Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2022
ΑΘΗΝΑ. Μετά τον προσδιορισμό της ημερομηνίας (21 Μαϊου) των εκλογών από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η σεναριολογία πλέον εστιάζεται στην επόμενη ημέρα της εκλογικής αναμέτρησης, η οποία με βάση το ήδη διαμορφωμένο τοπίο (δημοσκοπικά πάντα) φαίνεται να έχει πολλές εκδοχές και να κρύβει ακόμα περισσότερες εκπλήξεις.
Κατ’ αρχάς, με δεδομένο ότι οι εκλογές της 21ης Μαϊου θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα προκύψει κυβέρνηση, χωρίς όμως αυτό να αποκλείεται και μαθηματικά.
Πώς οδηγούμαστε σε αυτό το συμπέρασμα; Για να σχηματίσει το πρώτο κόμμα (που κατά τις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι θα είναι η Νέα Δημοκρατία) αυτοδύναμη κυβέρνηση (έστω με οριακή πλειοψηφία 151 βουλευτών) από τις πρώτες εκλογές χρειάζεται να συγκεντρώσει ένα ποσοστό της τάξεως άνω του 47% και παράλληλα τα κόμματα που θα μείνουν έξω από τη Βουλή να έχουν ποσοστό κοντά στο 8%. Ανεξάρτητα από το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα εκτός Βουλής κόμματα, ποσοστά της τάξεως άνω του 47% δεν φαίνεται να το προσεγγίζει η Νέα Δημοκρατία σε καμιά δημοσκόπηση. Αρα το σενάριο αυτό είναι απίθανο.
Για τις δεύτερες εκλογές, προκειμένου να επιτευχθεί αυτοδυναμία από το πρώτο κόμμα, αυτό θα πρέπει να συγκεντρώσει ένα ποσοστό περίπου πάνω από το 37%. Το ακριβές ποσοστό θα εξαρτηθεί από το πόσα κόμματα θα μείνουν εκτός Βουλής, καθώς το ποσοστό τους αθροιστικά, όσο μεγαλύτερο είναι, «ρίχνει» το ποσοστό της αυτοδυναμίας. Για να επιτευχθεί αυτό το σενάριο θα πρέπει η ΝΔ στις πρώτες εκλογές να πάρει πάνω από 33%-34%, ώστε να είναι δηλαδή σε απόσταση βολής από το πολυπόθητο 37%.
Σε περίπτωση όμως που το ποσοστό της ΝΔ δεν είναι της τάξεως του 33%-34% στις πρώτες εκλογές, αλλά αρκετά πιο κάτω, π.χ. κάτω από 30% τότε είναι πολύ πιθανό να ανοίξει συζήτηση πιθανής συνεργασίας, ενδεχομένως με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, παρά της παλινωδίες του, είναι ο πιο αξιόπιστος, κατά τεκμήριο, συνομιλητής από τους υπάρχοντες.
Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να έχει λάβει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, πολύ πάνω από το 12% για να δικαιολογήσει την είσοδό του στην κυβέρνηση, αλλά και παράλληλα, ώστε τα δύο κόμματα να «αθροίζουν» το απαιτούμενο ποσοστό, ώστε να έχουν αθροιστικά περισσότερους από 151 βουλευτές.
Βέβαια, εδώ υπάρχει το πρόβλημα της πρωθυπουργοποίησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού ο κ. Ανδρουλάκης έχει πει ότι δεν θέλει πρωθυπουργό Μητσοτάκη ή Τσίπρα.
«Κυβέρνηση ηττημένων»
Πρόκειται για σενάριο όπου ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25 θα κάνουν συγκυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές, χωρίς ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα. Αυτό είναι που ονομάζει η Νέα Δημοκρατία «κυβέρνηση των ηττημένων» και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας από τους ψηφοφόρους να είναι τέτοιο το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών που δεν θα αφήνει περιθώρια να πραγματωθεί αυτό. Το ποσοστό που θα χρειαστούν τα κόμματα είναι πάλι άνω του 45% και επειδή είναι πιθανότερο ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι δεύτερο κόμμα στο Μαξίμου το θεωρούν και πιο «επικίνδυνο» να υλοποιηθεί, παρ’ ότι, όπως προαναφέρθηκε, ο κ. Τσίπρας δημοσίως το αποκρούει.
Χωρίς αυτοδυναμία και στις δεύτερες εκλογές
Και ενώ πολλοί θεωρούν δεδομένες τις δεύτερες εκλογές, πιστεύοντας λογικά ότι σε αυτές το πρώτο κόμμα (η ΝΔ) θα πάρει τελικά την αυτοδυναμία, να σημειώσουμε ότι πάντα υπάρχει το σενάριο να μην υπάρξει αυτοδυναμία ούτε στις δεύτερες εκλογές.
Εκεί τα πράγματα περιπλέκονται καθώς τότε είτε θα πρέπει να πάει σε τρίτες εκλογές -κάτι πολύ δύσκολο- είτε να αναζητήσει συμμάχους. Ο πιθανότερος σύμμαχος σε αυτή την περίπτωση είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, με τον οποίο ωστόσο για να έχουμε φτάσει σε δεύτερες εκλογές θα έχει απορριφθεί συνεργασία στις πρώτες. Εκείνος που θα έχει απορρίψει τη συνεργασία στις πρώτες θα πρέπει να εξηγήσει πειστικά γιατί την αποδέχεται ένα μήνα μετά, κάτι που μόνο εύκολο δεν είναι.
Εναλλακτικό σενάριο στις δεύτερες εκλογές
Στις δεύτερες εκλογές, αν δεν καταφέρει η ΝΔ να αποσπάσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία, υπάρχει ένα εναλλακτικό σενάριο, σε περίπτωση βέβαια που είναι πολύ κοντά στο να πιάσει τους 151 βουλευτές. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό μπορεί να λάβει ψήφους μεμονωμένων βουλευτών, ενδεχομένως από την Ελληνική Λύση, παρ’ ότι το σενάριο «κεντρικής συνεργασίας» των δύο κομμάτων απορρίπτεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου