Κυριακή, 16 Απριλίου, 2023
ΒΟΣΤΩΝΗ. Εγινε το εσπέρας της Μεγάλης Πέμπτης στο γενικό προξενείο της Ελλάδας στη Βοστώνη, η τελετή παράδοσης των τεσσάρων επίχρυσων στεφάνων στους διοργανωτές του Μαραθωνίου της Βοστώνης (Boston Athletic Association- ΒΑΑ). Τα στεφάνια στέλνει κάθε χρόνο η Ελλάδα, με τα οποία στεφανώνονται οι νικητές του Μαραθωνίου της Βοστώνης. Τους εθνικούς ύμνους Ελλάδας και Αμερικής απέδωσε η ομογενής φοιτήτρια του Χάρβαρντ Αθανασία Μεζίτη. Τα προηγούμενα χρόνια η τελετή γινόταν με κάθε επισημότητα στο κυβερνείο της Μασαχουσέτης.
Ο 127ος Μαραθώνιος της Βοστώνης θα γίνει τη Δευτέρα 17 Απριλίου. Φέτος συμπληρώνονται δέκα χρόνια από το τρομοκρατικό πλήγμα που έγινε στο σημείο του τερματισμού του Μαραθώνιου από τους αδελφούς Τσαρνάεφ από την Τσέτσνια.
Σημειώνεται ότι ο Μαραθώνιος της Βοστώνης διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1897, μία χρονιά μετά τους ιστορικούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Αθήνα. Είναι ένας από τους πιο προβεβλημένους διεθνείς Μαραθωνίους και το σημαντικότερο αθλητικό γεγονός της Νέας Αγγλίας. Κάθε χρόνο συγκεντρώνει πάνω από πεντακόσιες χιλιάδες θεατές που παρακολουθούν τους τριάντα και πλέον χιλιάδες αθλητές και αθλήτριες δρομείς.
Μια από τις θρυλικές μορφές του Μαραθωνίου της Βοστώνης είναι ο Στυλιανός Κυριακίδης, ο οποίος ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά κατάφερε να υπερισχύσει στον αγώνα του 1946. Ο Κυριακίδης έτρεξε παρά τη γνωμάτευση των ιατρών του αγώνα που θεωρούσαν ότι δεν θα μπορούσε καν να μετάσχει στον Μαραθώνιο λόγω των κακουχιών που είχε υποστεί κατά τη διάρκεια της Κατοχής αλλά και της κακής του σίτισης. Μετά τη θριαμβευτική του νίκη, στην οποία συνέβαλε η συγκινητική συμπαράσταση της Ομογένειας της Βοστώνης, ο Κυριακίδης παρέμεινε στις Ηνωμένες Πολιτείες και προέβη στη διοργάνωση εράνων με σκοπό την αρωγή των Ελλήνων συμπατριωτών του, που του επεφύλαξαν υποδοχή ήρωα όταν επέστρεψε στην Αθήνα.
Οι Μαραθωνοδρόμοι θα ξεκινήσουν και φέτος από την πόλη Χόπκικτον της Μασαχουσέτης και θα τερματίσουν στο κέντρο της Βοστώνης. Η διαδρομή είναι 26 μίλια.
Ο Μαραθώνιος αναμένεται να αποκομίσει έσοδα στη Βοστώνη πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Υπηρεσίας Επισκεπτών και Συνεδρίων, ενώ υπολογίζεται οι θεατές στο δρόμο θα ξεπεράσουν το μισό εκατομμύριο.
Ο αγώνας ονομάζεται έτσι, δηλαδή Μαραθώνιος της Βοστώνης, από την ιστορική διαδρομή του Ελληνα στρατιώτη ημεροδρόμου Φειδιππίδη ο οποίος μετά τη Μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.) έτρεξε από το πεδίο της μάχης στην Αθήνα για να μεταφέρει τα νικητήρια νέα με τη λέξη «νενικήκαμεν», η οποία έχει παραμείνει και ως ιστορική και συμβολική έκφραση.
Η ιστορική ακρίβεια αυτού του γεγονότος επιβεβαιώνεται από τον Φιλόστρατο που αναφέρεται στον θεσμό των στρατιωτών ημεροδρόμων αγγελιαφόρων, τον Ηρόδοτο, τον Πλούταρχο και τον Λουκιανό.
Η πόλη του Μαραθώνα σήμερα έχει πληθυσμό γύρω στις δέκα πέντε χιλιάδες κατοίκους, υπάρχει εκεί η αφετηρία του Μαραθώνιου Δρόμου, 35 Μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι του 5000 π.Χ. και πρωτοελλαδικά νεκροταφεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου