Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 19 Αυγούστου 2023

Έρχεται αύξηση 7-10% στα άλευρα – Τι θα γίνει με το ψωμί;

 Σάββατο, 19 Αυγούστου, 2023

«Δύσκολα θα κρατήσουμε ... παγωμένες τις τιμές», τονίζουν οι αρτοποιοί

Νέες αυξήσεις στο όνομα της ενεργειακής κρίσης, καλούνται να βιώσουν τα ελληνικά νοικοκυριά, με τις τιμές στα άλευρα να παίρνουν και πάλι την ανιούσα, κάτι που σημαίνει ότι η τροφή του «φτωχού», που δεν είναι άλλη από το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα, πολύ δύσκολα δεν θα δεχτεί περαιτέρω ανατίμηση.

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Ρωσία, λόγω της αποχώρησής της από τη συνθήκη για τα σιτηρά, δημιουργούν πιέσεις και αυξήσεις στις τιμές, με τα άλευρα όπως είναι φυσικό να τραβούν ανοδική πορεία.

Οι αυξήσεις στα άλευρα κυμαίνονται 7 με 10%, κάτι που σημαίνει ότι οι αρτοποιοί θα προμηθεύονται το αλεύρι στα 19 με 20 ευρώ το σακί, από 17 και 18 ευρώ που είναι η μέση τιμή σήμερα.

Οι Έλληνες καταναλωτές μετά και τις νέες αυξήσεις που έρχονται στα άλευρα, φαίνεται που θα πούνε το ψωμί – ψωμάκι και αναγκαστικά θα μειώσουν τις ποσότητες που αγοράζουν ή θα κόψουν από κάπου αλλού για να πληρώνουν για την αγορά του. Προς το παρόν οι φούρνοι κρατούν στάση αναμονής και δεν θα υπάρξουν άμεσα αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού, αλλά από τον Σεπτέμβριο τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Να σημειωθεί ότι άμεσα δεν αποκλείεται να δούμε αυξήσεις στο συσκευασμένο ψωμί που πωλείται στα σούπερ μάρκετ.

Τι αναφέρουν οι αρτοποιοί

Για την πιθανή αύξηση στην τιμή του ψωμιού η Βασιλική Ζαχαροπούλου από τον φούρνο του Γρηγόρη τονίζει χαρακτηριστικά:

«Δυστυχώς σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, θα έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση στα άλευρα, οπότε λογικά θα έχουμε και αύξηση σε όλες τις τιμές, ως συνήθως δηλαδή. Δυστυχώς έχουμε προσαρμοστεί σε αυτό το μοτίβο. Ήδη εμείς, οι φούρνοι, βαλλόμαστε από παντού».

Ο Ιωάννης Σκαρτσιάρης από την πλευρά του αναφέρει για το όλο θέμα:

«Αναμένουμε την ερχόμενη εβδομάδα να έχουμε νέα ανατίμηση, ειδικά στα άλευρα, ενώ κάθε μέρα βλέπουμε ανατιμήσεις στη ζάχαρη, στο λάδι και σε άλλα προϊόντα. Δυστυχώς οι τιμές αρχίζουν και ανεβαίνουν πάλι, κάτι που δεν έχει σταματημό. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο για να συγκρατήσουμε τις τιμές, δεν βλέπω πως μπορεί να μην υπάρξει αύξηση στην τιμή του ψωμιού, αφού ήδη έχουμε κρατηθεί αρκετά το προηγούμενο διάστημα, κάτι όμως το οποίο πλέον δεν γίνεται. Αναγκαστικά λοιπόν θα προχωρήσουμε σε αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού».

Ότι ανεβαίνει (δεν) κατεβαίνει Η τελευταία φορά που τα αρτοποιεία έκαναν αύξηση στο ψωμί ήταν τον Μάρτιο του 2022, ενώ οι φούρνοι πληρώνουν το αλεύρι 80% ακριβότερα σε σχέση με τις αρχές του 2022 πριν ξεκινήσει ο ρωσοουκρανικός πόλεμος.

Κι αυτό γιατί παρά την πτώση των διεθνών τιμών στο σιτάρι το 2022 και το 2023 (σ.σ. μέχρι την ανατροπή της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας στις 17 Ιουλίου εφέτος), οι τιμές των αλεύρων έχουν μειωθεί μόλις κατά 10% σε σύγκριση με πέρυσι τον Μάρτιο.

Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η τιμή του μαλακού σιταριού στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων στο Παρίσι ξεπέρασε τα 400 ευρώ/τόνο, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες υποχώρησε σημαντικά, φθάνοντας ακόμη και στο επίπεδο των 220 ευρώ/τόνο. Την ίδια ώρα τα ενεργειακά κόστη παραμένουν υψηλά για τις επιχειρήσεις, καθώς πληρώνουν διπλάσιες τιμές συγκριτικά με την περίοδο προ ενεργειακής κρίσης, με αποτέλεσμα η βιωσιμότητα αρκετών δεκάδων να βρίσκεται σε κίνδυνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου