Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 9 Ιουλίου 2023

Ηλεία: Διεκδικώντας με όραμα τον δημαρχιακό θώκο

Δευτέρα, 10 Ιουλίου, 2023

Ποιοι είναι οι σίγουροι και ποιοι οι πιθανοί που θα διεκδικήσουν τους 7 δήμους της Ηλείας

Λίγους μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές και συγκεκριμένα στις 8 και 15 Οκτωβρίου 2023, οι πολίτες της Ελλάδας θα κληθούν να προσέλθουν και πάλι στις κάλπες, για να ψηφίσουν για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές 2023.

Ήδη οι υποψήφιοι δήμαρχοι έχουν σηκώσει τα … μανίκια και είναι σε καθημερινές επαφές, προκειμένου να φτιάξουν ένα δυναμικό ψηφοδέλτιο, το οποίο και θα έχει την εκτίμηση των ψηφοφόρων, κάτι που ελπίζουν ότι θα τους οδηγήσει και στη μεγάλη νίκη.
Φαβορί υπάρχουν για τις θέσεις των δημάρχων στους 7 δήμους της Ηλείας, αλλά σίγουρα υπάρχουν και ισχυρά αουτσάιντερ, τα οποία μπορούν να κάνουν την έκπληξη. Να τονιστεί βέβαια, ότι ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση σε όλους τους δήμους της Ηλείας, αλλά λίγο-πολύ οι περισσότεροι υποψήφιοι δήμαρχοι έχουν ανακοινώσει τις προθέσεις τους και έχουν μπει δυναμικά στην μάχη της προεκλογικής εκστρατείας.
Η οποία φυσικά θα … φουντώσει όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές.
Ποια είναι όμως τα δεδομένα και ποιες οι πληροφορίες που έχουμε ως εφημ. «Πατρίς» έως τώρα, για το ποιοι θα διεκδικήσουν την θέση του δημάρχου στους 7 δήμους της Ηλείας; (και ας μην ξεχνάμε ότι αυτή τη φορά η θητεία τους θα είναι 5ετής)…

ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ: Οι αντίπαλοι (σίγουροι και πιθανοί) του Παναγιώτη Αντωνακόπουλου


Για τον Δήμο Πύργου, σίγουρη είναι η υποψηφιότητα του νυν Δημάρχου Τάκη Αντωνακόπουλου, που έχει ήδη προσθέσει νέους υποψήφιους και νέες υποψήφιες στον συνδυασμό του.
Από κει και πέρα υποψηφιότητα έχουν θέσει επίσημα ή και ανεπίσημα οι εξής :

Διονύσης Μπέλτσος: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για το Δήμο Πύργου και έχει μπει δυναμικά στην κούρσα των εκλογών.
Ο Διονύσης Μπέλτσος ήταν Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, με έργο στον τομέα της Ανακύκλωσης, επί θητείας του Γαβρίλη Λιατσή και είχε παραιτηθεί από τη θέση του (2017) και επιπλέον από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου που είχε εκλεγεί το 2019.

Στάθης Καννής : Επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης Πύργου “Μπορούμε”. Έχει δηλώσει ήδη ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος για τον Δήμο Πύργου. Νέοι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι τόσο από τον Πύργο όσο και από τα χωριά του Δήμου, έρχονται να προστεθούν στον συνδυασμό του.

Γαβρίλης Λιατσής : Ο πρώην Δήμαρχος Πύργου δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την υποψηφιότητα του και δεν αποκλείεται να έχουμε κάποια έκπληξη όσον αφορά τον επικεφαλή του συνδυασμού στον οποίο θα συμμετέχει (ακούγεται συγγενικό του πρόσωπο).

Χρήστος Γιάνναρος ή Χρήστος Αθανάσουλας : Ένας από τους δυο θα είναι επικεφαλής του συνδυασμού της Λαϊκής Συσπείρωσης. Αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις.

Χάρης Μιχαλακόπουλος : Ακόμη δεν έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, όμως δεν αποκλείεται τελικά να είναι υποψήφιος για τον δήμο.

ΣΥΡΙΖΑ : Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να έχει δικό του υποψήφιο και ψηφοδέλτιο για τον Δήμο Πύργου, αλλά ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί κάποιο όνομα.

ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ : Μπορεί κάποιος να νικήσει τον Λυμπέρη;

Ακόμη δεν υπάρχει κάτι το ξεκαθαρισμένο στον δήμο Ήλιδας, παρότι έχει ξεκινήσει και εδω η προεκλογική περίοδος…. Ας δούμε όμως τους υποψήφιους (σίγουρους και πιθανούς).
Γιάννης Λυμπέρης : Σίγουρη είναι η υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Γιάννη Λυμπέρη, έχοντας δίπλα του παλιά, αλλά και νέα πρόσωπα.

Χρήστος Χριστοδουλόπουλος : Σίγουρα υποψήφιος για τον δημαρχιακό θώκο θα είναι ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, που θέλει να πάρει την … ρεβάνς.

Άγγελος Κολόσακας ή ο γιος του ή ο Βησσαρίων Πολύδωρας; : Πιθανότερος υποψήφιος από την Λαϊκή Συσπείρωση, αναμένεται να είναι ο Βησσαρίων Πολύδωρας, αλλά ακόμη δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τον Άγγελο Κολόσακα, ενώ ακούγεται και η κάθοδος του γιου του.

Ανδρέας Παπαδάκος : Θέλει και αυτός την διεκδίκηση του δήμου, κάτι που το έχει κάνει γνωστό εδώ και αρκετό καιρό.

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος : Έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες την προεκλογική περίοδο για την διεκδίκηση της δημαρχίας. Είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος στην προηγούμενη τετραετία με την παράταξη Χριστοδουλόπουλου και είχε ανεξαρτητοποιηθεί από κάποια στιγμή και ύστερα.

Δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων : Θα σπάσει όλα τα ρεκόρ ο Διονύσης Μπαλιούκος;

Σάκης Μπαλιούκος : Λογικά θα είναι και πάλι υποψήφιος ο νυν δήμαρχος που είναι ο μακροβιότερος από τους εν ενεργεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τάκης Δημητρουλόπουλος : Ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης με μακρά παρουσία κυρίως στο Δεύτερο Βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενώ είχε διατελέσει και βουλευτής θα διεκδικήσει και πάλι τον Δήμο.

Νίκος Γκότσης : Επίσης θα είναι εκ νέου υποψήφιος στον δήμο.

Δήμος Ολυμπίας : Τρεις οι διεκδικητές και βλέπουμε …

Η μάχη για τον Δήμο Ολυμπίας με τα ως σήμερα δεδομένα μάλλον δεν θα έχει καμία έκπληξη αφού φαίνεται ότι η μονομαχία θα είναι ανάμεσα στους διεκδικητές του 2019.

Γιώργος Γεωργιόπουλος: Και δεύτερη τετραετία θα διεκδικήσει ο νυν δήμαρχος όπως όλα δείχνουν. Και αυτός έχει ξεκινήσει τις επαφές για να στελεχώσει τον συνδυασμό του.

Σωτήρης Παπαηλιού : Έχει μπει δυναμικά στην εκλογική διαδικασία και έχει ανακοινώσει τους πρώτους υποψήφιους του στις τέσσερις δημοτικές ενότητες του δήμου.

Αριστείδης Παναγιωτόπουλος : Με σύνθημα, Μαζί μπορούμε περισσότερα, Μαζί μπορούμε καλύτερα, ο Άρης Παναγιωτόπουλος παρουσιάσε χθες τοιυς υποψήφιους συμβούλους της δημοτικής παράταξης «Ολυμπία Πρώτος Δήμος», τόσο από την έδρα του Δήμου όσο και από τις Κοινότητες.

Γιώργος Γεωργούλης: Θα δώσει το παρών και στις προσεχείς εκλογές με την «Λαϊκή Συσπείρωση» ο Γιώργος Γεωργούλης; Σύντομα θα ξέρουμε …

Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης : Αρκετές υποψηφιότητες και μια έκπληξη …

Στο Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης για την ώρα στο κάδρο των υποψηφίων είναι όλοι όσοι βρίσκονται ως επικεφαλής παρατάξεων στην αίθουσα του ΔΣ.

Γιάννης Λέντζας : Ο σημερινός δήμαρχος θα διεκδικήσει και πάλι τη θέση του πρώτου πολίτη του δήμου, θέλοντας να συνεχίσει το έργο του και την προσεχή πενταετία.

Ναμπίλ Ιωσήφ Μοράντ : Ακούγεται έντονα το όνομά του για τον δήμο, αλλά ακόμη δεν έχει αποφασίσει αν θα βάλει μόνος του ή με κάποιον άλλο υποψήφιο.

Νεόφυτος Παπαδόπουλος : Επίσης ακούγεται έντονα το όνομά του για την διεκδίκηση του δήμου, αλλά ίσως βάλει μαζί με Μοράντ.

Γιώργος Παναγιωτόπουλος : Την πρόθεση του να διεκδικήσει τον Δήμο είχε εκφράσει ο γνωστός ακαδημαϊκός, αλλά ακόμη δεν υπάρχει κάτι επίσημο.

Οδυσσέας Μανιάς : Και γι’ αυτή την υποψηφιότητα υπάρχουν μόνο φήμες, ενώ ίσως να είναι υποψήφιος με κάποιον άλλον (Παπαδόπουλο;).

Η έκπληξη : Επίσης φημολογείται πως θα υπάρξει και υποψήφιος από την περιοχή της Βάρδας, αλλά ακόμη δεν υπάρχουν πληροφορίες για το όνομά του.

Δήμος Πηνειού : Πληθώρα υποψηφίων …

Στο Δήμο Πηνειού, οι υποψήφιοι για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είναι αρκετοί.

Ανδρέας Μαρίνος : Το αξίωμα του Δημάρχου θα διεκδικήσει όπως άλλωστε το έχει δηλώσει ο νυν δήμαρχος, που θέλει να συνεχίσει το έργο του στον δήμο.

Αλέξης Καστρινός : Έχει δηλώσει ότι θα διεκδικήσει και πάλι την θέση του δημάρχου και έχει ξεκινήσει τη στελέχωση του συνδυασμού του.

Παναγιώτης Θεοδωρακόπουλος : Ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, ακούγεται πως θα είναι υποψήφιος για το δήμο.

Αλέξης Τσαουσάκης : Ακούγεται ότι θα είναι υποψήφιος με την «Λαϊκή Συσπείρωση» του ΚΚΕ, αλλά ακόμη δεν υπάρχει κάτι επίσημο.

Δήμος Ζαχάρως: Οι τέσσερις (;) σίγουροι …

Στο Δήμο Ζαχάρως δεν αποκλείονται οι εκπλήξεις, αλλά έως τώρα τα δεδομένα έχουν ως εξής.

Κωνσταντίνος Αλεξανδρόπουλος : Ο νυν δήμαρχος θα διεκδικήσει και πάλι τη θέση του πρώτου πολίτη στο δήμο με αρκετά ανανεωμένο μάλιστα συνδυασμό. Όπως τονίζει ο ίδιος και οι συνεργάτες του, ο δικαιούται μια ακόμη θητεία προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο του.

Τάσος Κάπος : Έχει μπει δυναμικά στη διεκδίκηση του δήμου ο γνωστός επιχειρηματίας και έχει ανακοινωθεί αρκετά ονόματα τα οποία θα πλαισιώσουν τον συνδυασμό του. Είναι ένα φρέσκο πρόσωπο και αυτό μπορεί να κρίνει πολλά.

Κώστας Μητρόπουλος : Υποψήφιος Δήμαρχος Ζαχάρως θα είναι και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας, πρώην Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα. Μια υποψηφιότητα που μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα δυναμική.

Χρήστος Γιαννόπουλος : Θα είναι λογικά επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Δημοτικές Εκλογές 2023: Τι θα ισχύσει στις εκλογές του Οκτωβρίου

Οι δημοτικές εκλογές, όπως και οι περιφερειακές εκλογές, θα διεξαχθούν στις 8 και 15 Οκτωβρίου 2023.
Ο νέος εκλογικός νόμος 4804/2021 για την Αυτοδιοίκηση, αντικαθιστά την απλή αναλογική του νόμου “Κλεισθένη” 4555/2018, με ενισχυμένη.
Οι βασικές αλλαγές, συνοψίζονται στα εξής:

Επαναφορά της 5ετούς θητείας. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που θα αναδειχθούν από τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, θα έχουν πλήρη πενταετή θητεία, η οποία θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου.
Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται σε ποσοστό 43% συν μία ψήφο.
Τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ανεξάρτητο από τον αριθμό των μελών του οικείου συμβουλίου και ευθυγραμμισμένο με το ισχύον όριο στις εθνικές εκλογές.
Εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών, στον πρώτο συνδυασμό.
Προβλέπεται η εκλογή συμβουλίων ή προέδρων τοπικών κοινοτήτων σε όλη την επικράτεια. Οι υποψήφιοι τοπικών συμβουλίων, θα πρέπει να συμμετέχουν σε ψηφοδέλτιο υποψήφιου δημάρχου. Πρόεδρος εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς, ανεξαρτήτως συνδυασμού, από τον πρώτο γύρο.
Η υποβολή των υποψηφιοτήτων γίνεται μόνο μέσω συνδυασμών και με δήλωση που υποβάλλεται στην ηλεκτρονική πύλη gov.gr, κατ’ επιλογή του υποψηφίου με το πατρώνυμο ή το μητρώνυμό του.
Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου του έτους των εκλογών, για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών και η 10η Σεπτεμβρίου για την ανακήρυξη αυτών από το αρμόδιο δικαστήριο, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και οι υποψήφιοι να είναι εγκαίρως γνωστοί στο εκλογικό σώμα.
Ο αριθμός των μελών των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, καθώς και των συμβουλίων δημοτικών κοινοτήτων καθορίζεται με βάση συγκεκριμένες πληθυσμιακές κλίμακες. Προβλέπεται λελογισμένη μείωση του αριθμού των μελών τους. Δήμος που αποτελείται από περισσότερες από έξι (6) δημοτικές ενότητες και έχει πληθυσμό από 10.001 έως 50.000 κατοίκους, δικαιούται αυξημένου αριθμού μελών δημοτικού συμβουλίου.

Εξορθολογίζεται και συστηματικοποιείται το πλαίσιο κωλυμάτων εκλογιμότητας και ασυμβιβάστων, λαμβανομένων υπόψιν και παρατηρήσεων που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης.
Επαναδιατυπώνονται με σαφήνεια και πληρότητα δικονομικές διατάξεις που αφορούν στην εκδίκαση διαφορών που σχετίζονται με τις εκλογές ΟΤΑ.
Για τη διεξαγωγή των εκλογών δημοτικών και περιφερειακών αρχών λαμβάνεται υπόψιν ο μόνιμος πληθυσμός, όπως αποτυπώνεται στα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής.
Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, ο εκλεγμένος περιφερειάρχης, κατά τη διάρκεια της θητείας του, τελεί σε αναστολή της επαγγελματικής του δραστηριότητας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού, τα μέλη των τοπικών συμβουλίων και ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου, εξαρτώνται άμεσα από τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού.

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας : Οι αντίπαλοι του Νεκτάριου Φαρμάκη

Όσον αφορά την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έως αυτή τη στιγμή τρεις είναι οι γνωστές υποψηφιότητες και συγκεκριμένα :

Νεκτάριος Φάρμακης : Ο νυν περιφερειάρχης θέλει μία ακόμη θητεία προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο του και να φέρει την ανάπτυξη σε όλη την ευρύτερη περιοχή, προχωρώντας σε σημαντικές παρεμβάσεις.

Σωτήρης Παρίσης (ΚΚΕ) : Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και οργανωτικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, θα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

Γιώργος Κολιόπουλος ανεξάρτητος : Την υποψηφιότητα του για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, με τον συνδυασμό «Οι νέοι της Δυτικής Ελλάδας», ανακοίνωσε ο γνωστός επιχειρηματίας.

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου