Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΑΡ»). Μόνο το 10% των ενηλίκων στις ΗΠΑ δηλώνει ότι έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στις τράπεζες και σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση. Αυτό είναι κατά πολύ χαμηλότερο ποσοστό από το 22% που δήλωσε ότι είχε υψηλή εμπιστοσύνη το 2020.
Μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank αυτόν τον μήνα, η δημοσκόπηση από το «Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research» διαπιστώνει επίσης ότι η πλειοψηφία λέει ότι η κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά για να ρυθμίσει τον κλάδο.
Η ανεπιτήδευτη αξιολόγηση των τραπεζών και της ρύθμισης των τραπεζών της Αμερικής έρχεται μετά από μια σειρά κρίσεων που έφεραν ανησυχητικές μνήμες από την οικονομική κρίση του 2008-2009.
Η Silicon Valley Bank, η 16η μεγαλύτερη του έθνους, πτώχευσε στις 10 Μαρτίου αφού έκανε ριψοκίνδυνα στοιχήματα στην αγορά ομολόγων. Δύο ημέρες αργότερα, οι ρυθμιστικές αρχές έκλεισαν τη Signature Bank με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία είχε εμπλακεί σε κρυπτονομίσματα. Πέρα από τον Ατλαντικό Ωκεανό, η Credit Suisse εξαγοράστηκε από την ανταγωνίστρια UBS την Κυριακή σε ένα γάμο με συνοπτικές διαδικασίες που είχε σκοπό να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η αναταραχή έχει εγείρει ερωτήματα μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής σχετικά με τη νομοθεσία του 2018 που απέσυρε τους αυστηρούς κανονισμούς που τέθηκαν σε ισχύ μετά την οικονομική κρίση.
Η δημοσκόπηση δείχνει ότι το αμερικανικό κοινό μοιράζεται αυτές τις ανησυχίες: το 56% λέει ότι η κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά για να ρυθμίσει τις τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ το 27% λέει ότι κάνει το σωστό ποσό και το 15% λέει ότι ρυθμίζει πάρα πολλά. Η ανησυχία για την ελλιπή ρύθμιση είναι δικομματική: το 63% των Δημοκρατικών λέει ότι η τρέχουσα τραπεζική ρύθμιση είναι ανεπαρκής, όπως και το 51% των Ρεπουμπλικανών.
Ο βετεράνος του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ Φίλιπ Μέτσερ (Philip Metscher), 53 ετών, πατέρας επτά παιδιών που μένει σπίτι στο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας, είπε ότι έχει ελάχιστη πίστη στους τραπεζίτες ή στις κυβερνητικές υπηρεσίες που υποτίθεται ότι τους ρυθμίζουν. «Είναι σαν να έχουν ελεύθερα τα χέρια να κάνουν ό,τι θέλουν με τα χρήματα», είπε ο Μέτσερ, Ρεπουμπλικανός.
Η δημοσκόπηση διαπιστώνει ότι εκτός από το 10% των Αμερικανών που δηλώνουν ότι έχουν υψηλή εμπιστοσύνη στα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας, το 57% έχει κάποια εμπιστοσύνη. Το 31% δεν έχει σχεδόν καθόλου.
Αν και η εμπιστοσύνη στις τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχει μειωθεί ακόμα και από την τελευταία φορά που τέθηκε αυτή η ερώτηση σε δημοσκόπηση του «AP-NORC» το 2020, η χαμηλή εμπιστοσύνη μεταξύ των Αμερικανών στους δημόσιους θεσμούς τους δεν είναι κάτι καινούργιο. Η Γενική Κοινωνική Ερευνα, η οποία έχει παρακολουθήσει τις τάσεις στο κοινό για δεκαετίες, δείχνει ότι η εμπιστοσύνη στους θεσμούς που κυμαίνονται από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο έως την οργανωμένη θρησκεία και από τα Μέσα Ενημέρωσης έως το Κογκρέσο έχει μειωθεί σημαντικά από τη δεκαετία του 1970. Η νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι λίγοι Αμερικανοί έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη σε οποιοδήποτε κλάδο της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Λίγη αλλαγή έχει σημειωθεί στην ήδη δυσοίωνη αξιολόγηση της αμερικανικής οικονομίας από πριν από ένα μήνα, πριν από την πρόσφατη αναταραχή του τραπεζικού συστήματος, δείχνει η δημοσκόπηση. Μόνο το ένα τέταρτο λέει ότι οι εθνικές οικονομικές συνθήκες είναι καλές, τα τρία τέταρτα τις αποκαλούν φτωχικές. Αλλά το 43% των Δημοκρατικών αποκαλεί την οικονομία καλή, έναντι μόλις 7% των Ρεπουμπλικανών.
Περίπου οι μισοί ενήλικες των ΗΠΑ περιγράφουν την προσωπική τους οικονομική κατάσταση ως καλή, μια πτώση από πέρυσι όταν περίπου 6 στους 10 το είπαν αυτό. Περίπου 6 στους 10 Δημοκρατικούς και περίπου οι μισοί Ρεπουμπλικανοί δίνουν θετικές εκτιμήσεις για τα τρέχοντα οικονομικά τους. Με έναν Δημοκρατικό στον Λευκό Οίκο, οι Ρεπουμπλικανοί είναι πιο πιθανό από τους Δημοκρατικούς (36% έναντι 15%) να πουν ότι τα οικονομικά τους θα χειροτερέψουν τον επόμενο χρόνο. Το 38% των Δημοκρατικών δηλώνει ότι αναμένει βελτίωση των οικονομικών τους, έναντι 22% των Ρεπουμπλικανών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου