Πέμπτη, 16 Μαρτίου, 2023
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Νέοι φόβοι για τη σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος τάραξαν τις χρηματοπιστωτικές αγορές την Τετάρτη, αφού η ελβετική τράπεζα Credit Suisse αναγνώρισε ότι βρήκε «ουσιώδη αδυναμία» στις οικονομικές εκθέσεις της, προσθέτοντας αβεβαιότητα στον ήδη ταραγμένο τραπεζικό τομέα, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.
Τα Χρηματιστήρια κατρακύλησαν την Τετάρτη, καθώς οι φόβοι των επενδυτών για την υγεία του τραπεζικού κλάδου επανεμφανίστηκαν και εξαπλώθηκαν σε όλο τον Κόσμο, αναιρώντας το ράλι την Τρίτη, όταν ο πανικός φάνηκε να έχει σταματήσει.
Οι μετοχές της Credit Suisse υποχώρησαν έως και πάνω από 27% λόγω αυτών των ειδήσεων, πριν περιορίσουν την πτώση στο 22%.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κοντά στο 2% και ο τεχνολογικός Nasdaq έπεσε επίσης περισσότερο από 1%, αντιστρέφοντας τα κέρδη που σημειώθηκαν την Τρίτη.
Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν επίσης, παρασύροντας τους κύριους δείκτες και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε περισσότερο από 2%.
Καθώς τα πράγματα περιπλέκονται, ο μεγαλύτερος επενδυτής της τράπεζας έδειξε την Τετάρτη ότι δεν θα βιαζόταν με περισσότερα μετρητά για να στηρίξει την εταιρεία.
Η Credit Suisse είχε μακροχρόνια προβλήματα που «δεν προκαλούν πλήρες σοκ ούτε για τους επενδυτές ούτε για τους πολιτικούς», δήλωσε ο Αντριου Κένινγκχαμ (Andrew Kenningham), επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη της Capital Economics, σε ένα ερευνητικό σημείωμα την Τετάρτη. Αλλά η τράπεζα έχει πολύ μεγαλύτερο ισολογισμό από την Silicon Valley Banks και είναι πολύ πιο συνυφασμένη με το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με πολλές θυγατρικές εκτός Ελβετίας, είπε.
«Η Credit Suisse δεν είναι απλώς ένα ελβετικό πρόβλημα, αλλά ένα παγκόσμιο πρόβλημα», είπε ο Κένινγκχαμ. Το ξεπούλημα των μετοχών της τράπεζας μπορεί να έχει επιπτώσεις στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που αναμένεται την Πέμπτη, σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων, πρόσθεσε.
Η Credit Suisse χαρακτηρίζεται ως επιρρεπής σε λάθη ελβετική τράπεζα που αγωνίζεται για χρόνια να γυρίσει την τύχη της, με τους πελάτες να μετατοπίζουν σταθερά τα περιουσιακά τους στοιχεία σε αντίπαλες τράπεζες.
Κατέγραψε την πιο εντυπωσιακή πτώση, με τις μετοχές της να χάνουν περίπου 30%, σημειώνοντας ένα ακόμη χαμηλό ρεκόρ. Την Τετάρτη, ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας, η Saudi National Bank, απέκλεισε το ενδεχόμενο παροχής περισσότερων χρημάτων για την Credit Suisse καθώς αγωνίζεται με το τελευταίο της σχέδιο ανάκαμψης.
Οι τιμές των ομολόγων των τραπεζών έπεσαν κατακόρυφα και το κόστος ασφάλισης του χρέους της τράπεζας έναντι πιθανής χρεοκοπίας εκτινάχθηκε στα ύψη. Η S&P Global Ratings δήλωσε την Τρίτη ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν μικρή έκθεση στη Silicon Valley Bank ή την Signature Bank, ούτε θεώρησαν ότι καμία ευρωπαϊκή τράπεζα εκτίθεται στους ίδιους κινδύνους. «Eτσι, έχουμε επίγνωση ότι η αποτυχία της SVB έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη», δήλωσαν αναλυτές του οίκου αξιολόγησης.
Η τράπεζα είπε ότι εργάζεται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, τα οποία «θα μπορούσαν να απαιτήσουν από εμάς να δαπανήσουμε σημαντικούς πόρους». Προειδοποίησε ότι τα προβλήματα θα μπορούσαν τελικά να επηρεάσουν την πρόσβαση της τράπεζας στις κεφαλαιαγορές και να την υποβάλουν σε «δυνητικές ρυθμιστικές έρευνες και κυρώσεις».
Η Credit Suisse είχε καθυστερήσει να δημοσιεύσει την ετήσια έκθεσή της αφού η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ζήτησε περισσότερες πληροφορίες την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τις προηγούμενες καταστάσεις ταμειακών ροών.
Η Oικονομία των ΗΠΑ φαινόταν να βρίσκεται σε ισχυρή βάση τους τελευταίους μήνες, με την αγορά εργασίας να παραμένει ισχυρή και τον πληθωρισμό να δείχνει σημάδια ότι είχε αρχίσει να μειώνεται.
Αλλά όλα άλλαξαν την Παρασκευή, όταν η Silicon Valley Bank ξαφνικά απέτυχε, σηματοδοτώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία στην Iστορία των ΗΠΑ. Οι χρηματοπιστωτικές μετοχές ήταν πάντα ασταθείς και οι ρυθμιστικές Aρχές έκλεισαν την Signature Bank την Κυριακή. Για να αποτρέψουν έναν ευρύτερο πανικό, οι Aρχές των ΗΠΑ παρενέβησαν για να διαβεβαιώσουν τους καταθέτες ότι θα αποκατασταθούν.
Πηγές: «ΝΥΤ», «WP»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου