσένο. Αποτελούν τιμή για το ελληνικό κοινοβούλιο οι 8 αυτοί Έλληνες εβραίοι βουλευτές.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δική μας Eρώτηση:  Σήμερα πόσοι είναι οι Έλληνες-Εβραίοι βουλευτές;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου