Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

ΕΚΛΟΓΕΣ για τη Δημαρχεία στην Αμαλιάδα, Ηλεία… Ελλάδα

Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου, 2023

Σε τρεις εβδομάδες θα γίνουν οι Δημαρχιακές εκλογές και ανάλογα τα ποσοστά που θα πάρει ο κάθε υποψήφιος, κάθε υποψήφια θα έχουμε Δήμαρχο, Δημοτικούς Συμβούλους και Προέδρους Κοινοτήτων από την πρώτη Κυριακή, δηλαδή 8 Οκτωβρίου.  Εάν καμία παράταξη δεν πάρει 43% και πάνω οι εκλογές θα επαναληφθούν την ερχόμενη Κυριακή, 15 Οκτωβρίου. (Ο νόμος για τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές έχει αλλάξει).  

Φέτος, πέρασα αρκετό χρόνο στην Πηνεία και στο Δήμο Ήλιδας και άκουσα, είδα και διαπίστωσα ότι υπάρχουν άνθρωποι που παρ’ όλη τη φτώχεια, ναι φτώχεια, ενδιαφέρονται για το τόπο.  Κάποιοι από αγάπη και πραγματικό ενδιαφέρον κα κάποιοι άλλοι γιατί έχουν μάθει να είναι στο προσκήνιο ή το παρασκήνιο για δικούς τους ατομικούς λόγους και προσωπικό συμφέρον!

Διαπίστωσα ότι στις δημοτικές εκλογές γίνονται μεταγραφές από το ένα κόμμα στο άλλο.  Τώρα πως μεταπηδούν από δω και από εκεί δεν γνωρίζω όπως δεν γνωρίζω εάν έλαβαν και κάτι άλλο, τώρα, ή θα λάβουν μετά τις εκλογές!

Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με αρκετούς υποψήφιους.  Τις περισσότερες φορές άκουγα παρά μιλούσα.  Είναι οι ώρες που κάποιοι θεωρούν τον εαυτό τους σπουδαίο.  Είπα, "άστους να είναι σπουδαίοι"!  Κατάλαβα όμως ότι γιά αυτά που δεν έγιναν φταίει πάντα ο άλλος που ήταν στα πράγματα.

Όμως, στο πρόγραμμα που είδα και εάν εξαιρέσω το πρόγραμμα του κ. Ανδρέα Παπαδάκου υποψήφιου Δημάρχου Ήλιδας (Αμαλιάδας) των άλλων είναι μία από τα ίδια.  ΘΑ, ΘΑ…  

Πως άφησαν να καταντήσει το Στάδιο της Αμαλιάδας

Μιλάμε για μία τοπική αυτοδιοίκηση με πολλές ευθύνες και λίγους πόρους.  Που ο Πρόεδρος της Κοινότητας γίνεται υδραυλικός, εργολάβος…  Που οι χωρικοί περιμένουν προεόρτια εκλογών να ασφαλτοστρώνονται οι δρόμοι, να περνάει το γκρέϊντερ να ανοίξει δρόμους που έχουν κλείσει από τα αγκάθια και τα ξερόχορτα…  Άκουσα υποψήφιο Δήμαρχο να τάζει εργασία όταν θα εκλεγεί, λες και θα την πληρώσει από την τσέπη του!  Έναν άλλον που υποσχέθηκε ότι όταν θα εκλεγεί θα χάσει τη δουλειά ο υπάλληλος γιατί είναι στην άλλη παράταξη!

Το γήπεδο Γεώργιος Καραγκούνης αρο χωριό του

Με τα μάτια μου είδα το στάδιο της Αμαλιάδας σαν χέρσο χωράφι, και το γήπεδο Γεώργιος Καραγκούνης, στο χωριό του "Τυπάρα" έξω από τον Πύργο που φέρει το όνομα του αρχηγού της Εθνικής Ελλάδος που έφερε το Ευρωπαϊκό Κύπελλο, τη μεγαλύτερη αναγνωρίσει στο ποδόσφαιρο που είδε η Ελλάδα, να είναι και αυτό χέρσο χωράφι γεμάτο βάτα, αγκάθια και χόρτα. 

Κοιτάξτε τον Πύργο Ελέγχου στο Φράγμα Πηνειού, Ηλείας


Το Φράγμα Πηνείου Ηλείας (Διαβάστε σήμερα εδώ στο paneliakos.com το άρθρο της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ για το πόσο μεγάλο είναι το Φράγμα).

Είδα το σημείο ελέγχου του φράγματος Πηνειού εγκαταλειμμένο και επιβαρυμένο οικοδόμημα που εάν ένας τρελός μπει μέσα στο Πύργο ελέγχου και κάνει δολοφθορά θα πνιγεί ο κάμπος της Ηλείας, και η Ζάκυνθος.  Ξέχωρα από μία κακοκαιρία σαν αυτή στη Θεσσαλία θα γίνει μεγάλη, μα πολύ μεγάλη καταστροφή.  Εδώ ο Δήμος, η Περιφέρεια το Κράτος πρέπει να κάνουν το παν γιά να μη θρηνίσουμε καταστροφές και θύματα.  Ακούει κανείς;

Τεράστιοι αύλακες κατεστραμμένοι, το δίκτυο για τις εκατοντάδες χιλιάδες ποτιστικά κατεστραμμένοι.  Δρόμοι γεμάτοι νερό από τα σπασμένα τσιμεντένια χαντάκια που υπερυψωμένα και σπασμένα τρέχει το νερό και λιμνάζουν οι δρόμοι ενώ ένας Θεός ξέρει πόσο νερό φεύγει από το φράγμα και πόσο πάει στις καλλιέργειες!

Γνωρίζω ότι κατόπιν παρέμβασης της Βουλευτού Ν. Ηλείας, Ν.Δ., και Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου έχει υπογραφεί μελέτη ύψους 8.610.434,72€ για το Φράγμα Πηνειού και τη Λίμνη Καραμανλή από τον Μάϊο του 2022.

Τι έγινε με την αξιοποίηση της τεχνητής λίμνης σαν κωπηλατικός και ιστιοπλοϊκός προορισμός;  Άραγε ενδιαφέρει τους ιθύνοντες, νυν και πρώην δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και κοινοτάρχες η ανάπτυξη της περιοχής;  Εάν ναι, τότε γιατί δεν έγινε;

Δρόμοι κατεστραμένοι, χαντάκια γεμάτα σκουπίδια και μπάζα, το ίδιο και σε πολλά λαγκάδια.  Έχει αγριέψει ο τόπος.  Η ύπαιθρος ερήμωσε από κόσμο, και η φύση αγρίεψε.

Και όμως υποψήφιοι που διεκδικούν τη Δημαρχεία ήταν και είναι στα πράγματα.  

Σκέπτομαι το «σκιάχτρο» που διώχνει τα πουλιά και τα όρνεα από το αλώνι!  Στο έλεος του Θεού.  Στο έλεος του Θεού...

Χωρίς χρήματα για έργα στο Δήμο και την Ήλιδα, χωρίς γνώσεις…  Που πάμε;  Πόσες φορές ψήφισε η Αντιπολίτευση να γίνει ένα έργο;  Πόσες;  Πόσες φορές πιθανόν δεν κατήγγειλαν στον εισαγγελέα ατασθαλίες;  Πόσα χρήματα χάθηκαν από το Δήμο γιατί ο Δήμαρχος και το Συμβούλιο του δεν γνώριζαν πως να τα διεκδικήσουν; 

Με άλλα λόγια θεωρώ ότι υπάρχουν ευθύνες μεγάλες ευθύνες.

Αλλά δεν φταίνε μόνοι οι τοπικοί παράγοντες είναι και το Κεντρικό Κράτος με τους νόμους Καλλικράτη και Καποδίστρια…  Τρέχει ο Δήμαρχος στα υπουργεία να πάρει κονδύλι για να φτιάξει έργο.  Και εδώ υπάρχουν άλλες ευθύνες.  Πρώτα από την κυβέρνηση, την κάθε κυβέρνηση, και από τον ίδιο το Δήμαρχο.  Υπάρχουν τα ανάλογα παραστατικά και τι έγιναν τα χρήματα;  Έδωσε κάποιος απολογισμό τι έγινε και πόσα χαλάσαμε;  Εύχομαι να έγινε.

Είδα να γίνεται μία πολύ μεγάλη κουβέντα και δίνετε προτεραιότητα στις παραθαλάσσιες περιοχές, και τα χωριά της Πηνείας… με το ζόρι είναι στο χάρτη!  Τρομερό έ; 

Η Αρχαία Ήλιδα, παραμένει ερείπια.  Εδώ όμως άρχισαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.  Εδώ όταν σκάψεις βρίσκεις αρχαία.  Εδώ υπήρξε μεγάλος πολιτισμός που η πόλις της Ήλιδας στην Αρχαιότητα ήταν εκατοντάδες χιλιάδες πληθυσμό.  Τι διεκδίκησαν οι Δήμαρχοι για την Ήλιδα, την Παλιόπολη όπως την γνωρίζουμε όλοι;

Άκουσα Πρόεδρο Κοινότητας να λέει σε χωρικό «θα σου στείλω το γκρέϊντερ».  Σιγά ρε μεγάλε, το γκρέϊντερ είναι δικό σου;  «Θα σου στείλω και μία αμαξά χαλίκι».  Μπράβο ρε συ.  Θα φτιάξεις έργα λοιπόν, έργα του αέρος για τι, για ψήφους;

Και μια και είπα για χαλίκι.  Τι γίνεται με τις δεκάδες χιλιάδες, ίσως και εκατοντάδες χιλιάδες  αμαξιές χαλίκι που παίρνουν από τον Πηνειακό – Λάδωνα και από το Αγραπιδοχώρι;  Που το πήγαν και που το πάνε τόσο χαλίκι;  Οι εργολάβοι τα παίρνουν χοντρά αλλά τι παίρνει ο Δήμος και η Πηνεία;  Εδώ πρέπει να το ψάξει ο εισαγγελέας.  Όπως πρέπει να ψάξουν οι ειδικοί τι θα γίνει στο μέλλον στον Πηνειακό Λάδωνα και τις περιοχές γύρω και κάτω από αυτών με τις διαβρώσεις του εδάφους, νεροποντές και πλημύρες;  Λένε ότι απαγορεύτε η αμμοληψία, αλλά τι γίνεται με το χαλίκι που τώρα φτιάχνουν την Ολύμπια Οδό, κάθε δρόμο στην Πελοπόννησο και αλλού και που γιά δεκαετείες αδειάζει το ποτάμι.  Λένε ότι η φύση ανταποδίδει.  Τώρα τέτοια θα λέμε...

Τώρα ας έρθουμε στην κυκλοφορία και στάθμευση στην Αμαλιάδα και σε όλη την Ελλάδα.  Τι χάος είναι αυτό;  Γιατί δεν επεμβαίνει ο Δήμος, η Τροχαία;  Αυτοκίνητα σταθμευμένα όπου λάχει.  Λένε ότι υπάρχουν μονόδρομοι.  Σιγά, πινακίδες είδα μόνο. 

Λαϊκή Αγορά.  Εδώ έρχονται επαγγελματίες που γυρίζουν όλη την Ελλάδα και πηγαίνουν από πόλη σε πόλη.  Είναι και μερικοί παραγωγοί, ναι δεν λέω.  Πως θα πουλήσουν στα μαγαζιά οι ντόπιοι επιχειρηματίες αφού έρχονται οι ξένοι με μάρκες μαϊμούδες με τιμές χαμηλές και μονοπωλούν το εμπόριο σε ρούχα, υποδήματα, εργαλεία;

Είναι τόσα πολλά που εάν τα αναφέρω θα γράψω πολλά κεφάλαια… σελίδες!

Όμως το νερό είναι αγαθό που πρέπει να ρέει κάθε ημέρα και ώρα και να πίνετε!  Οι αρμόδιοι να φροντίζουν το δίκτυο συνέχεια.  Ω, ναι και οι λογαριασμοί να είναι ανάλογα με το νερό που ξοδεύει η κάθε παροχή.  Με άλλα λόγια ρολόγια παντού.

Εύχομαι, εσείς, οι ψηφοφόροι να ψηφίσετε τον κατάλληλο για το τόπο, τους κατάλληλους.  Έχει ανάγκη ο τόπος από εργάτες και πατριώτες.  Οι υπόλοιποι, να πάνε στα σπίτια τους!  Έχει ανάγκη ο τόπος από ένα νέο Ηρακλή που και αυτός θέλει βοήθεια, πολύ βοήθεια από τους συνεργάτες και τον ίδιο το λαό.  Μόνο έτσι θα πάμε μπροστά. 

Βασίλης Καυκάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου