Πέμπτη, 20 Ιουλίου, 2023
ΑΘΗΝΑ. Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε ακόμα 60 ημέρες πριν από την εκλογή του προσώπου που θα διαδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, οι επίδοξοι διάδοχοί του κινούνται ήδη με φουλ ρυθμούς στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο.
Ποιο είναι όμως το προφίλ των ανθρώπων που θέλουν να ηγηθούν της (κουτσουρεμένης) αξιωματικής αντιπολίτευσης φιλοδοξώντας να την κάνουν και πάλι μεγάλη;
Εφη Αχτσιόγλου
Η νεότερη υπουργός στην Ιστορία της Ελλάδας γεννήθηκε το 1985 στα Γιαννιτσά (είναι μόλις 38 χρόνων) και σπούδασε στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και το 2009 απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο Δημόσιο Δίκαιο και τις Πολιτικές Επιστήμες από την ίδια σχολή. Στη συνέχεια εργάστηκε με ερευνητική υποτροφία στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου, ενώ το 2014 ολοκλήρωσε ως υπότροφος του ΙΚΥ τη συγγραφή της διδακτορικής της διατριβής στο Εργατικό Δίκαιο. Οι ακαδημαϊκές της περγαμηνές αλλά και η θητεία της σε κυβερνητικά πόστα την έχουν αναδείξει σε άτυπο φαβορί για την διαδοχή (κάτι που λεγόταν καιρό προτού ο Αλέξης Τσίπρας αποχωρήσει, υπό την έννοια ότι πολλοί την θεωρούσαν φυσικό διάδοχό του) αλλά δεν παύουν να υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν την κ. Αχτσιόγλου «λίγη» για το αξίωμα του πρόεδρου. Η σύντομη ομιλία της κατά την ημέρα της ανακοίνωσής της υποψηφιότητάς της, που δεν ενέπνεε κάποιο όραμα αλλά απλά αναμασούσε ρηχά συνθήματα και κοινοτοπίες βγαλμένα από τη ναφθαλίνη της Αριστεράς, έκανε αρκετούς από τους υποστηρικτές της να έχουν δεύτερες σκέψεις.
Νίκος Παππάς
Με τον Νίκο Παππά συμβαίνει το εξής οξύμωρο: από την ημέρα της ομόφωνης (13-0) καταδίκης του από το Ειδικό Δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος οι δημόσιες εμφανίσεις του έχουν πυκνώσει, πράγμα ασυνήθιστο για τέτοιες περιπτώσεις, αφού οι καταδικασθέντες συνήθως επιδιώκουν την απόσυρσή τους από τα φώτα της δημοσιότητας, έως ότου το θέμα ξεχαστεί. Ο Νίκος Παππάς έχει επιλέξει εντελώς αντίθετη στρατηγική, συμπεριφερόμενος σαν να μην έχει συμβεί απολύτως τίποτα. Για τα άτομα του στενού του περιβάλλοντος αυτή είναι η ενδεδειγμένη στρατηγική που εδράζεται κυρίως στην επιχειρηματολογία ότι η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου ήταν πολιτική και όχι ότι ο πρώην υπουργός «καταδικάστηκε επειδή έφερε χρήματα στα κρατικά ταμεία μέσω του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες». Ακόμα και αν είναι έτσι (που δεν είναι καθώς ο κ. Παππάς δεν καταδικάστηκε φυσικά επειδή έφερε χρήματα στα κρατικά ταμεία αλλά επειδή εκμεταλλεύθηκε την υπουργική του θέση για να χειραγωγήσει τον διαγωνισμό), πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται πώς θα μπορέσει να απευθυνθεί σε πλατιές μάζες για να ξανακάνει τον ΣΥΡΙΖΑ μεγάλο ένας αρχηγός που έχει ερείσματα μόνο εντός του κόμματος και μάλιστα στον σκληροπυρηνικό του κύκλο.
Ευκλείδης Τσακαλώτος
Η περίπτωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι ίσως, ανεξάρτητα από τα προγνωστικά που δεν τον φέρουν ως φαβορί η πιο αξιόπιστη από όλες. Ανεξάρτητα από την ριζοσπαστική του ρητορική και τις ακραίες θέσεις του, ο κ. Τσακαλώτος χαρακτηρίζεται, όσο και αν ακούγεται περίεργο, από μετριοπάθεια. Ηταν αυτός που ανέλαβε το καλοκαίρι του 2015 να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά ύστερα από την αλήστου μνήμης θητεία του Γιάνη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών που κόντεψε να μετατρέψει την Ελλάδα σε παρία της Ευρώπης. Με στιβαρή ακαδημαϊκή θητεία σε φημισμένα βρετανικά πανεπιστήμια και με ισχυρό ιδεολογικό υπόβαθρο (του οποίου πάντως οι γωνίες θα πρέπει να λειανθούν για να συμβαδίζουν με την εποχή), ο κ. Τσακαλώτος θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή λύση για ένα κόμμα που αναζητά πλέον ταυτότητα, ταυτότητα που ακόμα και όταν είχε, επί Αλέξη Τσίπρα, ήταν προβληματική, εξ ου και δεν μπόρεσε να έχει διαχρονικό χαρακτήρα.
Στέφανος Τζουμάκας
Η περίπτωση του Στέφανου Τζουμάκα δυστυχώς δεν μπορεί να αντέξει σε σοβαρή κριτική. Και μόνο το ανάθεμα «για την κατάντια της χώρας» που ρίχνει ο κ. Τζουμάκας στο ΠΑΣΟΚ, του οποίου υπήρξε βουλευτής και υπουργός για χρόνια ολόκληρα τον καθιστά μάλλον αναξιόπιστο έως γραφικό στα μάτια μεγάλης μερίδας της κοινής γνώμης, αν όχι στα μάτια των ίδιων των ψηφοφόρων και υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ. Με κομψό τρόπο ο κ. Νίκος Μπίστης του ζήτησε να αποσύρει την υποψηφιότητά του, επικαλούμενος την ηλικία του (είναι 77 ετών). Προς το παρόν ο αειθαλής Τζουμάκας δεν δείχνει να πτοείται, δεν αποσύρεται αν και γνωρίζει ότι η υποψηφιότητά του δεν μπορεί να έχει κάποια τύχη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου