Παρασκευή, 7/7/2023
Πάμε πίσω στις 6 Ιουλίου, 1785
Το αμερικανικό Κογκρέσο αποφασίζει ομόφωνα να ονομάσει το νόμισμα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής δολάριο.
Σήμερα, το δολάριο είναι ο «βασιλιάς» της παγκόσμιας οικονομίας, το νόμισμα που χρησιμοποιείται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στο εμπόριο, τις αγορές συναλλάγματος και τα συναλλαγματικά αποθεματικά των κεντρικών τραπεζών.
Όμως, ελάχιστοι από όσους το χρησιμοποιούν γνωρίζουν από πού πήρε το δολάριο το όνομά του.
Παραδόξως, όλα ξεκίνησαν πολύ μακριά από τα αμερικανικά σύνορα, στην Jachymov, μία μικρή ορεινή πόλη της βορειοδυτικής Βοημίας, εκεί όπου βρίσκεται η σημερινή Τσεχία.
Σε αυτή την πόλη, στις αρχές του 16ου αιώνα, ο Κόμης Hieronymus Schlick άνοιξε ένα ορυχείο, όπου και άρχισε να φτιάχνει ασημένια νομίσματα. Τα νομίσματα αυτά ονομάζονταν «Joachimstaler» από το Joachimstal, δηλαδή την κοιλάδα από την οποία εξορυσσόταν το ασήμι (η γερμανική λέξη για την κοιλάδα είναι «thal» και προφέρεται «ταλ»).
Όπως εξηγεί ο William Lyman Fawcett στο βιβλίο του «Gold and Debt: An American Handbook of Finance», τα νομίσματα αυτά είχαν το ίδιο βάρος και πάχος. Με δεδομένο ότι οι έμποροι της εποχής εκείνης έψαχναν ένα νόμισμα που να μπορούν να χρησιμοποιούν σε παγκόσμιο επίπεδο, τα ασημένια νομίσματα του Schlick γρήγορα απέκτησαν καλή φήμη και άρχισαν να χρησιμοποιούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Σύντομα, το όνομά τους συντομεύτηκε σε «taler» και από εκεί, προέκυψε το «daler». Έτσι, έως τα μέσα του 16ου αιώνα, η αγγλική γλώσσα είχε προσθέσει την λέξη «daler» στο λεξιλόγιό της, την οποία και χρησιμοποιούσε για να αναφερθεί στα διάφορα νομίσματα από την Ευρώπη και όχι μόνο.
Έτσι, το «dollar» προτάθηκε για νόμισμα των ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 1780.
Υιοθετήθηκε επίσημα το 1792 με το Coinage Act of Congress, έναν νόμο που ίδρυσε και επίσημα το αμερικανικό νομισματοκοπείο US Mint, το οποίο ανέλαβε την παραγωγή και κυκλοφορία του νομίσματος.
Όσο για το σήμα του αμερικανικού δολαρίου, αυτό άρχισε να χρησιμοποιείται μετά το 1800. Αν και υπάρχουν πολλές εκδοχές για την προέλευσή του, η επικρατέστερη το θέλει να έχει σχηματιστεί από τα αρχικά των Ηνωμένων Πολιτειών (United States). Εάν κανείς βάλει το κεφαλαίο «U» πάνω από το κεφαλαίο «S» και αφαιρέσει το κάτω μέρος του πρώτου γράμματος, καταλήγει σε ένα σχήμα που αναγνωρίζεται σήμερα σε όλο τον κόσμο σαν το σύμβολο του δολαρίου.
moneyreview.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου