Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 18 Ιουλίου 2023

Πύρινη λαίλαπα σε πολλαπλά μέτωπα στην Ελλάδα – Εμπόδιο οι ισχυροί άνεμοι

Τετάρτη, 19 Ιουλίου, 2023

ΑΘΗΝΑ. Μάχη με τις φλόγες σε πολλαπλά μέτωπα, με τα κυριότερα να είναι αυτά της Μάνδρας και του Λουτρακίου, έδιναν και σήμερα από ξηρά και από αέρος οι πυροσβέστες και κάτοικοι των περιοχών που πλήττονταν. Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στις περιοχές αυτές καθιστούσαν εξαιρετικά δύσκολη τη μάχη της κατάσβεσης, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε εσπευσμένα από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στην Πολιτική Προστασία.

Δύσκολο μέτωπο στη Μάνδρα

Το πιο δύσκολο μέτωπο σήμερα το απόγευμα ήταν εκείνο στη Μάνδρα Αττικής, όπου η πυρκαγιά ήταν ανεξέλεγκτη και έκαιγε σπίτια στον οικισμό της Νέας Ζωής. Η Πολιτική Προστασία και η ΕΛ.ΑΣ. απεύθυναν εκκλήσεις στους κατοίκους να την εγκαταλείψουν.

Οπως αναφέρει στο «ΑΠΕ-ΜΠΕ» ο δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας, Χρήστος Στάθης, από τον οικισμό Πανόραμα όπου βρισκόταν με τους συνεργάτες του, προέτρεπαν τους κατοίκους να αποχωρήσουν για προληπτικούς λόγους.

Σημείωνε πως λίγο νωρίτερα με πρωτοβουλία της Αυτοδιοίκησης εκκενώθηκε ο οικισμός Πουρνάρι και Νέα Ζωή καθώς οι φλόγες από τις παρυφές της Μάνδρας, όπου ήταν τα ξημερώματα, «με τη βοήθεια του ισχυρού ανέμου καθώς και του πευκώδους και χορτολιβαδικού χαρακτήρα της βλάστησης πέρασαν το ύψωμα- οικισμό Αγ. Σωτήρα με φορά προς τη Νέα Ζωή και στη συνέχεια προς τη Μάνδρα» και απεύθυνε έκκληση να αποσταλούν άμεσα εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που εξαπλωνόταν ταχύτατα.

Από την πλευρά του, ο α’ τοπικός σύμβουλος Μάνδρας, Παναγιώτης Παπαϊωάννου σημείωνε ότι προσωρινά είναι εκτός κινδύνου οι οικισμοί Βίλλια Ερυθρές, και πως η κατεύθυνση της φωτιάς είναι προς Μάνδρα-Ελευσίνα.

Στο Λουτράκι Κορινθίας

Στο Λουτράκι, συνεχείς αναζωπυρώσεις της πυρκαγιάς στις περιοχές του Αγίου Χαραλάμπους και του Πανοράματος αντιμετώπιζαν οι ισχυρές εναέριες και επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης.

Ειδικότερα, λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, οι εστίες της φωτιάς έπαιρναν διαστάσεις, με αποτέλεσμα να φθάνουν κοντά σε κατοικημένες περιοχές, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούσαν συνεχώς να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια.

Οπως ανέφερε στο «ΑΠΕ-ΜΠΕ» ο δήμαρχος Λουτρακίου, Γιώργος Γκιώνης, «η κατάσταση με την εξέλιξη της φωτιάς θα μπορούσα να πω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολη και απειλεί τις κατοικημένες περιοχές, του Αγίου Χαραλάμπους και του Πανοράματος, ενώ το μέτωπο έχει ανατολική κατεύθυνση προς την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου».

Εν τω μεταξύ, πρωτοβουλία για την φιλοξενία πληγέντων από την φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας Λουτρακίου είχε λάβει ο Δήμος, σε συνεργασία με την ένωση ξενοδόχων Κορινθίας και τους ξενοδόχους.

Σύμφωνα με τον Δήμο Λουτρακίου, «ήδη, έχουν φιλοξενηθεί στα ξενοδοχεία του Δήμου μας πάνω από 150 άτομα και συνεχίζουμε να δεχόμαστε κλήσεις συμπολιτών μας, που αναζητούν κατάλυμα για διαμονή και τους οποίους προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε με κάθε πρόσφορο μέσο».

Πύρινη λαίλαπα και στα Δερβενοχώρια

Προς Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Πουρνάρια και Αγία Σωτήρα κατευθυνόταν το μέτωπο της φωτιάς που εκδηλώθηκε χθες στα Δερβενοχώρια Βοιωτίας, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης. Για το λόγο αυτό εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων των παραπάνω οικισμών προς τη Μάνδρα. Η σημαντικότερη δασική πυρκαγιά που απασχολούσε το μεγαλύτερο αριθμό επίγειων και εναέριων μέσων είναι αυτή που εκδηλώθηκε χθες στα Δερβενοχώρια καθώς, όπως είπε ο κ. Βαθρακογιάννης, σήμερα το απόγευμα το μέτωπο παρουσίαζε δυναμική. Η Τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Ελευσίνας-Θηβών από τον κόμβο της Μάνδρας προς Θήβα και στα δύο ρεύματα. Σε αυτή την πυρκαγιά επιχειρούσαν 250 πυροσβέστες με 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα, ενώ το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Ολυμπος» βρισκόταν στην περιοχή για τον συντονισμό τους. Από αέρος επιχειρούσαν 11 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα ως συντονιστικό.

Ενισχύσεις από Γαλλία-Ιταλία

Εντός της σημερινής ημέρας αναμένονταν να φτάσουν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη από Ιταλία και Γαλλία που θα συνδράμουν τις ελληνικές πυροσβεστικές δυνάμεις.

Στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) με αίτημα παροχής εναέριας συνδρομής προχώρησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εν μέσω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες και οι οποίες αναμένεται να ενταθούν εκ νέου.

Στο ελληνικό αίτημα που υποβλήθηκε μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ανταποκρίθηκαν άμεσα η Ιταλία και η Γαλλία, με την κάθε χώρα να προσφέρει από 2 αεροσκάφη CL-415, από τα ενταχθέντα στον εναέριο στόλο του rescEU.

Οι ανωτέρω προσφορές έγιναν αποδεκτές από την Ελλάδα και τα πυροσβεστικά αεροσκάφη αναμένονταν να προσγειωθούν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας αργότερα εντός της σημερινής ημέρας.

Πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια, Τρίτη 18 Ιουλίου 2023.
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Η χώρα μας, η οποία έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες και δράσεις για την ενίσχυση της συλλογικής ευρωπαϊκής ‘απάντησης’ στην αντιμετώπιση των τεράστιων προκλήσεων της κλιματικής κρίσης, ευχαριστεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και τα κράτη-μέλη για την άμεση ανταπόκριση και την έμπρακτη αλληλεγγύη στη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών», σημειώνει ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Στο Συντονιστικό ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε χθες στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας αμέσως μόλις προσγειώθηκε από τις Βρυξέλλες. Εκεί ενημερώθηκε σε σύσκεψη από τον αρχηγό και τους επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης που είναι σε εξέλιξη στις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα, με κύρια τη φωτιά στα Δερβενοχώρια όπου οι προσπάθειες των δυνάμεων επικεντρώνονται στην περιοχή της Νέας Ζωής Μάνδρας και του οικισμού των Ποντίων Ελευσίνας.

Στη σύσκεψη μαζί με την ηγεσία του ΠΣ συμμετείχαν οι Βασίλης Κικίλιας, Βαγγέλης Τουρνάς, Ακης Σκέρτσος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Θανάσης Κοντογεώργης και Βασίλης Παπαγεωργίου.

Ο Πρωθυπουργός δεν έκανε δήλωση.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου