Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

ΥΠΕΞ: Ετοιμη η Αθήνα για διαπραγματεύσεις με Τουρκία για τα θαλάσσια σύνορα

Τετάρτη, 5 Ιουλίου, 2023

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για την επίλυση της εδαφικής διαμάχης για τα θαλάσσια σύνορα που έχει φέρει τις δύο χώρες επανειλημμένα κοντά σε ένοπλη σύγκρουση, δήλωσε την Τρίτη ο νεοδιορισθείς υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να “εκμεταλλευτεί το υφιστάμενο θετικό κλίμα” για να καταλήξει σε συμφωνία για τον προσδιορισμό των περιοχών στις οποίες κάθε χώρα έχει αποκλειστικά οικονομικά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος αναζήτησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανοικτή θάλασσα.

Η Τουρκία αμφισβητεί τις περιοχές τις οποίες η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι εμπίπτουν στη δική της οικονομική ζώνη και επιδιώκει να ξεκινήσει αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Τουρκία διεκδικεί τη μεγάλη μερίδα της οικονομικής ζώνης της Κύπρου, στις οποίες έχουν ανακαλυφθεί αρκετά σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου.

Ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Κύπριο ομόλογό του Κωνσταντίνο Κόμπο. (AP Photo/Petros Karadjias)

Η διαμάχη για τα δικαιώματα διερευνητικής γεώτρησης είχε κορυφωθεί με την ναυτική διένεξη πριν από τρία χρόνια.

Ενα άλλο καίριο ζήτημα στο επίκεντρο των ελληνοτουρκικών εντάσεων που ο Γεραπετρίτης θέλει να επιλυθεί είναι το μέγεθος της υφαλοκρηπίδας – και, κατ’ επέκταση, το ελληνικό κυριαρχικό έδαφος – των ελληνικών νησιών κοντά στις ακτές της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ότι τα ελληνικά νησιά έξω από τα σύνορά της έχουν υφαλοκρηπίδα, ενώ η Ελλάδα επιμένει ότι αυτή η θέση είναι αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο.

“Το μόνο που απομένει είναι να διαπιστωθεί εάν η Τουρκία επιθυμεί επίσης ειλικρινά να διαμορφώσει μια πορεία επανεκτίμησης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Ελλάδα θα υποχωρήσει στις κόκκινες γραμμές της ή τις εθνικές της προτεραιότητες”, δήλωσε ο Γεραπετρίτης μετά τις συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του, Κωνσταντίνο Κόμπο.

Ο Γεραπετρίτης τόνισε ότι στην κορυφή αυτών των προτεραιοτήτων βρίσκεται μια συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου με τη μορφή της ομοσπονδίας που θα αποτελείται από ελληνόφωνους και τουρκόφωνους, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Η Τουρκία και οι αποσχισθέντες Τουρκοκύπριοι απαιτούν την αναγνώριση ξεχωριστής τουρκοκυπριακής κυριαρχίας πριν από την οποιαδήποτε έναρξη διαπραγματεύσεων για κάποια συμφωνία.

Ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης ανταλλάσσει θερμό χαιρετισμό με τον Κύπριο ομόλογό του Κωνσταντίνο Κόμπο. ( Photo/Petros Karadjias)

Ελληνες και Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν διεξάγει μια σειρά υψηλού επιπέδου συναντήσεων μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην νότια Τουρκία τον Φεβρουάριο. Στο πλαίσιο αυτό, υποσχέθηκαν να κατευνάσουν τα πνεύματα επί των διαφωνιών που έχουν προκαλέσει επανειλημμένα ένταση και έχουν επιφέρει ακόμα και τον κίνδυνο πολεμικής σύρραξης.

Λίγο πριν από την επανεκλογή του τον περασμένο μήνα, ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στο “Associated Press” ότι θα τείνει “χείρα φιλίας” προς την Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου