Στην περιοχή της Λεπτοκαρυάς εντοπίζεται το κύριο μέτωπο της φωτιάς του Έβρου, ενώ αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν κατά την διάρκεια της νύχτας στη Δαδιά. Στις επιχειρήσεις στον Έβρο συμμετέχουν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, μαζί με εθελοντές πυροσβέστες και δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ από το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Τρέμουν την αλλαγή των ανέμων

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς δήλωσε στην ΕΡΤ ότι πλέον η πυρκαγιά είναι ενιαία. Είναι μία «πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση», που έχει προκαλέσει ανείπωτη καταστροφή», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Δυστυχώς, βλέπουμε ότι το μέτωπο της Δαδιάς δεν μπορεί να περιοριστεί, να τεθεί υπό έλεγχο. Και αυτό προβληματίζει περισσότερο», είπε ο κ. Πέτροβιτς. «Χθες είχαμε συναγερμό στην Αύρα, τη Συκορράχη, την Αισύμη. Άλλαξαν οι άνεμοι και είχαμε απειλή, αλλά το σημαντικό είναι ότι δεν μπορεί να περιοριστεί η φωτιά στη Δαδιά».

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Έβρου

«Χθες συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Έβρου και έγινε μία ακόμη έκκληση για την ενίσχυση των μέσων. Από τη Δευτέρα αλλάζουν οι άνεμοι, άρα η απειλή μεγαλώνει και μετά δεν γνωρίζουμε πώς και αν θα μπορέσει να σταματήσει η επέλαση του πύρινου μετώπου», εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, καθώς από αύριο Δευτέρα οι άνεμοι θα πνέουν από τον νότο.

«Το δάσος της Δαδιάς δεν είχε καθαριστεί ποτέ»

Ο κ. Πέτροβιτς ρωτήθηκε γιατί δεν μπορεί να σβήσει η φωτιά στον Έβρο και απάντησε ότι το δάσος της Δαδιάς δεν έχει καθαριστεί ποτέ.

«Το δάσος της Δαδιάς είναι παρθένο. Είχαμε μια φωτιά στο δάσος και μία βόρεια της Αλεξανδρούπολης και τώρα έχουμε μια ενιαία πυρκαγιά», τόνισε ο κ. Πέτροβιτς.

«Τις πρώτες ημέρες, η φωτιά της Δαδιάς έφτασε μέσα σε δύο ώρες βόρεια της Αλεξανδρούπολης. Οι άνεμοι ήταν 7-8 μποφόρ, η πυρκαγιά απέκτησε πολύ μεγάλη ταχύτητα, περνούσε και έκαιγε τα πάντα», περιέγραψε.

Να διαχωρίσουνε τις δασικές από τις αστικές πυρκαγιές

«Το δάσος δεν είχε καθαριστεί ποτέ. Θα έπρεπε να έχει διαφορετική διαχείριση», πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου. «Ας απαντήσουν οι υπεύθυνοι για τη διαχείριση του δάσους. Κάποια στιγμή πρέπει να διαχωρίσουμε τις δασικές από τις αστικές πυρκαγιές, να υπάρχει μια άλλη δομή που θα έχει τη συνδρομή των δασικών υπηρεσιών», σημείωσε.

Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης είπε πως την επόμενη ημέρα πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος στην αντιπλημμυρική θωράκιση του Έβρου. «Μετά τις πυρκαγιές, έρχονται οι πλημμύρες. Χρειάζονται πολύ ισχυρά αντιπλημμυρικά έργα», τόνισε

Η φωτιά στην Άνδρο

Καταλυτικές οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής και των εθελοντών, κατάφεραν μετά από ολονύχτια μάχη, να σβήσουν το μεγαλύτερο μέρος των εστιών που υπήρχαν στο νησί της Άνδρου, κυρίως στο Βιτάλι και στις Γίδες, περιοχές όμως που αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, αντίστοιχα. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής κατάφεραν να διασώσουν σπίτια στο χωριό Γίδες, ανατολικά του Γαυρίου. Το μέτωπο είναι πολύ μεγάλο και στο νησί πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Η φωτιά ξεκίνησε το Σάββατο μετά από πτώση κεραυνού. Χθες Σάββατο εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής Γίδες, όπου οι φλόγες μπήκαν στις αυλές των σπιτιών.

Την Κυριακή με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν και οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα και έτσι κερδήθηκε το στοίχημα να μην καούν σπίτια στο χωριό Βιτάλι, όπου η φωτιά είχε μπει ουσιαστικά μέσα. Όμως το φως της ημέρας δείχνει και την αποκαρδιωτική εικόνα, με πολύ μεγάλη έκταση καμένης γης, στην οποία ζούσαν πολλά ζώα, αιγοπρόβατα κυρίως, τα οποία έχασαν τη ζωή τους και πάρα πολλά μελίσσια υπήρχαν εδώ.

Η φωτιά μπήκε στον οικισμό, αλλά σώθηκαν τα σπίτια μετά από ολονύχτια μάχη σε δυσπρόσιτα σημεία στα οποία κλήθηκαν να επιχειρήσουν οι άνδρες της Πυροσβεστικής. Υδροφόρα του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου τυλίχθηκε στις φλόγες κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Ευτυχώς ο οδηγός κατάφερε να απεγκλωβιστεί, να φύγει και να σωθεί, ωστόσο έπεσε στη χαράδρα, γιατί είχε πάρα πολύ λίγη ορατότητα λόγω των πυκνών καπνών.

Οι δυνάμεις που επιχείρησαν και συνεχίζουν να επιχειρούν είναι 73 πυροσβέστες, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 18 οχήματα, δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη. Ξεκίνησαν να επιχειρούν το πρωί οι υδροφόρες του δήμου και βεβαίως πάρα πολλοί εθελοντές εθελοντές που ήρθαν και από την Αθήνα και από την Τήνο και τη Σύρο.

Αναζωπυρώσεις στην Πάρνηθα – Τι γίνεται σε Φθιώτιδα και Βοιωτία

Στην Πάρνηθα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, κατά την διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν κάποιες αναζωπυρώσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής, όπου από το πρωί επιχειρούν από αέρος 2 ελικόπτερα.

Βελτιωμένη είναι, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η εικόνα της πυρκαγιάς, που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου σε δύσβατη περιοχή, στο Λοκρό Φθιώτιδας, όπως και στη Βοιωτία όπου σημειώθηκαν μικρής έκτασης αναζωπυρώσεις στη περιοχή Στείρι.

Υψηλός κίνδυνος για πολλές περιοχές της χώρας

Παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας και σήμερα. Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Επικράτειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.