Τρίτη, 22 Αυγούστου, 2023
ΑΘΗΝΑ. Υπό άκρα μυστικότητα, δίχως να έχει ανακοινωθεί προηγουμένως η άφιξή του, και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγινε δεκτός σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη συνέχεια ο κ. Ζελένσκι επρόκειτο να συναντηθεί και με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Είναι η πρώτη γενικά επίσημη επίσκεψη του κ. Ζελένσκι στην Αθήνα και η πρώτη από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, τον Φεβρουάριο του 2022, με τον Ελληνα Πρωθυπουργό να εκφράζει στις κοινές τους δηλώσεις τη διαρκή στήριξη της Ελλάδας στον αγώνα της Ουκρανίας και τον Ουκρανό Πρόεδρο να διατυπώνει τις ευχαριστίες του. Ο κ. Ζελένσκι μάλιστα πρόκειται να μετάσχει στο άτυπο δείπνο που οργάνωνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων, χωρών της περιοχής, της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Ursula von der Leyen) και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ (Charles Michel).
«Δεν υπάρχει περίπτωση να αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας από τη Ρωσία» ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός.
«Μια θέση δίπλα σας για εμάς είναι θέμα αρχής», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Ουκρανό Πρόεδρο, σημειώνοντας πως ως χώρα είμαστε αντίθετοι σε κάθε παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και σε κάθε παράνομο κατοχικό τετελεσμένο.
«Και η δική μας χώρα γνώρισε στο παρελθόν αναθεωρητισμό άλλων χωρών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα πως είμαστε στο πλευρό των Ουκρανών, γιατί οι δύο λαοί συνδέονται με μακροχρόνιους ιστορικούς δεσμούς. Χαρακτηριστικά ανέφερε τη Μαριούπολη, «μια πόλη με ελληνικό όνομα και ελληνικό αίμα», όπως σημείωσε, και τα εγκλήματα που έχουν τελεστεί εκεί, αλλά και την Οδησσό.
Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι με τον πρόεδρο Ζελένσκι υπέγραψαν κοινή δήλωση για την ευρωατλαντική πορεία της Ουκρανίας. «Είμαστε συνοδοιπόροι και συμπαραστάτες» τόνισε και υπογράμμισε: «Η αλληλεγγύη μας υπήρχε έμπρακτη εξ αρχής, θα συνεχιστεί».
Καταλήγοντας, είπε ότι η Ελλάδα θα είναι παρούσα στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, κυρίως στην Οδησσό, και έκλεισε τις δηλώσεις του, επικαλούμενος τον Νίκο Καζαντζάκη: «Μην καταδέχεσαι να ρωτάς αν νικήσουμε ή αν νικηθούμε, πολέμα».
«Ευχαριστώ πολύ για τη συνεργασία με την Ελλάδα» απάντησε ο Ουκρανός Πρόεδρος, σημειώνοντας ότι «χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Ελλάδας για την εκπαίδευση των πιλότων των F16», καθώς επίσης ότι «χρειαζόμαστε βοήθεια, για να είναι σταθερός ο διάδρομος για τα σιτηρά». Ο κ. Ζελένσκι αναφέρθηκε και στην υπόσχεση Μητσοτάκη για την ανοικοδόμηση της Οδησσού.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος έκλεισε τις δηλώσεις του, λέγοντας: «Ευχαριστώ την Ελλάδα, ζήτω η Ουκρανία».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο χρόνος της επίσκεψης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Αθήνα, που οργανώθηκε υπό συνθήκες μυστικότητας για λόγους ασφαλείας την ημέρα της έλευσης των ηγετών της περιοχής κατόπιν πρόσκλησης του Πρωθυπουργού, δεν είναι τυχαίος και αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή και στην ευρωατλαντική προοπτική τόσο των Βαλκανίων όσο και της Ανατολικής Γειτονίας (παρούσα θα είναι και η Πρόεδρος της Μολδαβίας), καθώς η Αθήνα γίνεται η γέφυρα συνάντησής που φέρνει κοντά όλους τους ηγέτες της περιοχής από τα Βαλκάνια μέχρι την Ουκρανία.
Σειρά διμερών επαφών
Πριν από τη συνάντηση με τον κ. Ζελένσκι, ο κ. Μητσοτάκης είχε μια σειρά διμερών συναντήσεων με αφορμή το άτυπο γεύμα που θα παρέθετε στους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, παρουσία των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, με αφορμή τα 20 χρόνια από την Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, όταν και άναψε το «πράσινο φως» για την ενταξιακή τους πορεία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν όσα ειπώθηκαν στις 3 το μεσημέρι με τον Κροάτη πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς, μετά τα πρόσφατα γεγονότα με τους Κροάτες χούλιγκαν. Η συνάντηση με τον Κροάτη Πρωθυπουργό, ο οποίος «άδειασε» τον Πρόεδρο της χώρας του για όσα εμπρηστικά δήλωσε για τις ελληνικές δικαστικές και αστυνομικές αρχές, έγινε σε φιλικό κλίμα, καθώς ο κ. Πλένκοβτις κράτησε μία εντελώς διαφορετική στάση στην υπόθεση, με χαμηλούς τόνους και άλλο ύφος.
Απούσα η Αλβανία
Από το δείπνο ηχηρή θα είναι η απουσία της Αλβανίας, η οποία δεν προσκλήθηκε σε επίπεδο πρωθυπουργού, με το Μέγαρο Μαξίμου να εκφράζει με αυτόν τον τρόπο την έντονη δυσαρέσκειά του για τη συνέχιση της παράνομης κράτησης του Φρέντη Μπελέρη, ο οποίος κρατείται στις φυλακές Αυλώνα εδώ και 3 μήνες με ορατό τον κίνδυνο να κηρυχθεί έκπτωτος.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου