Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 6 Αυγούστου 2023

Ελαιοπαραγωγοί Ηλείας: Έχει τιμή, δεν υπάρχει λάδι

Κυριακή, 6 Αυγούστου, 2023

 Ελαιοπαραγωγοί Ηλείας  σε απόγνωση για την ακαρπία

Έντονη είναι η ανησυχία που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στους ελαιοπαραγωγούς της Ηλείας, που βλέπουν τα ελαιόδεντρα να μην αποδίδουν την φετινή χρονιά εξαιτίας των καιρικών συνθηκών του περασμένου Μαΐου και Ιουνίου, που κατέστρεψαν την ανθοφορία. Όπως δήλωσαν αγρότες στην εφ. Πατρίς, η ακαρπία φέτος αγγίζει ακόμα και το 70% στο σύνολο του Νομού. Τραγική ειρωνεία, όπως ανέφεραν, ότι το λάδι έχει πολύ καλή τιμή, αλλά δυστυχώς φέτος δεν θα υπάρξει σοδειά κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία με δεδομένο πως και ο ΕΛΓΑ – με βάση τον ισχύον κανονισμό του – δεν αποζημιώνει ζημιές στην ανθοφορία.

Η ακαρπία που παρατηρείται τη φετινή χρονιά, όπως εξηγούν ελαιοπαραγωγοί στην εφ. Πατρίς, οφείλεται κυρίως στο γεγονός πως ο χειμώνας που πέρασε ήταν αρκετά ζεστός για τα δεδομένα της εποχής με αποτέλεσμα τα δέντρα να μην «πέσουν σε λήθαργο» ενώ τον Φεβρουάριο οι πάγοι επιδείνωσαν την υπάρχουσα κατάσταση. Εξάλλου και η επόμενη περίοδος και κυρίως ο Μάιος και ο Ιούνιος, φαίνεται πως έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα στις ελιές αφού οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις δεν άφησαν τα άνθη να «δέσουν» ή όσα πρόλαβαν να ανθοφορήσουν δεν κατάφεραν να κρατήσουν τα άνθη τους.
Από την Ζαχάρω έως τον Πύργο τα λιοστάσια, όπως δήλωσαν οι ελαιοπαραγωγοί, δεν θα δώσουν φέτος ικανή ποσότητα λαδιού, ενώ σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν δέντρα που δεν έχουν καθόλου καρπό. «Δεν υπάρχει λιοστάσι που να έχει καρπό επάνω», αναφέρουν παραγωγοί από την Ζαχάρω. Την ίδια εικόνα μεταφέρουν και ελαιοπαραγωγοί από περιοχές του δήμου Πύργου. «Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα φέτος με την ακαρπία στα ελαιόδεντρα», αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού – Σοπίου, Τρύφωνας Χριστόπουλος.

Στο προσκήνιο οι αποζημιώσεις

Με την συγκεντρωτική ζημιά να ξεπερνά ακόμα και το 70% οι αγρότες που καλλιεργούν ελαιόδεντρα, αυτή την εποχή, έχουν να παλέψουν και με το «θηρίο» του ΕΛΓΑ, καθώς ο απαρχαιωμένος κανονισμός του δεν καλύπτει ζημιές στο στάδιο της ανθοφορίας και του δεσίματος, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί, να εκτιμούν ότι δεν θα λάβουν και αποζημιώσεις. «Ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει για ακαρπία, πάμε να παλέψουμε με απαρχαιωμένους κανονισμούς», αναφέρουν παραγωγοί.

Θανάσης Βομπίρης, πρόεδρος ΟΑΣΗ

«Φέτος λόγω ότι δεν υπήρξε χειμώνας να κάνει κρύο οι ελιές δεν έπεσαν σε λήθαργο, μετά έριξε κάποιους πάγους όψιμους τον Φλεβάρη και μετά ήρθαν οι βροχές με αποτέλεσμα άλλες ελιές να μην ανθίσουν και άλλες να ανθίσουν και να πέσει το άνθος και να μην δέσουν. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν έχουμε εισόδημα. Σύμφωνα με την μέχρι τώρα εικόνα το ποσοστό της ακαρπίας σε μέσο όρο είναι πάνω από 60% φέτος. Μπορεί να έχει πολύ καλή τιμή το λάδι αλλά λόγω της ακαρπίας δεν θα έχουμε να πουλήσουμε φέτος και έτσι δεν μας αγγίζει η τιμή».

Τρύφωνας Χριστόπουλος, ελαιοπαραγωγός Χειμαδιό – αντιπρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού-Σοπίου

«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα φέτος με την ακαρπία στα ελαιόδεντρα. Πρόβλημα ακαρπίας υπήρχε και πέρυσι καθώς πέρυσι υπήρχαν λιοστάσια και στα χωριά τα δικά μας που δεν είχαν καρποφορήσει αλλά τη φετινή χρονιά το πρόβλημα είναι ακόμα πιο σοβαρό. Και αυτό γιατί έδειξαν κάποια δέντρα ότι έχουν άνθος στην αρχή αλλά τελικά εξαιτίας των καιρικών συνθηκών δεν κράτησαν τίποτα, δεν έδεσαν και δεν καρποφόρησαν. Η ζημιά αυτή όπως εκτιμούμε στην περιοχή μας είναι πάνω από 70% με 80%».

Άγγελος Αγγελόπουλος, ελαιοπαραγωγός Ζαχάρω

«Φέτος η ζημιά στην περιοχή τη δική μας σε ότι αφορά την ακαρπία φτάνει σχεδόν το 100%. Δηλαδή δεν υπάρχει λιοστάσι που να έχει καρπό επάνω. Δεν βλέπουμε να κουβεντιάζει κάποιος από τις κυβερνήσεις για το πρόβλημα το δικό μας, επικαλούνται συνέχεια την κλιματική αλλαγή στους βιομήχανους, σε μεγάλες εταιρείες και εμείς που την ζούμε στα χωράφια μας την κλιματική αλλαγή όπως το φαινόμενο της ακαρπίας που άλλαξαν οι εποχές του φθινοπώρου, του χειμώνα και της άνοιξης θα αντιμετωπίσουμε μεγάλο πρόβλημα. Ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει για ακαρπία και πάμε να παλέψουμε με απαρχαιωμένους κανονισμούς. Είναι αναγκαία η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ να μας αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς μας. Είναι ένας οργανισμός που πληρώνεται από εμάς τους αγρότες και απαιτούμε να μας αποζημιώνει για να μπορούμε να ξαναμπούμε στα χωράφια μας, να μπορούμε να ζήσουμε και να μην μας οδηγεί σε τερτίπια του τύπου συνεργασίας δημόσιου με ιδιωτικού τομέα και να πληρώνουμε πάντα τη νύφη εμείς».

Νίκος Μπακόπουλος, ελαιοπαραγωγός Κουτσοχέρα

«Φέτος αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα με την ακαρπία στις ελιές. Ενώ η ελιά ξεκίνησε με καλούς οιωνούς, υπήρχε ανθοφορία μεγάλη, όλα τα στοιχεία έδειχναν ότι θα έχουμε μια καλή παραγωγή, από τις καιρικές συνθήκες τις πολλές βροχοπτώσεις οι ελιές δυστυχώς δεν έδεσαν σχεδόν καθόλου. Και υπάρχει το ερώτημα τι θα γίνει. Κανονικά θα έπρεπε να αποζημιωθούμε αλλά δυστυχώς δεν αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ το στάδιο της ανθοφορίας. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει και ο ΕΛΓΑ να διαφοροποιήσει τον κανονισμό του γιατί τα τελευταία χρόνια με τα καιρικά φαινόμενα που έχουμε τέτοια θα βρίσκουμε συνέχεια. Και ο ΕΛΓΑ πρέπει να αλλάξει και να σταθεί δίπλα στον αγρότη».

Γιώργος Βορλόκας, αγρότης Βαρβάσαινα – πρόεδρος Α’ ΤΟΕΒ Πύργου

«Πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ που δεν καλύπτει στο στάδιο ανθοφορίας και δεσίματος τις ζημιές που γίνονται στα ελαιόδεντρα. Και ενώ θα είχαμε μια καλή παραγωγή γιατί υπήρχε ανθοφορία οι καιρικές συνθήκες του Μαΐου μέχρι αρχές Ιουνίου όπου μέρα παρά μέρα έβρεχε κατέστρεψαν τα άνθη. Φέτος στην περιοχή μας και γενικότερα και σε άλλες περιοχές η ζημιά είναι πάνω από 80%».

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου