Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 9 Ιουλίου 2023

Μία ανεπανάληπτη παράσταση «Κοινός Λόγος» από φοιτητές του Αμερικάνικου Κολεγίου της Αθήνας στη Βοστώνη

 Κυριακή, 9 Ιουλίου, 2023

Μία ανεπανάληπτη παράσταση «Κοινός Λόγος» από 7 φοιτήτριες και ένα φοιτητή του Αμερικάνικου Κολεγίου της Αθήνας στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο.

Τι κι αν είναι καλοκαίρι και ο Ελληνισμός της Βοστώνης είναι «φευγάτος» στις παραλίες, νησιά, βουνά, λίμνες, εξοχές και Ελλάδα.  Προχθές την Παρασκευή το βράδυ, 7 Ιουλίου, οι ομογενείς που βρέθηκαν στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο παρακολούθησαν την παράσταση «Κοινός Λόγος» του θεατρικού ομίλου του Κολλεγίου Αθηνών.

Το έργο παρουσιάστηκε στην Ελληνική Γλώσσα με μετάφραση (υπότιτλους) στην Αγγλική από δύο οθόνες δίπλα από τη σκηνή του αμφιθεάτρου.   Κάποιες από τις λέξεις ήταν από την ντοπιολαλιά των Ελλήνων της Μικράς Ασίας πριν την Μικρασιατική Καταστροφή αλλά και κατά τη διάρκεια του Πολέμου που έφερε την Μικρασιατική Καταστροφή.  Τους φόνους, την γενοκτονία και το εκτοπισμό των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων αδελφών μας της Μικράς Ασίας.  Αλήθεια πόσοι να χάθηκαν;  Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες που μάλλον είναι πολλοί περισσότεροι αφού δεν υπάρχουν στοιχεία για άλλες εκατοντάδες χιλιάδες που «εξαφανίστηκαν»!

Η παράσταση άρχισε με «φίλεμα» λουκούμια από τις φοιτήτριες και φοιτητή ηθοποιούς του Αμερικάνικου Κολεγίου. 

Διάλογοι, μονόλογοι, τραγούδια, χοροί σε σενάριο της ΄Έλλης Παπαδημητρίου από ιστορικές στιγμές και περιγραφές ζώντων των διωγμών του 1915 και 1919 και τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 που θύμιζαν πολλές φορές Αρχαία Ελληνική Τραγωδία αλλά και ξεφάντωμα γιατί πολλοί είχαν Πίστη και Ελπίδα ότι κάτι θα γίνει και δεν θα έρθει το κακό.  Άδικα όμως γιατί το κακό που έγινε ήταν μεγάλο και χάθηκαν οι Έλληνες του Πόντου, της Μικράς Ασίας.

Τα κοστούμια, η μουσική, οι χορογραφίες, το αμυδρό φως αλλά και η καταπληκτική και υψηλού επιπέδου παρουσίαση των εθελοντών ηθοποιών αρκετές φορές έφεραν δάκρυα και συγκίνηση στο κοινό που παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα μέχρι το τέλος όταν όρθιο το κοινό χειροκρότησε την εξαιρετική ερμηνεία και παρουσίαση.

Στην παράσταση ήσαν μεταξύ των άλλων και τίμησαν με την παρουσία τους οι: κ. Γεώργιος Καντώνης, Πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής, ο κ. Συμεών Τέγος, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστώνη, ο κ. Βασίλειος Καυκάς Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας, ο κ. Ιωάννης Κατσαρός, Αντιπρόεδρος της Παμακεδονικής Αμερικής με την σύζυγό του Δήμητρα, η κ. Θεοδώρα Χρονοπούλου, πρώην Πρόεδρος του Συνδέσμου δασκάλων Βοστώνης και Γραμματέας του Πανηλειακού Συλλόγου, η πρεσβυτέρα Χρυσούλα Κουρκουντή, υπεύθυνη του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου, ο κ.  Κωνσταντίνος Συνολάκης πρόεδρος του Κολλεγίου Αθηνών,  ο επικεφαλής  του Διοικητικού Συμβουλίου του Κολλεγίου Αθηνών κ. Γεώργιος Αντωνιάδης, ο νέος πρόεδρος του Κολλεγίου Αθηνών κ. Σπυρίδων Πολλάλης, ο πατήρ Βασίλειος Μπέμπης της Κοινότητας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Cambridge.  Ακαδημαϊκοί και εκπαιδευτικοί της ομογένειας και άλλοι.

paneliakos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου