Παρασκευή, 5 Μαΐου, 2023
Η διαδρομή των 2,1 χιλιομέτρων της βασιλικής πομπής για τη στέψη του Καρόλου Γ' παρέχει ένα στιγμιότυπο από τα διάφορα ακίνητα που συνθέτουν τη μοναδική περιουσία της οποίας πλέον ηγείται
Το πρωί του Σαββάτου, ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ θα αναχωρήσει από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ με μια άμαξα έξι αλόγων προκειμένου να μεταβεί στο Αβαείο του Γουέστμινστερ. Η διαδρομή των 2,1 χιλιομέτρων δεν τον μεταφέρει απλώς στον τόπο της στέψης του – παρέχει επίσης ένα στιγμιότυπο από τα διάφορα ακίνητα που συνθέτουν τη μοναδική περιουσία της οποίας πλέον ηγείται, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Αν στρίψει στα αριστερά του καθώς το Diamond Jubilee State Coach περνά από τη λεωφόρο Mall, θα αντικρύσει τις κρεμ επαύλεις του Carlton House Terrace. Οι μαρμάρινες σκάλες, οι αίθουσες χορού και η πανοραμική θέα στο St. James’s Park καθιστούν αυτό το ακίνητο μεταξύ των πιο επιθυμητών ιδιοκτησιών στον κόσμο — και πολλά από αυτά ανήκουν στον εστεμμένο του Ηνωμένου Βασιλείου.
Κλιματική αλλαγή… τέλος για τον Βασιλιά Κάρολο
Λίγες εκατοντάδες μέτρα παρακάτω, η πομπή θα περάσει γύρω από την πλατεία Τραφάλγκαρ. Στο σημείο αυτό, ο βασιλιάς μπορεί να εντοπίσει το γραφείο αρχιτεκτονικής Art-Deco, κοντά στο ξενοδοχείο πέντε αστέρων Savoy, που υποστηρίζει επίσης το βασιλικό φέουδο μέσω του Δουκάτου του Λάνκαστερ.
Η διαδρομή υπογραμμίζει πώς οι δύο κύριες οντότητες που βοηθούν στη χρηματοδότηση του Βρετανού μονάρχη υπηρετούν τώρα το σπίτι του νέου αρχηγού του Ουίνδσορ. Πρόκειται για μια πολυσχιδή συλλογή περιουσιακών στοιχείων που περιλαμβάνει κοίτες ποταμών, κάστρα και λατομεία ψαμμίτη.
Ποιος είναι ο Βασιλιάς Κάρολος Γ’ ο «Ελληνας»
Τα δύο κτήματα που ιδρύθηκαν επίσημα πριν από το 1351, χαρίζουν στον μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου περιουσιακά στοιχεία αρκετά πολύτιμα για να τοποθετήσουν τον Κάρολο Γ΄ ανάμεσα στους 100 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Αλλά η περιουσία πίσω από τον αρχηγό του βρετανικού κράτους είναι εντελώς διαφορετική από αυτή των περισσότερων άλλων εύπορων οικογενειών.
O Κάρολος δεν κατέχει προσωπικά τα πιο πολύτιμα βασιλικά περιουσιακά στοιχεία. Τα περιουσιακά στοιχεία του μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου – συμπεριλαμβανομένων των κοσμημάτων του στέμματος και της βασιλικής συλλογής τέχνης – δεν ανήκουν στην προσωπική ιδιοκτησία του και επομένως δεν μπορεί να πουλήσει κάτι από όλα αυτά για προσωπικό όφελος.
Αντίθετα, ο Κάρολος, 74 ετών, δικαιούται ως κυρίαρχος της Βρετανίας ένα τμήμα εισοδήματος από το Crown Estate – τη μεγαλύτερη από τις επενδυτικές οντότητες που στηρίζουν τον μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου – καθώς και από το Δουκάτο του Λάνκαστερ.
Τα κτήματα που είναι στην υπηρεσία του βασιλιά, αντιστοιχούν ως περιουσιακά στοιχεία σε περίπου 17 δισεκατομμύρια λίρες με την καθαρή τους αξία να αυξάνεται κατά περίπου 80% – κατά μέσο όρο – στην τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Αυτό αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τις αυξανόμενες τιμές γης και ακινήτων σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Για τα επίσημα καθήκοντά της, η βασιλική οικογένεια χρηματοδοτείται μέσω του Sovereign Grant, που είναι ένα ετήσιο εφάπαξ ποσό που προέρχεται από μια συμφωνία του 1760 μεταξύ του μονάρχη και της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Συνήθως αντιστοιχεί στο 25% των κερδών από το Crown Estate, του οποίου οι εκμεταλλεύσεις περιλαμβάνουν την Regent Street, έναν δημοφιλή προορισμό λιανικής που διαθέτει καταστήματα μόδας υψηλής ποιότητας, καθώς και τα καταστήματα παιχνιδιών Hamleys.
Η ετήσια επιχορήγηση έως τον Μάρτιο του 2023 είναι 86,3 εκατομμύρια λίρες, ποσό σταθερό από την περίοδο του 2022, όταν τα περισσότερα από τα έσοδα διατέθηκαν για τη συντήρηση των βασιλικών ανακτόρων και την αποζημίωση του προσωπικού.
Τα κέρδη από το Δουκάτο του Λάνκαστερ, το οποίο κατέχει 18.481 εκτάρια (45.667 στρέμματα) γης σε όλη την Αγγλία και την Ουαλία, παρέχουν εισόδημα στον βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου και έχουν βοηθήσει στη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων άλλων βρετανών βασιλιάδων.
Ενώ το Δουκάτο του Λάνκαστερ δημοσιεύει ένα σύνολο ετήσιων λογαριασμών, δεν παρέχει πλήρη ανάλυση των ρυθμίσεων χρηματοδότησης για μεμονωμένα μέλη της βασιλικής οικογένειας.
Τα οικονομικά των βασιλικών μελών είναι «πολύ θολά», είπε η Λόρα Κλάνσι, λέκτορας μέσων ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, η οποία έχει ερευνήσει τη μοναρχία της Βρετανίας.
Αν και ο Κάρολος δεν κατέχει προσωπικά τη σφαίρα και το σκήπτρο που θα κρατήσει ως μέρος της τελετής στέψης, υπάρχουν πολλά προνόμια για να γίνεις κυρίαρχος της Βρετανίας που τα οποία δεν έχουν ούτε καν τα πλουσιότερα άτομα του κόσμου.
Εξαίρεση από φόρο κληρονομιάς
Ο μονάρχης εξαιρείται από τον φόρο κληρονομιάς για οτιδήποτε έλαβε από τον προκάτοχό του, παρέχοντας ένα κίνητρο στη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ να μεταβιβάσει το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της πλούτου στον μεγαλύτερο γιο της. Είχε μια περιουσία τουλάχιστον 450 εκατομμυρίων δολαρίων πριν από τον θάνατό της τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με εκτίμηση του Bloomberg Billionaires Index.
Αυτός ο πλούτος προήλθε σε μεγάλο βαθμό από τη δική της αφορολόγητη κληρονομιά μαζί με μια από τις μεγαλύτερες συλλογές γραμματοσήμων στον κόσμο. Ο τυπικός συντελεστής φόρου κληρονομιάς του Ηνωμένου Βασιλείου είναι 40%.
Ο Κάρολος ανεβαίνει στο θρόνο κατά 50 χρόνια μεγαλύτερης σε ηλικία σε σχέση με τη μητέρα του όταν αυτή ξεκίνησε τη δική της βασιλεία. Αυτό σημαίνει ότι είχε την ευκαιρία να δημιουργήσει τον προσωπικό του πλούτο κατά τις έξι δεκαετίες που κατείχε τον τίτλο του Πρίγκιπα της Ουαλίας, ο οποίος λαμβάνει ξεχωριστό εισόδημα μέσω μιας άλλης περιουσίας, του Δουκάτου της Κορνουάλης.
Εκτιμάται ότι το εν λόγω Δουκάτο εισέπραξε πάνω από 400 εκατομμύρια λίρες τις τελευταίες τρεις δεκαετίες από περιουσιακά στοιχεία, όπως το Oval (γήπεδο κρίκετ), καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ακόμη και μια φυλακή του Ντέβον, με τον Κάρολο να χρησιμοποιεί τα έσοδα αυτά για να χρηματοδοτήσει τον εαυτό του και την οικογένειά του καθώς και τις φιλανθρωπικές του δραστηριότητες, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg.
Μέρος αυτού του ποσού χρηματοδότησε επίσης τον διακανονισμό του διαζυγίου πολλών εκατομμυρίων λιρών με την πριγκίπισσα Νταϊάνα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990. Ο μεγαλύτερος γιος τους, Ουίλιαμ, 40 ετών, είναι πλέον Πρίγκιπας της Ουαλίας, ενώ ο μικρότερος γιος τους, ο Χάρι, 38 ετών, έχει απαρνηθεί τα βασιλικά του καθήκοντα και ζει στις ΗΠΑ με τη Μέγκαν Μαρκλ.
Πάνω από 800 εκατ. δολάρια
Ο Κάρολος, ο οποίος πληρώνει οικειοθελώς φόρο εισοδήματος, έχει επί του παρόντος μια προσωπική περιουσία άνω των 800 εκατομμυρίων δολαρίων, εφόσον έλαβε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της βασίλισσας Ελισάβετ και εξοικονόμησε ένα κομμάτι των ετήσιων εσόδων του από το Δουκάτο της Κορνουάλης, σύμφωνα με τον δείκτη πλούτου του Bloomberg. Τα περιουσιακά του στοιχεία περιλαμβάνουν τώρα τα κάστρα Sandringham και Balmoral, καθώς και τη γη που περιβάλλει αυτά τα κτήματα.
«Ο μονάρχης είναι σε θέση να συσσωρεύει πλούτο καθώς και ο διάδοχος του θρόνου», δήλωσε ο David Haigh, διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρείας Brand Finance.
Ο Κάρολος έχει ήδη πουλήσει μερικά άλογα που είχε προηγουμένως η βασίλισσα Ελισάβετ, στοιχείο που αποκαλύπτει ορισμένες πτυχές της κληρονομιάς του από την προσωπική περιουσία της μητέρας του, αλλά οι ακριβείς λεπτομέρειες του τι κληρονόμησε ο Κάρολος από την προσωπική περιουσία της βασίλισσας πιθανότατα θα παραμείνουν μυστικό, όπως έπραξε και η Ελισσάβετ για τους προγόνους της.
Ένας δικαστής από το Λονδίνο έχει ένα χρηματοκιβώτιο που περιέχει περισσότερους από 30 φακέλους που είναι διαθήκες νεκρών μελών της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας που χρονολογούνται περισσότερο από έναν αιώνα. Η διαθήκη του πρίγκιπα Φιλίππου, του εκλιπόντος συζύγου της βασίλισσας που πέθανε το 2021, πρόκειται να παραμείνει σφραγισμένη για σχεδόν έναν αιώνα.
Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στην ίδια τη μοναρχία δεν θα γίνουν γνωστά, φυσικά. Ακίνητα όπως το Κάστρο του Ουίνδσορ απλώς καταλαμβάνεται από τον εκάστοτε κυρίαρχο και διατηρούνται για τις μελλοντικές γενιές.
Το πιο πολύτιμο από όλα τα asset είναι τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου ο Κάρολος θα επιστρέψει το Σάββατο μέσω της διαδρομής του από το Αβαείο του Γουέστμινστερ με μια ακόμη πιο μεγαλειώδη άμαξα – το Gold State Coach τεσσάρων τόνων, που το σέρνουν οκτώ άλογα.
Μπορεί να μην είναι ιδιοκτήτης του παλατιού, αλλά η επίσημη κατοικία του Βασιλιά στο Λονδίνο του δίνει έναν τρόπο ζωής που οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι μπορούν μόνο να ονειρεύονται: εκτιμάται ότι η αξία του ανέρχεται σε 1,3 δισεκατομμύρια λίρες στην ανοιχτή αγορά.
Εν τω μεταξύ, οι εορτασμοί της στέψης πρόκειται να ενισχύσουν με έως και 180 εκατομμύρια λίρες την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου μέσω της λειτουργίας παμπ, μπαρ και εστιατορίων που θα υποδεχτούν χιλιάδες επισκέπτες, σύμφωνα με έρευνα της Barclays Plc, αντισταθμίζοντας πιθανώς το εκτιμώμενο συνολικό κόστος τις τελετής στέψης του Κάρολο Γ’.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου