Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 20 Αυγούστου 2023

Στο μικροσκόπιο η αντίδραση Μπάιντεν στις φωτιές της Χαβάης

 Δευτέρα, 21 Αυγούστου, 2023

Και ο Joe... στο κόσμο του

OYAΣΙΓΚΤΟΝ. Το Μάουι της Χαβάης πρόκειται να επισκεφθεί αύριο, Δευτέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την καταστροφή που έχει προκληθεί από τις πυρκαγιές και να συνομιλήσει από κοντά με τους κατοίκους.

Την ίδια στιγμή, όμως, όπως γράφει η «Washington Post» η αντίδραση της κυβέρνησής του στις πυρκαγιές αλλά και η προσωπική του αντίδραση σε αυτές έχουν μπει στο μικροσκόπιο.

Υπενθυμίζεται ότι πέρασαν περισσότερες από 120 ώρες προτού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μιλήσει για πρώτη φορά δημόσια για τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάουι, στις 10 Αυγούστου.

Κατά τη διάρκεια αυτής της πενθήμερης προεδρικής επιφυλακτικότητας -την οποία ο κ. Μπάιντεν πέρασε εν μέρει σε διακοπές στο Ντελαγουέαρ καθώς ο γιος του αντιμετώπιζε νέο νομικό κίνδυνο- το πλήρες εύρος της κρίσης στη Χαβάη έγινε πιο ξεκάθαρο. Οι πιο θανατηφόρες πυρκαγιές στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία άφησαν μια παραθαλάσσια πόλη εντελώς καμένη και έκαναν χιλιάδες επιζώντες που πλήττονται από τη θλίψη να αμφισβητήσουν την ικανότητα της κυβέρνησης.

Στα παρασκήνια, λένε οι συνεργάτες του, ο Μπάιντεν καθοδηγούσε μια σθεναρή ομοσπονδιακή απάντηση – μιλώντας καθημερινά με κρατικούς αξιωματούχους στη Χαβάη, διατάζοντας τους ομοσπονδιακούς ανταποκριτές να παράσχουν όλη την απαραίτητη βοήθεια και λαμβάνοντας λεπτομερείς ενημερώσεις καθώς εξελισσόταν η κρίση. Ομως, καθώς ο αριθμός των νεκρών κλιμακωνόταν προς τα τριψήφια, η σιωπηλή δημόσια προσέγγισή του ήταν σε έντονη αντίθεση με τη μακροχρόνια εικόνα ενός συμπονετικού ηγέτη και πρόσφερε στους κριτικούς μια νέα οπτική γωνία για να του επιτεθούν πολιτικά.

«Κανένα σχόλιο», απάντησε ο κ. Μπάιντεν την περασμένη Κυριακή όταν ρωτήθηκε, ενώ έκανε διακοπές στην παραλία Ρεχόμποθ, αν ήθελε να πει κάτι σχετικά με τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών στην κατεστραμμένη πόλη Λαχάινα. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν πλέον επιβεβαιωθεί νεκροί από τις πυρκαγιές και εκατοντάδες άλλοι παραμένουν αγνοούμενοι.

«Νομίζω ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν έκανε λάθος που δεν απευθύνθηκε στο έθνος για τη Χαβάη με πιο ειλικρινή, δραματικό και άμεσο τρόπο», είπε ο Ντάγκλας Μπρίνκλεϊ, ιστορικός της προεδρίας και συγγραφέας ενός βιβλίου για τον χειρισμό του τυφώνα Κατρίνα από την κυβέρνηση. «Ακριβώς όπως υπάρχει ένα παράθυρο 72 ωρών για τη διάσωση και την ανακούφιση, υπάρχει επίσης ένα παράθυρο όπου ένας πρόεδρος μπορεί να είναι ο μεγάλος επικεφαλής σύμβουλος θλίψης. Και ο Μπάιντεν είναι συνήθως καλός σε αυτό… Αλλά για κάποιο λόγο φαινόταν αργός».

Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αντέτειναν ότι ο Πρόεδρος είχε δεσμευτεί από την αρχή της έκτακτης ανάγκης, δείχνοντας τη δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα στις 9 Αυγούστου. Ακόμη και όταν ο Μπάιντεν δεν ήταν δημόσια ενεργός, είπαν οι βοηθοί του, συμμετείχε σε περισσότερες από δώδεκα ιδιωτικές ενημερώσεις και τηλεφωνήματα για πάνω από 10 ημέρες. Ο Μπάιντεν ενέκρινε κήρυξη έκτακτης ανάγκης για τη Χαβάη λίγες ώρες μετά τη λήψη αιτήματος από τον κυβερνήτη της Χαβάης Τζος Γκριν, έναν Δημοκρατικό που έχει επανειλημμένα επαινέσει τις ενέργειες του Προέδρου.

«Αν ο πρόεδρος Μπάιντεν μπορούσε απλώς να τηλεμεταφερθεί, θα ερχόταν εδώ σε πέντε δευτερόλεπτα», είπε ο Γκριν την Τρίτη. «Δεν έχω δει ποτέ τέτοια αφοσίωση σε έναν πρόεδρο, ο οποίος μέσα σε έξι ώρες αφιέρωσε τον χρόνο του για να διαπιστώσει ότι επρόκειτο για κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Ομως, καθώς η κριτική, κυρίως από τους Ρεπουμπλικανούς, έχει ενταθεί την περασμένη εβδομάδα, οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου κατέβαλαν μια σαρωτική προσπάθεια για να δείξουν την προσωπική συμμετοχή του Προέδρου στη διαχείριση της κρίσης.

Λίγο μετά την παρατήρηση «κανένα σχόλιο» του Μπάιντεν πριν από μια εβδομάδα, ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε συνεχείς ενημερώσεις ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ότι ο Πρόεδρος είχε ενημερωθεί δύο φορές νωρίτερα εκείνη την ημέρα από τη διαχειριστή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης, Ντιν Κρίσγουελ. Τη Δευτέρα, η Κρίσγουελ εμφανίστηκε εικονικά στην αίθουσα ενημέρωσης του Λευκού Οίκου, υπογραμμίζοντας τον ρόλο του Μπάιντεν στην αποστολή της στη Χαβάη και ούτως ή άλλως προκαλώντας μια ζωηρή απάντηση ολόκληρης της κυβέρνησης. Εμφανίστηκε αυτοπροσώπως στην ενημέρωση την Τετάρτη.

Σε συνέντευξή της, η Κρίσγουελ είπε ότι ο Μπάιντεν της έδωσε εντολή να απαλείψει τη γραφειοκρατική γραφειοκρατία και «να βεβαιωθεί ότι έχω φέρει κάθε πόρο που διαθέτει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση» στην προσπάθεια βοήθειας.

«Να προσέχεις αυτούς τους ανθρώπους, Ντιν», τον θυμάται να λέει στο τηλέφωνο σε ένα από τα πολλά τηλεφωνήματά τους.

Πράγματι, η ομοσπονδιακή προσπάθεια ανταπόκρισης ήταν ουσιαστική και πολύπλευρη, με τη FEMA να συμμετέχει σε υπηρεσίες όπως το Υπουργείο Αμυνας, το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών και τη Διοίκηση Μικρών Επιχειρήσεων για την παροχή βοήθειας στους ντόπιους. Μέχρι το Σάββατο, περισσότεροι από 1.000 ομοσπονδιακοί υπάλληλοι ήταν στο έδαφος και η ομοσπονδιακής βοήθεια περιελάμβανε χιλιάδες κουβέρτες και κούνιες, περισσότερα από 50.000 γεύματα και πληρωμές 700 δολαρίων σε μετρητά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου