Σάββατο, 1η Ιουλίου, 2023
ΦΟΙΝΙΞ. ΑΡΙΖΟΝΑ. Τα κύματα καύσωνα, όπως αυτό που κατέκλυσε τμήματα του Νότου και των μεσοδυτικών πολιτειών και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από δώδεκα ανθρώπους, γίνονται όλο και πιο συχνά, και οι ειδικοί λένε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία στοιχίζουν περισσότερες ζωές από τους τυφώνες και τους ανεμοστρόβιλους, πιθανότατα θα αυξηθούν στο μέλλον.
Το κύμα ζέστης που άσκησε πιέσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο του Τέξας και οδήγησε στον θάνατο 13 ανθρώπους στην συγκεκριμένη πολιτεία και έναν ακόμη στη Λουιζιάνα, προωθήθηκε προς τα ανατολικά την Πέμπτη και αναμενόταν να επεκταθεί κεντρικά και νότια μέχρι το Σαββατοκύριακο. Για τις επόμενες ημέρες προβλέπονταν θερμοκρασίες έως και 112 βαθμούς Φαρενάιτ (44 βαθμούς Κελσίου) σε τμήματα της Φλόριδας.
Εντεκα από τους θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη στο Τέξας σημειώθηκαν στην κομητεία Γουέμπ (Webb), η οποία περιλαμβάνει το Λαρέντο. Η ηλικία των νεκρών κυμαινόταν από 60 έως 80 έτη και πολλοί είχαν άλλες παθήσεις, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή της κομητείας. Οι άλλοι δύο νεκροί ήταν κάτοικοι της Φλόριδας, οι οποίοι πέθαναν κατά την πεζοπορία τους σε συνθήκες υπερβολικής ζέστης στο Εθνικό Πάρκο Big Bend.
Οι επιστήμονες και οι ειδικοί ιατροί λένε ότι οι θάνατοι αυτοί που προκαλούνται από την ακραία ζέστη θα αυξάνονται στις ΗΠΑ κάθε καλοκαίρι εάν δεν ληφθούν περισσότερα μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής που έχει αυξήσει τις θερμοκρασίες, καθιστώντας τους ανθρώπους ιδιαίτερα ευάλωτους σε περιοχές που δεν είναι συνηθισμένες σε ζεστό καιρό.
«Εδώ στη Βοστώνη προετοιμαζόμαστε για χιονοθύελλες. Τώρα πρέπει να μάθουμε πώς να προετοιμαζόμαστε για τη ζέστη», δήλωσε στο «Associated Press» ο Γκουράμπ Μπασού (Dr. Gaurab Basu), ιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης και διευθυντής εκπαίδευσης και πολιτικής στο Κέντρο για το κλίμα, την υγεία και το παγκόσμιο περιβάλλον στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ.
Καταφύγια δροσιάς σε κήπους
Οταν οι μετεωρολόγοι προέβλεψαν ότι αποπνικτική ζέστη θα επικρατούσε σε μεγάλο μέρος του Νότου για μέρες αυτό το μήνα, μια από τις πρώτες σκέψεις των μελών του προσωπικού του Βοτανικού Κήπου του Mobile στην Αλαμπάμπα ήταν πώς να προστατεύσουν τα πιο ευαίσθητα φυτά τους.
Αλλά με την παρατεταμένη ζέστη να εκτείνεται τώρα προς το Σαββατοκύριακο, το ενδιαφέρον τους μετατοπίστηκε στην ασφάλεια των ανθρώπων που προσελκύονται στους κήπους, ιδίως των τουριστών που δεν είναι εξοικειωμένοι με το ψυχικό και σωματικό τίμημα των συγκεκριμένων συνθηκών.
«Αυτή η ζέστη είναι ένα διαφορετικό τέρας», δήλωσε στην «New York Times» η Ρόπμπιν Κρτσακ (Robin Krchak), εκτελεστική διευθύντρια των κήπων, η οποία κλείνει πλέον τις ηλεκτρονικές πωλήσεις εισιτηρίων το μεσημέρι για να ενθαρρύνει τους επισκέπτες να έρθουν στη σχετική δροσιά των πρωινών ωρών. Οι λίγοι υπάλληλοι και εθελοντές που διατηρούν τους κήπους σε λειτουργία φτάνουν νωρίτερα ή μειώνουν τον φόρτο εργασίας τους για να αποφύγουν τη θερμοπληξία και το θερμικό στρες.
Ενόψει της πολυάσχολης περιόδου διακοπών της 4ης Ιουλίου, η ακραία ζέστη αποτέλεσε μια πρώιμη δοκιμασία σε μια περιοχή που έχει ήδη πληγεί από τις υψηλές θερμοκρασίες, την έντονη υγρασία και τα μακρά καλοκαίρια. Τα κλιματιστικά έχουν καταπονηθεί, έχει αυξηθεί ο κίνδυνος των υπαίθριων εργασιών και ορισμένες δραστηριότητες αναψυχής έχουν μετατραπεί σε δοκιμασίες αντοχής.
Στα δυτικά, μια ξηρή ζέστη θα επικρατήσει τα απογεύματα και θα ωθήσει τις θερμοκρασίες σε επίπεδα άνω του μέσου όρου.
Από την ακτή του Κόλπου έως τις Καρολίνες, οι υψηλές θερμοκρασίες θα φτάσουν από 90+ έως 100 βαθμούς αυτό το Σαββατοκύριακο. Ο δείκτης θερμότητας, ένα μέτρο της θερμοκρασίας που αισθάνεται κανείς όταν λαμβάνεται υπόψη η υγρασία, θα φτάσει σε ορισμένα μέρη τους 110 βαθμούς, δημιουργώντας μια διάχυτα αποπνικτική ατμόσφαιρα.
«Φτάνουμε σε ένα σημείο – και σήμερα και αύριο θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο – που αν ο δείκτης ζέστης είναι 115 ή 120, δεν θα έχει πραγματικά σημασία» δήλωσε ο Τοντ Κάνταλ (Todd Crandall), διευθυντής χώρων και εγκαταστάσεων του Βοτανικού Κήπου του Mobile. Ξεκινά τη μέρα εργασίας του νωρίτερα με αυτή τη ζέστη, είπε, όχι μόνο για να έχει χρόνο για διαλείμματα αλλά και για να επιτρέψει στο σώμα του να κινηθεί πιο αργά.
Πηγή: «New York Times», «Associated Press», ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου