Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023

Εγκαταλειμμένο και γιατί όχι “υπό κατάρρευση” το Φράγμα Πηνειού, Ηλείας. Επιτόπια έρευνα

Παρασκευή, 18 Αυγούστου

Το μεγαλύτερο Φράγμα των Βαλκανίων στο έλεος του καιρού και του χρόνου.  Εάν δεν ληφθεί μέριμνα θα έχουμε καταστροφές με μεγάλη πιθανότητα να χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Δείτε χθεσινές φωτογραφίες που τράβηξε ομάδα του paneliakos.com

Η εικόνα είναι χίλιες λέξεις λένε και οι εικόνες δεν είναι καθόλου καλές και εάν συνεχιστεί αυτό είναι θέμα χρόνου που θα πνιγεί ο κάμπος της Ηλείας!

Προθές πήγαμε στην Αρχαία Ήλιδα, την πρωτεύουσα της Ηλείας και την ιερή πόλη όπου άρχιζαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Αυτό που είδαμε είναι αποτροπιαστικό ως αναφορά την Αρχαία Ήλιδα, αποτροπιαστικό και επικίνδυνο αυτό που είδαμε στο εγκαταλειμμένο (κυριολεκτικά εγκαταλειμμένο) φράγμα του ποταμού Πηνειού από το οποίο ποτίζονται πολλές εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης χρυσάφι που μπορούν να παράγουν γεωργικά προϊόντα 2 και 3 φορές το χρόνο!  Ενώ θα μπορούσαν να αρδευτούν και 1 με 2 εκατομμύρια στρέμματα στον απέραντο κάμπο της Ηλείας.  Προϊόντα που πάνε στην Αθήνα, στην Πάτρα, στη Θεσσαλονίκη και σε πολλές χώρες της Ευρώπης αλλά και στην Αμερική και την Ασία.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μπορεί να αρδευτεί και η περιοχή πριν το φράγμα με τις κατάλληλες προδιαγραφές και έργα.  Αλλά…  Πως να μείνει ο κόσμος και η νεολαία στην ύπαιθρο.

Χθες, τόσο εμένα όσο και τη συνοδεία μου, μας έπιασε το κεφάλι από την ουσιαστική εγκατάλειψη της περιφέρειας και του Δήμου Ήλιδας.  Από ότι είδαμε το θέμα δεν είναι ότι άρχισε χθες η τον τελευταίο καιρό αλλά ότι για πολλά χρόνια το Φράγμα έχει εγκαταλειφθεί από τους αρμόδιους.

Στο «πύργο ελέγχου» που κάποτε ρύθμιζε το νερό είδαμε ένα κτίριο γεμάτο σκουπίδια με σκουριασμένα και εγκαταλειμμένα μηχανήματα.  Άντε τώρα να βρεθούν κάποιοι και αφού μπουν μέσα στον “Πύργο Ελέγχουν” ανοίξουν την στρόφιγγα.   Ουέ και αλίμονο από τις πλημύρες.

Εδώ, οι πολιτικάντηδες της περιοχής έκαναν βαριές δηλώσεις, όπως για κωπηλατικούς και ιστιοπλοϊκούς αγώνες για ανάπτυξη της περιοχής, για, για…  Μόλις πέρασαν οι εκλογές αποδείχτηκε ότι αυτά ήταν προεκλογικά τεχνάσματα και δεν έγινε τίποτα παρ’ ότι όπως έμαθα έγινε χορηγία τουλάχιστον στα χαρτιά η οποία σταμάτησε για αδιευκρίνιστους λόγους και αφού είχε «φαγωθεί» ένα μεγάλο ποσό!

Είδαμε επίσης το κεντρικό αγωγό ύδρευσης εκατό μέτρα από το φράγμα σπασμένο και να έχουν πλημυρίσει οι δρόμοι!   Ενώ τα κανάλια και οι αύλακες έχον τεράστια προβλήματα.

Βλέπει, ακούει κανείς;  

Λένε, κάνουν δηλώσεις βγάζουν φωτογραφίες και φτιάχνουν συνδυασμούς οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες.  Τι έργα έκαναν και τι συντηρήσει έκαναν να μας πουν.  Το ερώτημα πολλών είναι γιατί να κόβονται για τη θέση του Δημάρχου που ο μηνιαίως μισθός είναι κάπου δύο χιλιάδες εκατό ευρώ.

Λίγο πιο κάτω από το φράγμα είδαμε την Αρχαία Ήλιδα.  Μουσείο με ένα φύλακα, με λίγα αρχαία, με ένα θέατρο που πολλές φορές άξιοι καλλιτέχνες έπαιξαν θεατρικές παραστάσεις αριστουργήματα αλλά ένας χώρος που δεν σε "τραβάει".

Πως θα έρθει εδώ ο ξένος, τα παιδιά και τα εγγόνια μας;  Για την Αθήνα, Αρχαίο είναι η Ακρόπολη, η Αρχαία Ολυμπία…  Εδώ, βουίζουν τα τζιτζίκια και όχι ο τουρισμός από όπου μπορεί να υπάρξουν πολλά έσοδα για την περιοχή και να υπάρξει ανάπτυξη.

Όσο για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές οι συνδυασμοί, κόμματα και τελείες δεν με συγκινούν.  Αρκετοί με πλησίασαν με προτάσεις.  Τους εξήγησα ότι δεν είμαι εδώ να πολιτευτώ.  Οπότε ότι και να λένε και γράφουν δεν με αγγίζουν. 

Όσο για μερικούς πονηρούληδες υποψήφιους για το Δήμο που έρχονται και στέκονται δίπλα μου και βγάζουν φωτογραφίες και μετά τις δημοσιεύουν δεν νομίζω ότι είναι σωστό για να μη πω, ανήθικο.

Χρειάζεται πολύ δουλειά στην Ηλεία, στην Ελλάδα.  Χρειάζονται νέες και υλοποιήσιμες ιδέες.

Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να έρθει πάλι ένας Ηρακλής να καθαρίσει.  Εύχομαι να έρθει, πριν έρθουν τα όρνια ντόπια και διεθνή και βουτήξουν τις περιουσίες και αλλάξουν το τόπο.

Θα επανέλθω.

Βασίλης Καυκάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου