Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023

Δίωξη στον Ντόναλντ Τραμπ για προσπάθεια ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος του 2020

Πέμπτη, 3 Αυγούστου, 2023

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος απαγγέλθηκαν την Τρίτη στον Ντόναλντ Τραμπ για την προσπάθεια να ανατρέψει τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020, κατά την της βίαιη εξέγερση των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Ετσι, το υπουργείο Δικαιοσύνης επιχειρεί να τον καταστήσει υπεύθυνο για μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια να εμποδίσει την ειρηνική μεταβίβαση της προεδρικής εξουσίας και να απειλήσει την αμερικανική δημοκρατία.

Πρόκειται για κάτι πρωτοφανές για πρώην αρχηγό του αμερικανικού κράτους. Ο δισεκατομμυριούχος ενδέχεται να είναι υποχρεωμένος να εμφανίζεται ενώπιον δικαστηρίου την ερχόμενη χρονιά, εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας.

Το κατηγορητήριο, με τέσσερις κατηγορίες, η τρίτη ποινική υπόθεση κατά του Τραμπ, έδωσε μια εις βάθος εικόνα μιας σκοτεινής στιγμής που έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο εξαντλητικών ομοσπονδιακών ερευνών και συναρπαστικών δημόσιων ακροάσεων, σχολιάζει το «Associated Press» σε σχετικό δημοσίευμά του. Καταγράφει το χρονικό μιας πολύμηνης εκστρατείας ψεμάτων σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών και αναφέρει ότι, ακόμη και όταν τα ψεύδη αυτά οδήγησαν σε μια χαοτική εξέγερση στο Καπιτώλιο, ο Τραμπ προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τη βία, επισημαίνοντάς την ως λόγο για να καθυστερήσει περαιτέρω η καταμέτρηση των ψήφων που σφράγισε την ήττα του.

Το κατηγορητήριο της Τρίτης, με κατηγορίες που περιλαμβάνουν συνωμοσία για εξαπάτηση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της οποίας κάποτε ηγήθηκε, ήταν εκπληκτικό ως προς τους ισχυρισμούς του ότι ένας πρώην πρόεδρος επιτέθηκε στη «βασική λειτουργία» της δημοκρατίας. Είναι η πρώτη φορά που ο ηττημένος πρόεδρος, ο οποίος είναι μακράν ο επικρατέστερος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων του επόμενου έτους, αντιμετωπίζει νομικές συνέπειες για την αγωνιώδη αλλά τελικά αποτυχημένη προσπάθειά του να κρατηθεί στην εξουσία.

«Η επίθεση στο Καπιτώλιο του έθνους μας στις 6 Ιανουαρίου 2021 ήταν μια άνευ προηγουμένου επίθεση στην έδρα της αμερικανικής δημοκρατίας», δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Δικαιοσύνης Τζακ Σμιθ (Jack Smith), το γραφείο του οποίου έχει περάσει μήνες ερευνώντας τον Τραμπ. «Τροφοδοτήθηκε από ψέματα, ψέματα του κατηγορουμένου που στόχευαν στην παρεμπόδιση μιας θεμελιώδους λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης: της διαδικασίας του έθνους για την συλλογή, την καταμέτρηση και την πιστοποίηση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών».

«Παρά την ήττα του, ο κατηγορούμενος ήταν αποφασισμένος να παραμείνει στην εξουσία. Κατά συνέπεια, για περισσότερο από δύο μήνες μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020, ο κατηγορούμενος διέδιδε ψεύδη, σύμφωνα με τα οποία υπήρξε νοθεία που τροποποίησε το αποτέλεσμα και στην πραγματικότητα είχε κερδίσει», αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

«Οι ισχυρισμοί αυτοί ήταν ψευδείς και ο κατηγορούμενος γνώριζε πως ήταν ψευδείς», προστίθεται. «Εντούτοις ο κατηγορούμενος τις επανέλαβε και τις διέδωσε ευρέως», σύμφωνα με το έγγραφο, στο οποίο υποστηρίζεται πως ο Τραμπ άρχισε «το εγκληματικό σχέδιό του» μερικές ημέρες μετά την ψηφοφορία.

Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ χαρακτήρισε τις κατηγορίες «ψευδείς» και αναρωτήθηκε γιατί χρειάστηκαν δυόμισι χρόνια για να απαγγελθούν.

Το απόγευμα της Τρίτης, λίγο πριν από την ανακοίνωση, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υποστηρίξει μέσω της πλατφόρμας του, της Truth Social, πως περιμένει να του απαγγελθούν σε λίγο κατηγορίες ενώ κατηγόρησε τον ειδικό εισαγγελέα πως θέλει να βάλει εμπόδια στην εκστρατεία του για τις προεδρικές εκλογές του 2024 και τον χαρακτήρισε «μουρλό».

«Γιατί δεν το έκαναν πριν από δυόμισι χρόνια; Γιατί περίμεναν τόσο πολύ; Επειδή ήθελαν αυτό να συμβεί μέσα στην προεκλογική εκστρατεία μου», υποστήριξε.

Ο πρώην πρόεδρος θα εμφανιστεί αύριο, Πέμπτη, ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου και οι εισαγγελείς θα παρουσιάσουν τις κατηγορίες εναντίον του, ενώ ένας δικαστής θα ορίσει την εγγύηση που θα πρέπει να καταβάλει. Η δήλωσή του για το αν είναι αθώος ή ένοχος μπορεί να γίνει τότε ή και αργότερα.

Ο δικαστής θα ορίσει στη συνέχεια το χρονοδιάγραμμα της προδικαστικής διαδικασίας, η οποία μπορεί να διαρκέσει μήνες. 

«Associated Press», «ΑΠΕ-ΜΠΕ», Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου