Πέμπτη, 4 Μαΐου, 2023
Δραστικές μεταρρυθμίσεις προτείνει η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ασφάλισης Καταθέσεων των ΗΠΑ στον απόηχο της κατάρρευσης των First Republic Bank, Silicon Valley Bank and Signature Bank
Τη σαρωτική αναθεώρηση του πλαισίου ασφάλισης καταθέσεων προτείνει η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ασφάλισης Καταθέσεων των ΗΠΑ, στον απόηχο των πρόσφατων καταρρεύσεων αμερικανικών τραπεζών.
First Republic Bank: Πώς κατέρρευσε η τράπεζα των υπερπλουσίων
Με τις διαδοχικές χρεοκοπίες τραπεζικών ιδρυμάτων να έχουν αποστραγγίξει εν μέρει τη δεξαμενή χρημάτων που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί για την προστασία των καταθετών, η Federal Deposit Insurance Corp παρουσίασε τη Δευτέρα τις τρεις επιλογές για την αναμόρφωση του βασικού ταμείου το οποίο έως σήμερα καλύπτει καταθέσεις έως 250.000 δολάρια. Αιτιολογώντας την ανάγκη αναθεώρησης του ισχύοντος συστήματος, η Επιτροπή αναφέρεται στην υψηλή συγκέντρωση ανασφάλιστων καταθετών σε θύλακες του τραπεζικού συστήματος.
Οι τρεις εναλλακτικές
Σύμφωνα με το Bloomberg, στην έκθεσή της η FDIC σημειώνει ότι η μετάβαση σε μια προσέγγιση «στοχευμένης κάλυψης», όπου οι επιχειρηματικοί λογαριασμοί λαμβάνουν μεγαλύτερη κάλυψη από το σημερινό ανώτατο όριο, θα αποτελούσε την καλύτερη επιλογή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Μια τέτοια αλλαγή, ωστόσο, θα απαιτούσε νομοθετική πρωτοβουλία από το Κογκρέσο. Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν τη διατήρηση της κάλυψης ως έχει ή τη μετάβαση στην κάλυψη όλων των καταθέσεων.
Αν και ο οργανισμός δεν δεσμεύτηκε για την υιοθέτηση συγκεκριμένης προσέγγισης, η έκθεση της Δευτέρας δρομολογεί αυτό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια από τις σημαντικότερες αλλαγές πολιτικής στον απόηχο της τραπεζικής κρίσης. Είχε προηγηθεί η απόφαση της FDIC να καλύψει όλες τις καταθέσεις – ακόμη και εκείνες που υπερβαίνουν το όριο των 250.000 δολαρίων – για τους πελάτες της Silicon Valley Bank και της Signature Bank μετά τις πτωχεύσεις τους τον Μάρτιο, η οποία προκάλεσε έντονη συζήτηση για το προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να αλλάξει το σύστημα.
Οι χρεοκοπίες και η αντίδραση της κυβέρνησης «έθεσαν θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο της ασφάλισης των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της FDIC Μάρτιν Γκρούενμπεργκ. «Η παρούσα έκθεση αποτελεί μια προσπάθεια να τοποθετηθούν αυτές οι πρόσφατες εξελίξεις στο πλαίσιο της ιστορίας, της εξέλιξης και του σκοπού της ασφάλισης καταθέσεων».
Η γερουσιαστής Elizabeth Warren και άλλοι επικριτές του τραπεζικού συστήματος έχουν ζητήσει από την FDIC να αυξήσει το ανώτατο όριο ασφάλισης. Μια ξεχωριστή συζήτηση μαίνεται επίσης σχετικά με το ποιος θα πρέπει να αναλάβει τον λογαριασμό για την αναπλήρωση του Ταμείου Ασφάλισης Καταθέσεων, γνωστού ως DIF, πόροι του οποίου χρησιμοποιήθηκαν ήδη για την κάλυψη ανασφάλιστων καταθετών από τις δύο χρεοκοπημένες τράπεζες.
Το DIF
Τα ερωτήματα γύρω από το DIF στροβιλίζονται επίσης μετά την κατάρρευση της First Republic Bank, στη δεύτερη μεγαλύτερη χρεοκοπία τράπεζας στην ιστορία των ΗΠΑ. Στο πλαίσιο της συμφωνίας της JPMorgan Chase να αγοράσει την χρεοκοπημένη τράπεζα, θα μοιραστεί τόσο τις ζημίες όσο και τις πιθανές ανακτήσεις από δάνεια με το FDIC. Η ρυθμιστική αρχή εκτίμησε τη Δευτέρα ότι το κόστος για το ταμείο θα είναι περίπου 13 δισ. δολάρια.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, το DIF αποτελεί θεμέλιο λίθο του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ. Παρά τις περιστασιακές «γκρίνιες» για το κόστος του, το σύστημα έχει γενικά λειτουργήσει για χρόνια.
Ωστόσο, η Silicon Valley Bank δημιούργησε ένα μοναδικό, «δικέφαλο» πρόβλημα για τις ρυθμιστικές αρχές: Πολλοί καταθέτες είχαν πάνω από 250.000 δολάρια στους λογαριασμούς τους και πολλοί από αυτούς ανήκαν σε νεοσύστατες επιχειρήσεις, οι οποίες χρειάζονταν απεγνωσμένα τα μετρητά. Ο συνδυασμός αυτός ανάγκασε την FDIC να παρέμβει.
Ο.Τ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου