Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023

Ο Fitch υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των ΗΠΑ

Πέμπτη, 3 Αυγούστου, 2023

ΠΡΟΣΟΧΗ:  Όταν «συναχώνεται» οι ΗΠΑ πιάνει πνευμονία η Ευρώπη.   Ο νοών νοήτω.  Μπροστά θα τα βρούμε με την οικονομία.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε την Τρίτη κατά μια βαθμίδα στο «AA+» ή μια βαθμίδα κάτω από την κορυφαία βαθμολογία «AAA», το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των ΗΠΑ, απόφαση που, όπως ανέφερε, αντανακλά την εκτίμησή του πως η δημοσιονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί την προσεχή τριετία και πως το άχθος του δημοσίου χρέους είναι υψηλό και αυξανόμενο. Κύριο αίτιο είναι όμως κατά την Fitch η πολιτική δυσλειτουργία, καθώς ο πρόεδρος Μπάιντεν και οι Ρεπουμπλικανοί του Κογκρέσου έφτασαν στο χείλος μιας ιστορικής χρεοκοπίας.

Η αμερικανική προεδρία εξέφρασε την Τρίτη τη «διαφωνία» της για την απόφαση του οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings να υποβαθμίσει κατά μια βαθμίδα, από το περιπόθητο AAA στο AA+, το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο του δημοσίου των ΗΠΑ.

«Διαφωνούμε σθεναρά με την απόφαση αυτή», τόνισε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Καρίν Ζαν-Πιερ, σε δελτίο Τύπου το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας, προσθέτοντας πως «αψηφά την πραγματικότητα το να υποβαθμίζονται οι ΗΠΑ τη στιγμή που ο πρόεδρος [Τζο] Μπάιντεν έφερε την πιο ισχυρή ανάκαμψη από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη οικονομία στον κόσμο».

«Η αλλαγή της Fitch Ratings που ανακοινώθηκε σήμερα είναι αυθαίρετη και βασίζεται σε ξεπερασμένα δεδομένα», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν (Janet Yellen).

Συγκεκριμένα,  η υποβάθμιση, η πρώτη από μια μεγάλη εταιρεία αξιολόγησης σε πάνω από μια δεκαετία, είναι απόδειξη ότι οι ολοένα και συχνότερες πολιτικές αψιμαχίες για τα οικονομικά της κυβέρνησης των ΗΠΑ θολώνουν τις προοπτικές για την παγκόσμια αγορά των $25 τρισ. για τα «Treasurys».

Η φήμη της Αμερικής ότι αποδίδει αξιόπιστα τα IOU της έχει αναδείξει τα ομόλογα του Δημοσίου σε έναν απαραίτητο ρόλο στις παγκόσμιες αγορές: ένα ασφαλές καταφύγιο τίτλο που προσφέρει αποδόσεις σχεδόν χωρίς κινδύνους. Τα Treasurys χρησιμεύουν ως κρίσιμο σημείο αναφοράς για τις αποδόσεις των μετοχών και άλλων ομολόγων, επειδή οι επενδυτές γενικά απαιτούν μεγαλύτερες αποδόσεις σε οποιουσδήποτε άλλους τίτλους αγοράζουν.

Λίγοι επενδυτές πιστεύουν ότι η υποβάθμιση της Fitch θα αμφισβητήσει αμέσως αυτόν τον ρόλο. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που μια εταιρεία αξιολόγησης μείωσε την αξιολόγησή της για την τάση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να πληρώσει έγκαιρα τους λογαριασμούς της από τότε που η Standard & Poor’s το 2011 μείωσε την αξιολόγησή της μια βαθμίδα κάτω από την κορυφαία βαθμολογία. Αυτή η απόφαση ακολούθησε μια άλλη τεταμένη αντιπαράθεση ως προς το ανώτατο όριο του χρέους στο Κογκρέσο.

Η Moody’s, το άλλο μέλος των τριών μεγάλων οίκων αξιολόγησης των ΗΠΑ, συνεχίζει να δίνει στις ΗΠΑ την πιο ισχυρή αξιολόγησή τους.

Ο Fitch δήλωσε την Τρίτη ότι η υποβάθμιση αντανακλά μια «διάβρωση της διακυβέρνησης» στις ΗΠΑ σε σχέση με άλλες οικονομίες κορυφαίας βαθμίδας τις τελευταίες δύο δεκαετίες. «Οι επανειλημμένες πολιτικές αντιπαραθέσεις για το όριο χρέους και τα ψηφίσματα της τελευταίας στιγμής έχουν διαβρώσει την εμπιστοσύνη στη δημοσιονομική διαχείριση», ανέφερε η υπηρεσία.

Ο Fitch δήλωσε πως αναμένει ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα αυξηθεί στο 6,3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το 2023 από 3,7% πέρυσι. Η αναμενόμενη αύξηση του ελλείμματος αντανακλά κυκλικά ασθενέστερα ομοσπονδιακά έσοδα, νέες πρωτοβουλίες δαπανών και υψηλότερη επιβάρυνση των επιτοκίων, ανέφερε η Fitch. Η εταιρεία αναμένει ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα διολισθήσει σε ύφεση αργότερα φέτος.

Οι θεσμικοί επενδυτές και οι ημερήσιοι έμποροι βασίζονται εξίσου στις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας για να αξιολογήσουν τον κίνδυνο αν οι μεγάλοι δανειολήπτες, όπως οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες, θα καλύψουν το χρέος που οφείλουν. Τα ιδρύματα χαμηλής αξιολόγησης πρέπει συνήθως να αποζημιώνουν τους επενδυτές με υψηλότερους τόκους σε αντάλλαγμα για το προνόμιο δανεισμού.

Πηγή: «Wall Street Journal»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου