Δευτέρα, 19 Ιουνίου, 2023
Ένα ηλιακό έγκαυμα είναι συνήθως το αποτέλεσμα της βλάβης της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) στο δέρμα. Αυτό συμβαίνει όταν ο βαθμός της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου υπερβαίνει την ικανότητα της φυσικής χρωστικής του σώματος, που ονομάζεται μελανίνη, να προστατεύσει το δέρμα σας.
Σε μια τέτοια περίπτωση, η UV ακτινοβολία καταστρέφει το DNA των δερματικών κυττάρων. Αντιδρώντας σε αυτό, το ανοσοποιητικό σύστημα σκοτώνει τα κατεστραμμένα κύτταρα, αλλά επειδή η ακτινοβολία UV δεν διεισδύει όσο οι ακτίνες Χ και άλλες μορφές ακτινοβολίας, η ζημιά περιορίζεται στις περισσότερες περιπτώσεις μόνο στα επιφανειακά στρώματα του δέρματος.
Το εξωτερικό στρώμα του δέρματος έχει πολλές νευρικές ίνες, γνωστές και ως “C-ίνες”. Αυτές είναι υπεύθυνες για τον κνησμό (φαγούρα) από το έγκαυμα. Η φαγούρα είναι μια νευρολογική αντίδραση μέσω της οποίας το σώμα προστατεύεται από τσιμπήματα εντόμων και άλλους μικροτραυματισμούς που δεν είναι αρκετά σημαντικοί για να “καταγραφούν” ως πόνος. Είναι σαν ένα είδος “συναγερμού” του οργανισμού στην επιδερμίδα.
Δεδομένου ότι τα ηλιακά εγκαύματα συνήθως επηρεάζουν τα επιφανειακά στρώματα του δέρματος, οι C-ίνες μπορεί να δραστηριοποιηθούν εντόνως μέχρι να επουλωθεί το δέρμα από το έγκαυμα. Όσο δελεαστικό και αν είναι, το ξύσιμο σε ένα δερματικό εξάνθημα το μόνο που καταφέρνει είναι να το επιδεινώνει.
Η συνεχής έκθεση στον ήλιο με το να μην φοράτε αντηλιακό σε εξωτερικούς χώρους, ακόμα και σε συννεφιασμένες ημέρες, μπορεί επίσης να είναι αιτιολογικός παράγοντας για μια σοβαρή φαγούρα σε ηλιακό έγκαυμα.
Πώς να περιορίσετε την φαγούρα από το ηλιακό έγκαυμα
Ηλιακό έγκαυμα θεραπεία φαγούρα κυλά προς τα κάτω για να αποτραπεί η περαιτέρω ζημία, διατηρώντας το δέρμα δροσερό και ενυδατωμένο, και καταπραΰνοντας τον κνησμό μαζί με άλλα συμπτώματα όπως πόνο και τη φλεγμονή.
1. Κρέμες στεροειδών
Τοπική εφαρμογή με στεροειδή προϊόντα, όπως κρέμες με 1% υδροκορτιζόνη, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της φαγούρα. Τα προϊόντα αυτά δεν θα πρέπει, ωστόσο, να χρησιμοποιούνται στην κολπική ή πρωκτική περιοχή.
2. Καλαμίνα/Καταπραϋντική λοσιόν
Μπορείτε να βάλετε μια τέτοια κρέμα στο ψυγείο σας για τριάντα λεπτά για άμεση ψύξη και μεγαλύτερη κατευναστική ανακούφιση.
Προσοχή: Ποτέ μην βάλετε βαζελίνη ή οποιοδήποτε άλλο προϊόν πετρελαίου σε δέρμα με ηλιακό έγκαυμα. Τα βούτυρα σώματος όπως το κακάο και το βούτυρο καριτέ, επίσης δεν προσφέρουν τίποτα στα ηλιακά εγκαύματα.
Θα πρέπει να αποφεύγετε προϊόντα με λιδοκαΐνη ή οποιεσδήποτε άλλες τέτοιες ουσίες με κατάληξη “-καΐνη”, επειδή μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Εφαρμόστε τις μόνο με άδεια από τον γιατρό σας. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να πάθετε μια αλλεργική δερματίτιδα πάνω από το ήδη πληγωμένο δέρμα από τον ήλιο.
3. Μαγειρική σόδα
Η μαγειρική σόδα έχει αλκαλικό χαρακτήρα και συμβάλλει στην αποκατάσταση του pH του δέρματος, κάτι που θα σας ανακουφίσει από την φαγούρα.
Εάν μόνο μια μικρή περιοχή του δέρματος έχει πληγεί, μπορείτε να εφαρμόσετε μια πάστα από 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα με λίγο νερό. Αλλά αν μια μεγάλη περιοχή του δέρματος έχει πληγεί, τότε κάντε καλύτερα ένα “αφρόλουτρο” με 1-2 φλιτζάνια μαγειρικής σόδας στην μπανιέρα.
4. Κουρκούμη
Η κουρκούμη είναι επίσης ευεργετική για την φαγούρα από τα ηλιακά εγκαύματα. Ανακατέψτε σκόνη κουρκούμης σε νερό και φτιάξτε μια λεπτή πάστα. Στη συνέχεια, εφαρμόστε την πάστα στην περιοχή που έχετε φαγούρα και αφήστε τη να δράσει για 10 λεπτά πριν την ξεπλύνετε με κρύο νερό.
5. Πλιγούρι βρώμης
Μπορείτε να κάνετε και πάλι “αφρόλουτρο” με πλιγούρι βρώμης κάνοντας ό,τι ακριβώς και με την μαγειρική σόδα. Εναλλακτικά, μπορείτε να εφαρμόσετε μια πάστα από σκόνη βρώμης και νερό και να την αφήσετε το στο δέρμα σας για 15 λεπτά πριν το ξεπλύνετε με δροσερό νερό.
Άλλες συμβουλές για την ανακούφιση της φαγούρας από τα ηλιακά εγκαύματα:
-Κρατήστε το δέρμα δροσερό, εφαρμόζοντας μια δροσερή κομπρέσα (σφουγγαράκι/πανί εμποτισμένο σε κρύο νερό) ή κάντε ένα δροσερό ντους για 15 λεπτά 3-4 φορές την ημέρα.
-Να φοράτε φαρδιά ρούχα από βαμβάκι για να σταματήσει ο περαιτέρω ερεθισμό του δέρματος.
Πηγή: medicalnewstoday.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου