Παρασκευή, 26 Μαΐου, 2023
Πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία αξίας σχεδόν 200 δισεκ. ευρώ
Στην Ευρωπαϊκή Ενωση συζητείται σχέδιο με σκοπό να διατεθούν στην κυβέρνηση της Ουκρανίας τα κέρδη από κεφάλαια και πόρους της Ρωσίας αξίας 196,6 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν δεσμευτεί στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ανέφερε η εφημερίδα Financial Times.
Για την αποκάλυψή της αυτή η βρετανική εφημερίδα επικαλέστηκε πηγές ενημερωμένες για τη διαδικασία, τις οποίες δεν κατονόμασε.
Αξιωματούχοι από τα κράτη-μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συναντήθηκαν την Τετάρτη για να διερευνήσουν επιλογές για τα έσοδα που δημιουργούνται από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία τα οποία τηρούνται στο Euroclear, τον μεγαλύτερο οίκο διακανονισμού στον κόσμο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Μια τέτοια κίνηση δεν θα μπορούσε να απαλλοτριώσει τα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία, αλλά θα ισοδυναμούσε με μια κλιμάκωση της οικονομικής πίεσης της Δύσης στη Ρωσία, με στόχο να βοηθήσει το Κίεβο να αμυνθεί από τον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με την εκτίμηση της εφημερίδας.
Οι κυρώσεις έχουν παγώσει 196,6 δισ. ευρώ σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στη Euroclear, κατά τη βελγική κυβέρνηση, εκ των οποίων τα 180 δισ. ευρώ είναι περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.
Τα περιουσιακά στοιχεία δημιουργούν μετρητά από κουπόνια και εξαγορές, τα οποία έχουν μείνει δεσμευμένα έως και ένα χρόνο.
Αυτά τα μετρητά επανεπενδύονται από την Euroclear και είναι τα κέρδη που δημιουργούνται από την επανεπένδυση που οι αξιωματούχοι της ΕΕ ενδιαφέρονται να εκτρέψουν στην Ουκρανία.
Ως συνήθης πρακτική, η Euroclear δανείζει τα μετρητά των πελατών της για να ελαχιστοποιήσει τον πιστωτικό κίνδυνο και να διατηρήσει τους τόκους που κερδήθηκαν. Το σημερινό περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων, σε συνδυασμό με την ασυνήθιστη συσσώρευση πληρωμών λόγω των κυρώσεων, οδήγησαν σε μεγάλα κέρδη για τον οίκο διακανονισμού. Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η Euroclear ανέφερε τόκους 734 εκατομμυρίων ευρώ σε μετρητά από περιουσιακά στοιχεία που έχουν επιβληθεί από τη Ρωσία.
«Δεν είναι απολύτως σαφές σε ποιον ανήκει αυτό το κέρδος», είπε πηγή που γνωρίζει τις συζητήσεις. Η αξιοποίηση του συμφέροντος προς όφελος της Ουκρανίας ήταν «αχαρτογράφητο έδαφος», ανέφερε η πηγή, «αλλά πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να γίνει».
Ορισμένοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι αυτή η αρχή θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε ένα ευρύτερο φάσμα παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν κολλήσει στον οίκο του Λουξεμβούργου Clearstream.
Αλλο άτομο που γνωρίζει το θέμα είπε ότι «τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν ξέρουν τι να κάνουν με αυτά τα χρήματα» και ότι η επιλογή της εκτροπής κερδών για να βοηθηθεί η Ουκρανία φαίνεται πολλά υποσχόμενη.
Αρκετοί πάντως έχουν προειδοποιήσει ότι οι νομικές επιπτώσεις πρέπει ακόμη να επανεξεταστούν και μια τέτοια κίνηση πιθανότατα θα χρειαζόταν ευρύτερη διεθνή υποστήριξη, καθώς θα μπορούσε να επηρεάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η Euroclear κατείχε τίτλους 35,6 τρισεκ. ευρώ το 2022.
Η ΕΕ εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να διαχειριστεί ενεργά τα κέρδη για να δημιουργήσει περισσότερα χρήματα, είπαν οι πολίτες. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω ενός φορέα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων ή μέσω της ίδιας της Euroclear, η οποία θα επένδυε τα περιουσιακά στοιχεία σύμφωνα με οδηγίες.
Πηγή: Financial Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου