Τρίτη, 4 -4-2023
Η λίστα πιθανών διοργανωτών Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων έχει μικρύνει επικίνδυνα τα τελευταία χρόνια. Οι πολυδιαφημισμένες υπερβάσεις προϋπολογισμού και οι ταπεινωτικές ήττες σε δημοψηφίσματα έχουν κάνει τις πόλεις διστακτικές απέναντι στην οικοδόμηση αθλητικών εγκαταστάσεων, ενώ η κλιματική αλλαγή έχει συρρικνώσει τον αριθμό υποψήφιων πόλεων.
Η πόλη του Σαπόρο, αντιθέτως, στην παγωμένη βόρεια Ιαπωνία, έμοιαζε να συγκεντρώνει όλες τις προδιαγραφές για να διοργανώσει με επιτυχία τους Χειμερινούς Αγώνες του 2030. Το Σαπόρο είχε ήδη διοργανώσει τους Αγώνες το 1972, διέθετε ήδη τις περισσότερες εγκαταστάσεις, πρόθυμους κατοίκους και σταθερή χιονόπτωση.
Η πόλη δεν είχε υπολογίσει, όμως, τις επιπτώσεις από τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις σκανδάλων από τους Ολυμπιακούς του Τόκιο το 2021. Τα σκάνδαλα έστρεψαν την κοινή γνώμη εναντίον της προοπτικής νέας διοργάνωσης, έστω και για τους πιο περιορισμένης εμβέλειας Χειμερινούς Αγώνες. Η αποστροφή του ιαπωνικού κοινού απειλεί ακόμη και μελλοντικές διοργανώσεις στη χώρα. Οι αποκαλύψεις ενέπλεξαν μεγάλες επιχειρήσεις αθλητικών ειδών και την επιτροπή διοργάνωσης των Αγώνων του 2021.
Καρτέλ για συμβόλαια
Οι πρώτες συλλήψεις υπόπτων πραγματοποιήθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι, με τους συλληφθέντες να αντιμετωπίζουν κατηγορίες σύστασης καρτέλ με στόχο την εξασφάλιση κρατικών συμβολαίων. Η σύλληψη ανώτατων στελεχών της διαφημιστικής εταιρείας Dentsu σήμανε τον αποκλεισμό της από τέτοιες διοργανώσεις, πλήττοντας κατεξοχήν την πόλη της Οζάκας, που ήλπιζε στη στήριξη της Dentsu για τη διοργάνωση της Διεθνούς Εκθεσης 2025.
Στις αρχές Μαρτίου, το Σαπόρο ανακοίνωσε τον αποκλεισμό σειράς επιχειρήσεων από τη διοργάνωση, ενώ ο δήμαρχος της πόλης, Κατσουχίρο Ακιμότο, ανακοίνωσε την παύση της συνεργασίας των δημοτικών αρχών με την Dentsu. Παρότι η πόλη ελπίζει να αναλάβει τη διοργάνωση για το 2030, ο Ακιμότο ομολόγησε ότι χωρίς τη βοήθεια του διαφημιστικού κολοσσού η συγκέντρωση σημαντικών χορηγών θα είναι πολύ δύσκολη. Η Dentsu ελέγχει ποσοστό 28% της διαφήμισης στην Ιαπωνία.
Τα απόνερα των σκανδάλων του Τόκιο επηρέασαν τη διοργάνωση, με τη ΔΟΕ να διαπιστώνει ότι η εξεύρεση πρόθυμων πόλεων έχει καταστεί και αυτή δύσκολη. Για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2022, η ΔΟΕ αναγκάσθηκε να επιλέξει μεταξύ δύο αυταρχικών κρατών (Καζακστάν και Κίνα), αφού όλα τα υποψήφια δημοκρατικά κράτη είχαν υπαναχωρήσει.
Σε μία προσπάθεια να προσελκύσει περισσότερες υποψήφιες πόλεις, η ΔΟΕ μείωσε τα έξοδα υποψηφιότητας. Παρ’ όλα αυτά, η προσέλευση ενδιαφερομένων παρέμεινε αναιμική. Σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύθηκαν στον τοπικό Τύπο, σε ποσοστό 70% οι κάτοικοι του Σαπόρο εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη διοργάνωση των Αγώνων στην πόλη τους.
«Μετά τα σκάνδαλα, κανείς δεν νιώθει την ανάγκη να δει τους Αγώνες στην πόλη μας», σχολιάζει η Μασάκο Ισιμπάσι, η οποία παρέστη στην τελετή έναρξης των Αγώνων στο Σαπόρο το 1972. Παρότι ο δήμαρχος αρνήθηκε να εγκρίνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος μεταξύ των κατοίκων, οι δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 9 Απριλίου θα λειτουργήσουν σαν άτυπο δημοψήφισμα.
Υποψήφια στο μέλλον
Ακόμη και η αν η υποψηφιότητα του Σαπόρο το 2030 καταρρεύσει, η πόλη θα παραμείνει εν δυνάμει υποψήφια για μελλοντικές διοργανώσεις, χάρη στις οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμες πρωτοβουλίες του δήμου. «Πρέπει, όμως, πρώτα να αποδείξουν ότι είναι ικανοί να καταθέσουν σοβαρή υποψηφιότητα και να φέρουν σε πέρας άρτια διοργάνωση. Αν δεν το καταφέρουν, το ιαπωνικό ολυμπιακό κίνημα θα έχει εκπνεύσει οριστικά», λέει ο Ριούτσι Κασούγκα, σύμβουλος αθλητικών θεμάτων, ο οποίος είχε εργασθεί στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Ναγκάνο το 1998.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου