Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 13 Αυγούστου 2023

Η Νομοθεσία για την Ψήφο Ελλήνων του Εξωτερικού

Κυριακή, 13 Αυγούστου, 2023

Του Λάζαρου Μιχαηλίδη*

«Εξω από τον χορό, πολλά τραγούδια λέγονται».

Αυτό είναι ένα απόφθεγμα που λέει ο λαός μας όταν θέλει να αποπάρει ανθρώπους που αποφασίζουν χωρίς οι ίδιοι να υπόκεινται στις συνέπειες των αποφάσεών των.

Την 25ην Ιουλίου, 2023, η Βουλή των Ελλήνων με 208 ψήφους έδωσε το δικαίωμα στους Ελληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν στις ελληνικές εκλογές χωρίς κανέναν περιορισμό. Οι Ελληνες του εξωτερικού έχουν ακριβώς το ίδιο δικαίωμα ψήφου όπως οι Ελληνες που ζουν στην ελληνική επικράτεια. Αυτό ζήτησε ο κ. Α. Η. Διαματάρης και οι πρόεδροι Ομοσπονδιών της Ομογένειας («Ε.Κ.» 15-16 και 17 Ιουλίου, 2023). Ομως, ίδια δικαιώματα συνεπάγονται ίδιες υποχρεώσεις. Ισχύει αυτό στην προκειμένη περίπτωση;

Ομολογώ ότι σε αυτήν την νομοθεσία, ακολουθήθηκε η συνταγματική διαδικασία. Ο νόμος αυτός θα ενισχύσει την Νέα Δημοκρατία πολιτικά διότι σε μεγάλο βαθμό οι Ελληνες του εξωτερικού ψηφίζουν Κεντροδεξιά. Και επειδή με αυτόν τον νόμο, και με την βοήθεια των Ελληνικών Προξενείων που θα προπαγανδίσουν υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, οι ψήφοι του εξωτερικού πιθανόν να ανατρέψουν τους ψήφους των Ελλήνων που ζουν στην ελληνική επικράτεια.

Αυτή η νομοθεσία στερείται λογικής. Ψηφίστηκε επιπόλαια χωρίς να μελετηθούν οι διαχρονικές της συνέπειες και έτσι μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο μέλλον.

Στις εκλογές του Ιουνίου, το 60% των Ελλήνων δεν ψήφισε Νέα Δημοκρατία. Αυτό το ποσοστό θα διαμαρτυρηθεί αν δει ότι οι Ελληνες του εξωτερικού, που είναι έξω από τον χορό, υπαγορεύουν σε αυτούς που χορεύουν πως να χορέψουν. Οι Ελληνες του εξωτερικού δεν υπόκεινται στις ίδιες συνθήκες διαβίωσης με αυτούς που ζουν στο εσωτερικό.

Στις 22-23 Ιουλίου, 2023, δημοσιεύθηκε στον «Ε.Κ.» μία επιστολή μου όπου ζητώ από αυτούς που υποστηρίζουν ψήφο στους Ελληνες του εξωτερικού χωρίς περιορισμούς «να μας εξηγήσουν την θέση τους σε αυτό το δύσκολο θέμα». Ομως, δεν δόθηκε καμία απάντηση. Ομολογώ ότι και εγώ δεν έχω απάντηση. Γι’ αυτό χρειάζεται διαλεκτική συζήτηση με την ελπίδα ότι θα βρεθεί κατάλληλη λύση στο πρόβλημα.

Ισα δικαιώματα συνεπάγονται ίσες υποχρεώσεις: Βασική αρχή αποδεχτή από όλους. Αν υπάρξει ανάγκη γενικής υποχρεωτικής επιστράτευσης, πώς η Ελλάδα θα επιστρατεύσει τους ομογενείς; Αν χρειαστεί οι Ελληνες να ψηφίσουν για πόλεμο ή όχι, οι ψηφοφόροι θα λάβουν υπόψη το ενδεχόμενο να στρατολογηθούν αυτοί και τα παιδιά τους; Και αν ακόμη, ένας Ελληνας του εξωτερικού καταταχθεί εθελοντικά στον Ελληνικό Στρατό, η οικογένειά του και η περιουσία του στο εξωτερικό δεν κινδυνεύουν.

Πριν γράψω αυτό το άρθρο, μίλησα με φίλους μου στις Η.Π.Α. και στην Ελλάδα. Φίλοι που ήρθαν στις Η.Π.Α. εξ αναβολής από τον Στρατό για σπουδές, δεν επέστρεψαν να υπηρετήσουν και κηρύχθηκαν ανυπότακτοι. Κάποιος είπε «δεν πήγα στρατιώτης, την κοπάνησα, πώς θα ψηφίσω να πω στους Ελληνες τι να κάνουν;». Αλλος, εξ Ελλάδος, είπε «δεν θα αφήσουμε τους ανυπότακτους να μας κυβερνήσουν».

Το αρνητικό συναίσθημα ότι δεν εξουσιάζεις το σπίτι σου θα δημιουργήσει έχθρα και μίσος. Σε μια δημοκρατία δεν πρέπει να υπάρχει μειονότητα που αισθάνεται παρανόμως αδικημένη χωρίς ελπίδα να γίνει κυβέρνηση. Ο νόμος αυτός είναι σαν μια σημαδεμένη τράπουλα που όλα τα σημάδια τα κοντρολάρει η Νέα Δημοκρατία.

Είναι γνωστό ότι όταν ένας άνθρωπος γεννημένος σε ξένη χώρα θέλει να καταταγεί στον Στρατό των Η.Π.Α., τον ρωτούν ποια θα είναι η θέση του αν η Η.Π.Α. έρθει σε πόλεμο με την γενέτειρά του. Αν αυτό το άτομο είναι ελληνικής καταγωγής τί θα απαντήσει;  Το ίδιο για τους απανταχού Ελληνες του εξωτερικού.

Με αυτό το άρθρο μόλις έβαλα «τον δάκτυλον στον τύπον των ήλων». Το θέμα χρειάζεται εκτεταμένη μελέτη από επαϊοντες αυτών των προβλημάτων με αντιπροσώπους των διαφόρων κομμάτων.

* Λάζαρος Μιχαηλίδης, Ph.D., επίτιμος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας

Bloomfield College Bloomfield, New Jersey

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου