Ήταν 13 Σεπτεμβρίου του 1959, όταν ο Ολυμπιακός υποδεχόταν στο Φάληρο, μέρα μεσημέρι -λόγω του ότι δεν υπήρχαν προβολείς στο φαληρικό γήπεδο- την ξακουστή Μίλαν. Ο αγώνας ήταν στο πλαίσιο της τέταρτης σεζόν του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, προγόνου του σημερινού Τσάμπιονς Λιγκ. Τηλεόραση δεν υπήρχε και η δυνατότητα να δει κάποιος από κοντά παίκτες μεγάλης αξίας, δεν ήταν εφικτή για όλους. Το τέλος του αγώνα βρήκε τον Ολυμπιακό να έχει σημειώσει μια μεγάλη για τα χρονικά επιτυχία, υποχρεώνοντας σε ισοπαλία 2-2 τους πρωταθλητές Ιταλίας.

Στο 19′ ο Υφαντής εκτελεί κόρνερ, ο Κώστας Παπάζογλου απογειώνεται βρίσκει τη μπάλα και τη στέλνει στα δίχτυα και μέσα σε πανδαιμόνιο κάνει το 1-0. Στο 33′ ο Λίντχολμ βρίσκει δεξιά τον Ντανόβα. Οι Σούλης και Στεφανάκος ολιγωρούν η μπάλα φτάνει στον Αλταφίνι, που με κεφαλιά ισοφαρίζει (1-1). Στο 45' ο Μπέμπης βρίσκει τον Υφαντή ο οποίος είναι κλεισμένος μέσα στη περιοχή από τους Οκέτα και Μαλντίνι. Ο σέντερ φορ του Ολυμπιακού όμως καταφέρνει να ελευθερωθεί με εξαιρετικό ελιγμό σουτάρει και... γκολ (2-1). Στο 76' ο Λίντχολμ από αριστερά κόβεται με φάουλ από τον Πολυχρονίου. Ο εκτελεί ο ίδιος, βρίσκει τον Αλταφίνι που με κεφαλιά ισοφαρίζει (2-2).

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

Ο ύμνος του Ολυμπιακού παίχτηκε 32 φορές από τα μεγάφωνα του γηπέδου μέχρι να αρχίσει το ματς. Ο αγώνας είχε ξεσηκώσει όλους τους Έλληνες φιλάθλους. Ακόμα και τους αντιπάλους του Ολυμπιακού Έλληνες ποδοσφαιριστές. Έτσι αντιπροσωπεία ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού με τους Νεμπίδη, Λινοξυλάκη και Αγγελόπουλο επισκέφθηκαν τους «ερυθρόλευκους» στο ξενοδοχείο που είχαν καταλύσει, τους προσέφεραν ανθοδέσμη, φωτογραφήθηκαν και τους ευχήθηκαν «καλή επιτυχία». Τα 20.482 εισιτήρια απέφεραν το εκπληκτικό ρεκόρ των 1.268.000 δρχ, ποσό απίστευτο για την εποχή. Από την αφαίρεση των φόρων και των κρατήσεων του γηπέδου οι «ερυθρόλευκοι» έβαλαν καθαρά στο ταμείο τους 640.691 δρχ. Από αυτές πλήρωσαν 100.000 δρχ για έξοδα διοργάνωσης και άλλα 250.000 για το ταξίδι στην Ιταλία. Η ρεβάνς έγινε δέκα μέρες αργότερα στο Μιλάνο κι ο Ολυμπιακός έχασε με 3-1, αλλά είχε γράψει ιστορία απέναντι στη Μίλαν του Σουηδού Νιλς Λίντχολμ (ο μόνος που είχε μείνει στο Μιλάνο από την μεγάλη τριάδα «Γκρε-Νο-Λι» δηλαδή των Γκρεν - Νόρνταλ - Λίντχολμ που άφησε εποχή στο Καμπιονάτο), του Ουρουγουανού Χουάν Αλμπέρτο Σκιαφίνο, του Βραζιλιάνου, Ζοζέ Αλταφίνι, πρωταθλητή κόσμου το 1958 στη Σουηδία και του Αργεντινού, Ερνέστο Γκρίλο.

Oι ενδεκάδες με τις οποίες αγωνίστηκαν οι δύο ομάδες στο ιστορικό για το ελληνικό ποδόσφαιρο παιχνίδι της 13ης Σεπτεμβρίου του 1959:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπρούνο Βάλε): Σάββας Θεοδωρίδης, Ηλίας Ρωσσίδης, Θανάσης Κίνλεϊ (Σούλης), Μίμης Στεφανάκος, Κώστας Πολυχρονίου, Μπάμπης Κοτρίδης, Κώστας Παπάζογλου, Γιώργος Σιδέρης, Ηλίας Υφαντής, Θανάσης Μπέμπης, Στέλιος Ψύχος.

ΜΙΛΑΝ (Λουίτζι Μπονιζόνι): Τζιανκάρλο Γκαλέζι, Αλφιο Φοντάνα, Τσέζαρ Μαλντίνι, Φρενσέσκο Ζαγκάτι, Νιλς Λίντχολμ, Βιτσέντσο Οκέτα, Τζιανκάρλο Ντανόβα, Κάρλο Γκάλι, Ζοζέ Αλταφίνι, Ερνέστο Γκρίλο, Γκαστόνε Μπεάν.