Παρασκευή, 3/3/23
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκαν για λίγο την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια συνάντησης κορυφαίων διπλωματών των G-20 κρατών, στην πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου εδώ και μήνες μεταξύ των δύο χωρών.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Μπλίνκεν και ο Λαβρόφ συνομίλησαν για περίπου 10 λεπτά στο περιθώριο της διάσκεψης της G-20 στο Νέο Δελχί. Η σύντομη συνάντηση έγινε καθώς οι σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας έχουν υποχωρήσει κατακόρυφα, ενώ οι εντάσεις για τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.
Ενας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Μπλίνκεν χρησιμοποίησε τη συζήτηση για να διατυπώσει τρία σημεία στον Λαβρόφ: ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την Ουκρανία στη σύγκρουση για όσο διάστημα χρειαστεί να τερματιστεί ο πόλεμος, ότι η Ρωσία θα πρέπει να ανακαλέσει την απόφασή της να αναστείλει τη συμμετοχή της στη νέα πυρηνική συνθήκη START και ότι η Μόσχα θα πρέπει να απελευθερώσει τον κρατούμενο Αμερικανό Πολ Γουίλαν.
Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε στους δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι ο Μπλίνκεν απέρριψε κάθε ιδέα που μπορεί να υπάρχει από τη ρωσική πλευρά ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία κλονίζεται.
Ο αξιωματούχος αρνήθηκε να χαρακτηρίσει την απάντηση του Λαβρόφ, αλλά δήλωσε ότι ο Μπλίνκεν δεν είχε την εντύπωση ότι θα υπάρξει κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά της Ρωσίας στο εγγύς μέλλον.
Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τη Ρωσία σχετικά με τη συνάντηση, η οποία είναι η πρώτη επαφή που είχαν ο Μπλίνκεν και ο Λαβρόφ από το περασμένο καλοκαίρι, όταν μίλησαν τηλεφωνικά για την πρόταση των ΗΠΑ προς τη Ρωσία να απελευθερώσει τον Γουίλαν και την πρώην κρατούμενη σταρ του WNBA Μπρίτνεϊ Γκράινερ.
Χωρίς συναίνεση στην Ουκρανία
Στο μεταξύ, οι ΥΠΕΞ στην Ομάδα των 20 βιομηχανικών και αναπτυσσόμενων χωρών ολοκλήρωσαν την επίμαχη συνάντησή τους στο Νέο Δελχί χωρίς συναίνεση για τον πόλεμο της Ουκρανίας, καθώς οι συζητήσεις για τον πόλεμο και τη διευρυνόμενη παγκόσμια επιρροή της Κίνας κυριάρχησαν σε μεγάλο μέρος των συνομιλιών.
Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ (Subrahmanyam Jaishankar) λέει ότι υπήρχαν «αποκλίσεις» στο θέμα του πολέμου «τις οποίες δεν μπορούσαμε να συμβιβάσουμε καθώς διάφορα μέρη είχαν διαφορετικές απόψεις».
Η διοργανώτρια Ινδία είχε απευθύνει έκκληση σε όλα τα μέλη της διασπασμένης Ομάδας των 20 να επιτύχουν συναίνεση σε ζητήματα που απασχολούν βαθιά τις φτωχότερες χώρες, ακόμη και αν δεν μπορούσε να επιλυθεί η ευρύτερη διαίρεση Ανατολής – Δύσης για την Ουκρανία. Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι προειδοποίησε ότι «η πολυμέρεια βρίσκεται σε κρίση σήμερα».
Πηγή: «Associated Press»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου