Πέμπτη, 3 Αυγούστου, 2023
Στο επίκεντρο έχει βρεθεί η Πάρος, μετά τη δράση του «Κινήματος της Πετσέτας», που καταγγέλλει ότι δεν υπάρχουν ελεύθερες παραλίες και πολλές που έχουν ξαπλώστρες δεν έχουν άδεια.
Παράλληλα κάποιοι επιχειρηματίες που έχουν μισθώσει από τον Δήμο τμήμα των παραλιών, επεκτείνουν αυθαίρετα τις άδειες που έχουν για ομπρέλες και ξαπλώστρες.
Οι πολίτες – μέλη του κινήματος διαμαρτύρονται με πανό και πετσέτες στα χέρια, ζητώντας «ελεύθερες παραλίες για όλους», παραλίες δηλαδή που δεν έχουν καταληφθεί από ξαπλώστρες και άλλου είδους εγκαταστάσεις, και προχώρησαν σε ακτιβιστικές δράσεις – διαμαρτυρίες στις παραλίες Μαρτσέλο της Παροικιάς και Σάντα Μαρία.
Με παραγγελία της προς την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, ζήτησε να ερευνήσει δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου, που αφορούν στην Πάρο στο θέμα των καταλήψεων τμημάτων του Αιγιαλού και τη Σέριφο στο ζήτημα της λειτουργίας καταστήματος που λειτουργεί σε παραλία και έχει σφραγιστεί.
Ο δήμαρχος της Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, μιλώντας στο OPEN εξέφρασε τη διαφωνία του δήμου με την ΚΥΑ που δεν επιτρέπει τον άμεσο έλεγχο παραλιών σε δημοτικές Αρχές, λέγοντας: «Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα άμεσων ελέγχων στους δήμους (…). Εμείς μαζί με τη δημοτική αστυνομία και την ΕΛΑΣ μόνο δυνατότητα αυτοψιών έχουμε και το κάνουμε όσο πιο συχνά μπορούμε. Έχουμε κάνει αυτοψίες σε όλες, έχουμε στείλε χαρτί και στον εισαγγελέα».
Στη συνέχεια, ο κ. Κωβαίος δηλώνει πως «εμείς ως δήμος αντιληφθήκαμε το πρόβλημα πριν λήξει η προηγούμενη ΚΥΑ. Το 2022 κάναμε προτάσεις να μας δώσει τη δυνατότητα η νομοθεσία να έχουμε άμεση δυνατότητα ελέγχων». Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν «πάρα πολλές όμορφες και ελεύθερες παραλίες». «Υπάρχουν παραλίες όπου οι επαγγελματίες είναι άριστοι. υπάρχουν και κάποιοι, ευτυχώς λιγοστοί, που αυθαιρετούν και ο δήμος σαφέστατα δεν θα κάνει πίσω. Θέλουμε να στηρίξουμε την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες».
«Εμείς θέλαμε να έχουμε τη δυνατότητα, δεν μας τρομάζει η προστριβή. Θέλουμε το σωστό και το νόμιμο αλλά δυστυχώς η νομοθεσία δεν μας αφήνει», κατέληξε.
“Οι καλύτερες παραλίες της Πάρου είναι πλήρως κατειλημμένες”
Από πλευράς του, ο Δαμιανός Γαβαλάς, μέλος της Κίνησης Πολιτών Πάρου για τις Ελεύθερες Παραλίες, μιλώντας στην ΕΡΤ ξεκαθάρισε πως «δεν θέλουμε να φύγουν οι ξαπλώστρες από το νησί μας. Αυτό που ζητάμε είναι κάτι σχεδόν επαναστατικό για την Ελλάδα, δηλαδή την εφαρμογή της νομιμότητας. Ζητάμε τα νόμιμα. Ζητάμε από τις Αρχές να πράξουν σύμφωνα με τις αρμοδιότητές τους ώστε να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα».
Όπως είπε, οι παραλίες στο νησί είναι πολλές και υπάρχουν νόμιμες εγκαταστάσεις σε οργανωμένες παραλίες στις οποίες ο δήμος και η κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου έχει νόμιμα παραχωρήσει τμήματα του αιγιαλού. «Εκεί ο επιχειρηματίας μπορεί να αναπτύξει τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες νόμιμα, αλλά δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει», συμπλήρωσε ο κ. Γαβαλάς.
Όπως κατήγγειλε, υπάρχουν πολύ μεγάλες υπερβάσεις των ορίων που έχουν οριστεί από τη σύμβαση παραχώρησης.
«Μιλάμε για θεμελιώδεις κοινωνικές ελευθερίες. Μιλάμε για την ελευθερία του ανθρώπου όπως προβλέπεται στο Σύνταγμα της Ελλάδος. Να έχει ελεύθερη πρόσβαση στον ελεύθερο χώρο, ελεύθερη πρόσβαση στον αιγιαλό» πρόσθεσε.
Κληθείς να απαριθμήσει σε ποιες παραλίες εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα ομπρελοκαθίσματα επισήμανε ότι οι καλύτερες παραλίες του νησιού είναι πλήρως κατειλημμένες και μόνο ένα μικρό μέρος είναι διαθέσιμο για τον κόσμο που δεν θέλει να πληρώσει για να ξαπλώσει στην αμμουδιά.
Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε «υπάρχουν τουλάχιστον δύο γνωστές σε εμάς περιπτώσεις όπου οι παραλίες είναι κατειλημμένες στο 100% χωρίς να υπάρχει άδεια έστω και για ένα τετραγωνικό μέτρο. Αυτές είναι οι παραλίες που μάλιστα έχουμε επισκεφτεί στις δύο πρόσφατες εκδρομές μας».
Αναφορικά με το εάν αυτές οι πρωτοβουλίες είναι σε γνώση των τοπικών Αρχών ο κ. Γαβαλάς δήλωσε ότι εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει αποσταλεί αίτημα, το οποίο το έχουν υπογράψει 2.200 πολίτες. Στο αίτημα που απευθύνεται σε Δήμο, Κτηματική Υπηρεσία, Εισαγγελέα Εφετών, Εισαγγελία Πρωτοδικών, Λιμεναρχείο κλπ, οι πολίτες ζητούν από τους αρμοδίους να πράξουν τα νόμιμα.
Και όπως κατήγγειλε, μαζί με το έγγραφο τα μέλη του «Κινήματος της Πετσέτας» έχουν επισυνάψει και ένα ογκώδες έγγραφο στο οποίο καταγράφονται με ονοματεπώνυμα δεκάδες περιπτώσεις εξόφθαλμα παραβάσεων στον αιγιαλό της Πάρου.
Αντιδράσεις και σε άλλα νησιά
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν οργανωμένες αντιδράσεις πολιτών κατά της παράνομης κατάληψης παραλιών και σε άλλα νησιά όπως η Ρόδος και η Νάξος. Στη Ρόδο τον Ιούνιο δημιουργήθηκε το δίκτυο «Ομπρέλα», από πολίτες οι οποίοι ζητούσαν βοήθεια για να αναδείξουν το πλήθος των παρανομιών στις ακτές του νησιού. Το δίκτυο έκανε συνέντευξη Τύπου και ξεκίνησε μέσω συγκέντρωσης στοιχείων και ανακοινώσεων μια προσπάθεια να αναδείξει το θέμα στον δημόσιο διάλογο.
Αντίστοιχα πριν δυο εβδομάδες στη Νάξο δημιουργήθηκε μια ομάδα στο Facebook με τίτλο “Κίνημα – Σώστε τις παραλίες της Νάξου”, η οποία συγκεντρώνει πάνω από από 3.700 μέλη, η οποία συνέταξε μια ανοιχτή επιστολή που θα αποστείλει στον εισαγγελέα και στις Αρχές. Παράλληλα, ξεκίνησε καταγραφή με drone της κατάστασης σε βασικές παραλίες, προκειμένου να συγκριθεί με τις αποφάσεις παραχώρησης και να αποκαλυφτούν τυχόν παρανομίες.
Δήμαρχος Μυκόνου: “Παρακαλάμε τον κάθε υπάλληλο της Κτηματικής Υπηρεσίας”
«Εμείς οι Δήμοι διεκδικούμε σταθερά να έχουμε τη διαχείριση των παραλιών. Τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο», επισήμανε ο Β’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Δεν γίνεται να είμαστε υποχρεωμένοι μόνο για να βάζουμε τους ναυαγοσώστες για να καθαρίζουμε τις παραλίες και όταν θέλουμε σαν δήμαρχοι να επιβάλουμε την τάξη και το νόμο στις περιοχές μας, πρέπει να παρακαλάμε τον κάθε υπάλληλο της Κτηματικής Υπηρεσίας να έρθει» πρόσθεσε.
Σε ότι αφορά στη δυνατότητα να χρησιμοποιεί ο λουόμενος κομμάτι της παραλίας χωρίς να χρειάζεται να κάνει χρήση υπηρεσιών του παρακείμενου καταστήματος εκμετάλλευσής της, ο ίδιος τόνισε: «Σε παλαιότερες εποχές αυτό παραβιαζόταν. Πρέπει ο πολίτης να μπορεί να πάει και τη στιγμή που αυτό το δικαίωμα του παραβιάζεται θα πρέπει ταχύτατα να ενημερώσει την αστυνομία, τον Δήμο και φυσικά την Κτηματική Υπηρεσία, προκειμένου να κινηθούν οι αντίστοιχες διαδικασίες της επιβολής του νόμου».
Πηγή: news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου