Στην αρχή, η δουλειά έμοιαζε με έναν καλά αμειβόμενο ρόλο στα οικονομικά. Τελείωσε με μια απάτη ναρκωτικών 10.000 δολαρίων το μήνα και ένα κελί σε μια γερμανική φυλακή.
Αυτή είναι η ιστορία του Tal-Jacki ZF, ο οποίος συμμετείχε σε απάτη διαδικτυακών συναλλαγών και ομολόγησε το 2021 τη συμμετοχή του στην εξαπάτηση θυμάτων στη Γερμανία, την Αυστρία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ύψους σχεδόν 9 εκατομμυρίων ευρώ (9,8 εκατομμύρια δολάρια).

Όπως γράφει το Bloomberg, ήταν γρανάζι σε ένα μηχανισμό, βοηθώντας στη δημιουργία και λειτουργία άκρως επαγγελματικών τηλεφωνικών κέντρων στη Βουλγαρία, τη Σερβία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Γεωργία, με στόχο να εξαπατήσει τους επενδυτές μέσω ενός έξυπνου διαδικτυακού λογισμικού που μιμείται την εμφάνιση και την αίσθηση των νόμιμων συναλλαγών.

Η απάτη στο Διαδίκτυο είναι ένα ταχέως αυξανόμενο παγκόσμιο πρόβλημα. Στις ΗΠΑ, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών εκτιμά ότι τέτοιες απάτες έκλεψαν από τις τσέπες των ανυποψίαστων 3 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Αντίστοιχα ποσά καταγράφονται και σε πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες. Η αντιμετώπιση των συμμοριών είναι δύσκολη γιατί εργάζονται πέρα ​​από τα σύνορα και αλλάζουν συχνά τακτική για να αποφύγουν τον εντοπισμό.

Αποκαλυπτικό: Τρεις μεγάλες κυβερνοεπιθέσεις που κρατήθηκαν κρυφές – Λύτρα μαμούθ ζήτησαν οι χάκερς

Αλλά καθώς το φαινόμενο αυτό έχει αυξηθεί με δεκάδες χιλιάδες θύματα να έχουν χάσει τις οικονομίες τους, η αντίδραση των αρχών επιβολής του νόμου εντείνεται. Ως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία είναι μεταξύ των βασικών στόχων στην περιοχή, με τους εισαγγελείς να υπολογίζουν ότι η ετήσια λεία των απατεώνων ανέρχεται σε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Κυβερνοασφάλεια: Πάνω από τα 18 δισ. δολάρια η αξία της παγκοσμίως

Τα «λεβητοστάσια»

Στο επίκεντρο αυτών των εργασιών βρίσκονται τα τηλεφωνικά κέντρα, που ονομάζονται «λεβητοστάσια». Είναι περιβάλλοντα υψηλής πίεσης όπου το προσωπικό σπάνια γνωρίζει σε τι μπαίνει όταν προσλαμβάνεται, είπε ο Tal-Jacki σε συνέντευξή . «Το πρόσωπό του αντικατοπτρίζει τα χρόνια κατάχρησης αλκοόλ και ναρκωτικών, που λέει ότι πέρασε» γράφει το Bloomberg

Σε αυτούς τους τύπους εγκλημάτων, τα μέλη του κοινού κάνουν πρώτα κλικ σε δελεαστικές διαφημίσεις στο διαδίκτυο, οι οποίες συχνά δανείζονται αξιοπιστία από μια γνωστή προσωπικότητα.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα με στόχο τη Γερμανία χρησιμοποίησε ψευδείς ειδήσεις σχετικά με τον Ίλον Μασκ που δήθεν εγκατέλειψε την Tesla για να διευθύνει μια επενδυτική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης. 

Στη συνέχεια πιέζονται μέσω τηλεφώνου και e-mail από τους εργαζόμενους στο «λεβητοστάσιο» να κάνουν μια αρχική μέτρια επένδυση —περίπου 250€— και να αυξήσουν τα ποσά μετά από αυτό. Ενώ οι επενδυτές μπορεί να πιστεύουν ότι κερδίζουν κέρδη μέρα με τη μέρα, όταν πηγαίνουν να εξαργυρώσουν, δεν υπάρχουν χρήματα.

«Ο πελάτης πίστευε ότι είχε πραγματικό κέρδος », είπε ο Tal-Jacki. «Φαινόταν νόμιμο. Αν το συγκρίνατε με άλλους ιστότοπους, το Bloomberg ή οτιδήποτε άλλο, θα βλέπατε τους ίδιους αριθμούς».

Ο «αδέκαστος» Nino Nino Goldbeck

Πολλοί από τους πρώην συνεργάτες του Tal-Jacki έχουν συλληφθεί, αλλά άλλοι εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται σε μεγάλο βαθμό και καταδιώκονται από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου, συμπεριλαμβανομένου του γερμανού ανώτερου εισαγγελέα Nino Goldbeck.

Ο 43χρονος ηγείται των διασυνοριακών προσπαθειών για τη σύλληψη των εγκληματιών και τον τερματισμό των απατών.

Τα τελευταία δύο χρόνια, ήταν στο δρόμο σχεδόν κάθε δεύτερο μήνα για να παρευρεθεί σε επιδρομές σε χώρες όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο. Πραγματοποίησε δεκάδες συλλήψεις και βοήθησε να προωθηθεί η ιδέα ότι απαιτείται μια σοβαρή πολυεθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση αντιπάλων που εργάζονται επίσης με περίπλοκο τρόπο σε πολλά έθνη.

Ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα που αποκαλύφθηκε από τους εισαγγελείς είχε περισσότερους από 400 πράκτορες στο Κοσσυφοπέδιο. Εξάπατησε Γερμανούς αποσπώντας τους περίπου 32 εκατομμύρια ευρώ σε λιγότερο από τρία χρόνια, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα από τη δίκη ενός υπαλλήλου στο Σααρμπρίκεν, κοντά στα γαλλικά σύνορα.

Για τα κύρια οικονομικά, οι διαδικτυακές απάτες συναλλαγών γίνονται ένας κίνδυνος φήμης που δεν περιορίζεται στο περιθώριο. Οι απατεώνες μιμήθηκαν την πλατφόρμα συναλλαγών Xmarkets της Deutsche Bank, δανειζόμενοι το όνομα και τη σταθερή απήχησή της στους Γερμανούς επενδυτές της μεσαίας τάξης.

Υψηλό προφίλ

Οι εγκέφαλοι πίσω από το δίκτυο των συμμοριών που διαχειρίζονται τις απάτες έχουν, στο παρελθόν, επιλέξει ορισμένους στόχους πολύ υψηλού προφίλ.

Ο ένας είναι ο Gery Shalon, ο εγκέφαλος ενός από τα μεγαλύτερα hacks που έγιναν ποτέ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ. Τα δικαστικά έγγραφα δείχνουν ότι έχασε περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια ως μέρος μιας συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Στους συνεργάτες του Shalon περιλαμβάνεται η συμπολίτης του Ισραήλ Gal Barak, που ονομάστηκε «Λύκος της Σόφιας» για την οικοδόμηση μιας αυτοκρατορίας απατεώνων από τη βουλγαρική πρωτεύουσα.

Ο Tal-Jackie λέει ότι ο Barak τον προσέλαβε για να φτιάξει ένα τηλεφωνικό κέντρο. Αρχικά, δεν ήταν σαφές ότι η επιχείρηση ήταν εγκληματική, τόσο επιτυχημένη ήταν η επικάλυψη της νομιμότητας.

Σωματοφύλακες

Ωστόσο, για τον Tal-Jacki, η ατμόσφαιρα στην επιχείρηση έγινε πιο απειλητική με την πάροδο του χρόνου, καθώς ο Barak άρχισε να κυκλοφορεί με ένοπλους σωματοφύλακες.

«Μια φορά το γραφείο δεν έφερε το αποτέλεσμα που περίμενε», είπε ο Tal-Jacki για τον Barak. «Έφερε λοιπόν κάποιον για να ελέγξει όλους τους υπαλλήλους και να μας τσεκάρει αν του είμαστε πιστοί».

Αυτό πυροδότησε την επιθυμία του Tal-Jacki να φύγει από την επιχείρηση — προκαλώντας φυσικά την οργή του αφεντικού. Άρχισε να πίνει δύο με τρία λίτρα ουίσκι και να ρουφάει δύο με τρία γραμμάρια κοκαΐνης κάθε μέρα, κάνοντας περιστασιακά και χρήση ηρωίνης, είπε ο δικηγόρος του στη δίκη του.

Τώρα είναι έγκλειστος σε ψυχιατρείο λόγω του εθισμού του.

«Άρχισα να παίρνω ναρκωτικά, πολλά ναρκωτικά. Από εκείνη τη στιγμή ήταν σαν να έπεφτα χωρίς αλεξίπτωτο».

Εργασία γραφείου

Τα τηλεφωνικά κέντρα λειτουργούν με πολυεπίπεδη διαχείριση, διαδικασίες και λογιστική. Μπορούν να έχουν λαμπερά γραφεία, να πληρώνουν τοπικούς φόρους και να προσφέρουν φαινομενικά νόμιμες θέσεις εργασίας. Αυτό που διοικούσε ο Μπαράκ είχε παλαιότερα ένα μεγάλο πανό προσλήψεων στο αεροδρόμιο της Σόφιας.

Η δουλειά τους είναι να επικοινωνούν με πελάτες που συνδέονται σε έναν από τους πολλούς ιστότοπους – με ονόματα όπως “Zoomtrader” ή “Option888” – και να τους ζητούν να επενδύσουν ένα σχετικά μικρό ποσό μετρητών, με την υπόσχεση για γρήγορα και εύκολα κέρδη .

Στη συνέχεια, οι πελάτες παραδίδονται σε άλλους πράκτορες, οι οποίοι ενεργούν ως «επενδυτικοί σύμβουλοι» και εκπαιδεύονται να χρησιμοποιούν τεχνικές ψυχολογικής χειραγώγησης.

Οι πελάτες οδηγούνται στο να πιστεύουν, μέσω πλαστού διαδικτυακού λογισμικού και των συμβούλων, ότι τα μετρητά τους επενδύονται σε χρηματοοικονομικά προϊόντα που κυμαίνονται από νομίσματα έως μετοχές, ομόλογα, κρυπτογράφηση και ακόμη και παράγωγα. Κέρδη ή ήττες μπορούν να δημιουργηθούν στον ιστότοπο όπως απαιτείται, ανεξάρτητα από το τι κάνουν οι «πραγματικές» αγορές.

Όμως τα χρήματά τους έχουν ήδη χαθεί.

Μερικά από τα τεχνάσματα είναι τόσο πειστικά που ορισμένοι επενδυτές δεν συνειδητοποιούν καν ότι έχουν χάσει τα χρήματά τους σε μια απάτη. Το θεωρούν απλά κακή τύχη στις αγορές.

Ο.Τ.