Σάββατο, 8 Ιουλίου, 2023
Είναι η πρώτη φορά που σε επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο ακούγεται ο ήχος του μπουζουκιού, ενός οργάνου άρρηκτα συνδεδεμένου με την ελληνική μουσική του 20ου αιώνα και φυσικά με την Ελλάδα.
Μέσα σε όλη αυτήν την ανακατωσούρα που έφεραν οι εκλογές της 25ης Ιουνίου με τη Βουλή των οκτώ κομμάτων, με τις ανακατατάξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με τους Σπαρτιάτες και τη Νίκη, έρχεται μια χαρμόσυνη είδησ πολιτιστικής κληρονομιάς: Στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας της Μάλτας George Vella, το μουσικό πρόγραμμα ήταν αφιερωμένο στο έργο του μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου (1939 – 2023).
Τρεις τενόροι του Πολεμικού Ναυτικού, ερμήνευσαν γνωστά τραγούδια του (όπως «το γαλάζιο περιστέρι», «τα παραπονεμένα λόγια» και τα «παλληκάρια»), συνοδευόμενοι από εξαμελή ορχήστρα του Πολεμικού Ναυτικού με δύο μπουζούκια. Είναι η πρώτη φορά που σε επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο ακούγεται ο ήχος του μπουζουκιού, ενός οργάνου άρρηκτα συνδεδεμένου με την ελληνική μουσική του 20ου αιώνα και φυσικά με την Ελλάδα. Τον Μάρτιο του 2022 το μπουζούκι εντάχθηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Έμαθα ότι ο Πρωθυπουργός λόγω κωλύματος δεν μπόρεσε να παραστεί. Τις προηγούμενες φορές σε επίσημα δείπνα στο Προεδρικό Μέγαρο τον αντικαθιστούσε ο (πρώην αντιπρόεδρος) Παναγιώτης Πικραμμένος. Τώρα όμως που ο κ. Πικραμμένος δεν είναι στην κυβέρνηση; Τον αντικατέστησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο νέος πρόεδρος της ΚΟ Σωκράτης Φάμελλος.
Ο σεφ Δημήτρης Κότσαλης ετοίμασε το μενού- και τι μενού: Σαλάτα: Ντοματίνια Σαντορίνης, ανθότυρο, πίκλα κρίταμου, χαρουποπαξίμαδο, καπαρόμηλο. Πρώτο πιάτο: Γαρίδα, μαγιάτικο, καραβίδα, αχινός, αγγούρι μαριναρισμένο σε μοσχολέμονο, αβοκάντο, τραγανό φυγόπυρο. Κυρίως πιάτο: Σφυρίδα, πουρές λευκού καρότου, σταμναγκάθι, σάλτσα περγαμόντο με μυρωδικά. Γλυκό: (Όχι ένα αλλά δύο γλυκά). 1. Κρέμα σοκολάτα, δηλαδή κρέμα valrora/ αλμυρή καραμέλα/ καραμελωμένα φύλλα με φυστίκι/ κουμκουάτ και 2. παγωτό βανίλιας.
***
Μια παραίτηση με ημερομηνία λήξης
Ήταν μια προδιαγραμμένη πράξη η παραίτηση του Ανδρέα Λοβέρδου από το ΠαΣοΚ, μια πολιτική πράξη που μπορεί να αιφνιδίασε την Χαριλάου Τρικούπη, αλλά υπήρχαν ορισμένοι που την περίμεναν. Άσε που οι γνωρίζοντες είχαν προφητεύσει και την ημερομηνία παραίτησης, που δεν ήταν άλλη ήταν άλλη από τις λίγες μέρες μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Και μετά την παραίτηση ήρθαν οι αναμενόμενες διαρροές, ότι δήθεν πάει για υποψήφιος περιφερειάρχης, ή ότι γίνεται υπουργός της ΝΔ, ή ακόμα ότι γίνεται μέλος της ΝΔ. Όσοι τον γνωρίζουν καλά βεβαιώνουν ότι τίποτα απ΄όλα αυτά δεν ισχύει (τουλάχιστον στην παρούσα κατάσταση). Ο Λοβέρδος, όπως όλες οι ενδείξεις δείχνουν, επιστρέφει, αυτή την περίοδο στα πανεπιστημιακά του καθήκοντα και στην δικηγορία, που τελευταίως την ασκεί συνεχώς.
Δεν μίλησε σε κανέναν για να εκφράσει τους λόγους της παραίτησής τους, παρά μόνον απέστειλε μια επιστολή στον Νίκο Ανδρουλάκη. Καλόν όμως θα ήταν και για να σταματήσουν οι ψίθυροι να δοθεί η επιστολή στη δημοσιότητα να μάθουμε και εμείς γιατί παραιτήθηκε ο Λοβέρδος, εάν ισχύουν αυτά που λέει και πώς απαντά η Χαριλάου Τρικούπη: Όχι να περιοριστεί η Χαριλάου Τρικούπη σε μια απάντηση κύκλων της, του τύπου ότι «ο κάθε ένας κρίνεται από τις πράξεις του».
Στην πραγματικότητα οι Ανδρουλάκης και Λοβέρδος ήταν δύο ξένοι στο ίδιο κόμμα Ο κ. Λοβέρδος δεν εξελέγη, ούτε στον πρώτο, ούτε στον δεύτερο γύρο. Δεν μπορούσε ωστόσο ποτέ να καταλάβει πώς έφυγαν από αυτόν οι ψήφοι στον Βόρειο Τομέα και πήγαν αλλού (ακόμα και σε άλλες περιφέρειες). Τη στιγμή που έβγαινε πάντα πρώτος και μάλιστα με διαφορά από τον δεύτερο. Πώς στις εκλογές της 21ης Μαΐου «μετακινήθηκαν» οι ψήφοι; Αυτή όμως ήταν η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει. Αναμένοντας τα αποτελέσματα των δεύτερων εκλογών (και γνωρίζοντας πως δεν υπήρχε περίπτωση το ΠαΣοΚ να κερδίσει άλλη μια έδρα στον Βόρειο Τομέα) επέλεξε να κρατήσει κάποιες μέρες απόσταση από τις εκλογές για να δημοσιοποιήσει την απόφασή του. Στο ενδιάμεσο ευχήθηκε καλή επιτυχία στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και επισκέφτηκε τον Υπουργό Άδωνη Γεωργιάδη με τον οποίο συζήτησαν για τα θέματα της Εργασίας.
Γεγονός είναι ότι ΠαΣοΚ χάνει στελέχη. Και μάλιστα σε μια περίοδο που πρέπει να μεγαλώσει να γίνει αυτό αξιωματική αντιπολίτευση. Χάνει ακόμα και επιστήμονες- συνταγματολόγους. Πρώτα τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τώρα τον Ανδρέα Λοβέρδο, ενώ άλλα στελέχη του που αποχώρησαν και δεν πήγαν σε άλλα κόμματα (όπως Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Μανιάτης κ.α.), παραμένουν αναξιοποίητα από την Χαριλάου Τρικούπη. Αφήστε που υπάρχουν φόβοι για αποχώρηση και άλλων στελεχών.
***
Οι προγραμματικές δηλώσεις και η αντιμετώπιση της ακρίβειας
Αρχίζει το απόγευμα στη Βουλή η πρώτη μάχη της κυβέρνησης με τις προγραμματικές δηλώσεις. Κυβερνητικές πηγές μου λένε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα περιοριστεί απλά σε μία ομιλία που θα περιλαμβάνει την καταγραφή μέτρων αλλά θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επόμενη ημέρα.
Θα σταθώ όμως στο οικονομικό σκέλος της ομιλίας, όπου εκεί θα υπάρξουν και εκπλήξεις: Έτσι ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του πρωθυπουργού θα είναι εστιασμένο στην οικονομία και στα μέτρα που θα τρέξουν μέσα στο επόμενο εξάμηνο όσο και γενικότερα μέχρι το 2027. Για παρεμβάσεις που θα οδηγούν στην άμεση ή έμμεση αύξηση των εισοδημάτων κάνουν λόγο οι πληροφορίες.
Ειδικότερα από την κυβέρνηση εστιάζουν: σε στοχευμένες παρεμβάσεις στο φορολογικό πεδίο, στις αυξήσεις των μισθών και σε μέτρα ενίσχυσης των νοικοκυριών (κυρίως για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα τρόφιμα). Στην Ολομέλεια ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο στόχο για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας αλλά και στην επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης που θα συμβάλλουν στην μείωση των ανισοτήτων.
***
Γιατί σχηματίζονται ουρές στην Ακρόπολη
Προτού σας πως γιατί υπάρχουν οι ουρές στην Ακρόπολη, θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι χθες (Τετάρτη έως τις 12 το μεσημέρι) υπήρχαν 18.000 επισκέπτες στον Ιερό Βράχο. Ανάμεσά τους, άνθρωποι με κινητικά προβλήματα, μανάδες με τα παιδιά στα καροτσάκια τους, ηλικιωμένοι που εάν δεν υπήρχε το ασανσέρ πλαγιάς ήταν αδύνατον να την επισκεφθούν.
Τώρα όσον αφορά τις ουρές, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μου είπε: «Η Ακρόπολη είναι ένα από τα μεγαλύτερα και δημοφιλέστερα μνημεία του κόσμου. Το ίδιο ισχύει και σε άλλες χώρες που, επίσης, με δημοφιλή μνημεία και μουσεία. Στις περιόδους αιχμής παρατηρούνται ουρές και καθυστερήσεις στην είσοδο. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Ειδικά για την Ακρόπολη, πρέπει να σας πω ότι υπάρχει μια σύγχυση στις λεγόμενες ουρές. Λένε ότι υπάρχει από τον Βράχο μέχρι τη Λεωφόρο Αμαλίας. Δεν είναι έτσι. Η ουρά, η οποία υπάρχει επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου είναι η είσοδος της νότιας κλιτύος, στο επίπεδο του σταθμού του μετρό. Μια ουρά 150 μέτρων.». Αλλά δεν είναι μόνον αυτός ο λόγος. Όπως λέει η υπουργός Πολιτισμού «είναι και η άλλη είσοδος στην Ακρόπολη, όπου η ουρά σχηματίζεται δια του αλσυλλίου και φτάνει, στην έσχατη περίπτωση, στο άνω τμήμα της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Δηλαδή, δεν καλύπτει η ουρά τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Προς Θεού. Αυτό το λέω ως παραδοχή. Και η τρίτη παραδοχή είναι ότι η Ακρόπολη έχει μόνον μία είσοδο, τα αρχαία Προπύλαια του 5ου αιώνα. Επομένως, δημιουργείται ένας “λαιμός».
***
Τι γύρευαν οι Βιετναμέζοι στο υπουργείο Δικαιοσύνης
Ήταν περίπου 11 το πρωί στην μποτιλιαρισμένη Μεσογείων όταν πρόσεξα ένα αυτοκίνητο (Μερτσέντες ήταν θαρρώ) με μια κόκκινη σημαία και στη μέση ένα άστρο: Ήρθαν οι Βιετναμέζοι», αμέσως σκέφθηκα, ωσάν να τους περίμεναν εδώ και καιρό, από τότε που πρόεδροι της Δημοκρατίας μας επισκέπτονταν το Βιετνάμ. Όντως ήταν Βιετναμέζοι, αλλά τι γύρευαν στην Μεσογείων και μάλιστα πήγαιναν στο υπουργείο Δικαιοσύνης;
Έψαξα, έμαθα και ρώτησα. Η έκπληξή μου ήταν μεγάλη όταν έμαθα ότι επικεφαλής της πολυπληθούς βιετναμέζικης αντιπροσωπείας ήταν ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ Phan di Trac που τον πλαισίωναν δύο μέλη της ΚΕ, η Gia Tuc υπεύθυνη εξωτερικών σχέσεων και πολλοί άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι. Η έκπληξή μου έγινε ακόμα μεγαλύτερη όταν έμαθα και τον λόγο της επίσκεψης των Βιετναμέζων στην Αθήνα και στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ήθελαν να μάθουν το γενικό νομικό εφαρμοστικό πλαίσιο της ελληνικής Αρχής Καταπολέμησης Διαφθοράς. Τους ενημέρωσε πλήρως ο γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνος Αλεξανδρής. Αλλά οι Βιετναμέζοι δεν έμειναν εκεί. Ήθελαν να υπογράψουν και ένα μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στην Ανεξάρτητη Αρχή Καταπολέμησης της Διαφθοράς (Αρχή Διαφάνειας) με τις αντίστοιχες βιετναμέζικες. Να λοιπόν που ήρθε η ώρα να εξάγουμε know how για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ασία.
***
Ο Φαραντούρης στηρίζει Αχτσιόγλου
Μπορεί η συζήτηση για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να έχει φουντώσει, ωστόσο κανένα απ’ τα πρόσωπα που φέρονται να διεκδικούν την ηγεσία δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του, παρότι οι μέρες περνούν και η προθεσμία κατάθεσης υποψηφιοτήτων πλησιάζει. Ένα από τα πρόσωπα που συζητείται τον τελευταίο καιρό είναι και ο καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου Νικόλας Φαραντούρης, μέλος του «think tank σοφών» αλλά και της εκλογικής επιτροπής που συγκρότησε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συντριβή της 25ης Μαΐου.
Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 σχετικά την ανάλυση του κ. Μαύρου της ΜRB περί των προσόντων του νέου ηγέτη (μόρφωση, κύρος, αποδοχή της αγοράς), o κ. Φαραντούρης απέφυγε μεν το σχόλιο των καλών συναδέλφων Δημήτρη Τάκη και Χριστίνας Κοραή ότι τα χαρακτηριστικά αυτά ανταποκρίνονται στο δικό του προφίλ, ήταν όμως απολύτως σαφής και καταφατικός για την Έφη Αχτσιόγλου, κρίνοντας μάλιστα ότι το προφίλ της απευθύνεται και στους κεντρώους ψηφοφόρους. Η συγκεκριμένη θέση αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, όχι μόνο επειδή πρόκειται για την πρώτη ουσιαστικά αναφορά ενός στελέχους που βολιδοσκοπείται και ο ίδιος για την αρχηγία, αλλά και διότι ο καθηγητής Ν. Φαραντούρης τον θεωρούν ως μία πιο «κεντρώα» φωνή στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τη στιγμή που η Έφη Αχτσιόγλου φέρεται να έχει πολιτικά πιο αριστερές καταβολές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου