Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023

Η μεταναστευτική κρίση «θα καταστρέψει» τη Νέα Υόρκη, κατήγγειλε ο δήμαρχος της πόλης

Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου, 2023

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε μια απότομη κλιμάκωση της μεταναστευτικής κρίσης, ο δήμαρχος Ερικ Ανταμς υποστήριξε με αυστηρούς όρους ότι η πόλη της Νέας Υόρκης καταστρέφεται από μια εισροή 110.000 αιτούντων άσυλο από τα νότια σύνορα και είπε ότι δεν βλέπει τρόπο να διορθωθεί το πρόβλημα.

«Επιτρέψτε μου να σας πω κάτι Νεοϋορκέζοι, ποτέ στη ζωή μου δεν είχα πρόβλημα στο οποίο δεν είδα τέλος – δεν βλέπω τέλος σε αυτό», είπε ο δήμαρχος την Τετάρτη το βράδυ στην εναρκτήρια ομιλία του σε κοινοτική συγκέντρωση στο Μανχάταν. «Αυτό το ζήτημα θα καταστρέψει τη Νέα Υόρκη».

Ο Ανταμς, Δημοκρατικός στο δεύτερο έτος της θητείας του, συγκρούστηκε με ηγετικά μέλη του κόμματός του, καθώς η πόλη της Νέας Υόρκης αγωνίζεται να προσφέρει στέγη και υπηρεσίες στους μετανάστες. Για μήνες, ο κ. Ανταμς επέκρινε τον πρόεδρο Μπάιντεν και την κυβερνήτη Κάθυ Χόκουλ κατηγορώντας τους ότι απέτυχαν να βοηθήσουν την πόλη να χειριστεί τους αιτούντες άσυλο και ζήτησε πρόσθετη χρηματοδότηση και επισπεύδουσες άδειες εργασίας.

Ομως τα σχόλια του δημάρχου την Τετάρτη ήταν τα πιο δυσοίωνα. Επεσήμανε τις νέες προβλέψεις ότι το δημοσιονομικό κενό της πόλης θα μπορούσε να αυξηθεί σε σχεδόν $12 δισ. – το ίδιο ποσό που οι αξιωματούχοι της πόλης εκτιμούν ότι οι μετανάστες θα μπορούσαν να κοστίσουν στην πόλη για τρία χρόνια. «Κάθε κοινότητα σε αυτήν την πόλη θα επηρεαστεί», είπε ο κ. είπε ο Ανταμς στη συνάντηση. «Εχουμε έλλειμμα $12 δισ. που θα πρέπει να μειώσουμε – κάθε υπηρεσία σε αυτή την πόλη θα επηρεαστεί. Ολοι μας».

Το κύμα μεταναστών που διασχίζουν τα νότια σύνορα έχει κατακλύσει την πόλη, με σχεδόν 60.000 κατειλημμένες κλίνες σε παραδοσιακά καταφύγια της πόλης και σε περισσότερες από 200 τοποθεσίες έκτακτης ανάγκης. Καθώς οι μαθητές της Νέας Υόρκης επέστρεψαν στο σχολείο την Πέμπτη, αξιωματούχοι της πόλης δήλωσαν ότι περίπου 20.000 παιδιά μεταναστών αναμένεται να ενταχθούν μαζί τους. Η οικονομική και υλικοτεχνική επιβάρυνση έχει προκαλέσει τον δήμαρχο να πιέζει επανειλημμένα τον Μπάιντεν για βοήθεια αυτό το καλοκαίρι, λέγοντας την περασμένη εβδομάδα ότι τα αιτήματα της πόλης εξακολουθούν να είναι ως επί το πλείστον «αναπάντητα» και ζητεί μια ομοσπονδιακή έκτακτη ανάγκη και μια εθνική «στρατηγική αποσυμπίεσης στα σύνορα».

Σε διάστημα ενάμισι χρόνου περισσότεροι από 110.000 μετανάστες έφτασαν στη Νέα Υόρκη, μια πόλη με 8,5 εκατ. κατοίκους. Κάποιους από αυτούς τους έστειλαν από πολιτείες στα σύνορα με το Μεξικό Ρεπουμπλικανοί κυβερνήτες, οι οποίοι ναυλώνουν λεωφορεία για να μεταφέρουν τους μετανάστες σε προπύργια των Δημοκρατικών, όπως η Νέα Υόρκη, η Ουάσιγκτον και το Λος Αντζελες.

Στις ΗΠΑ το μεταναστευτικό είναι ένα φλέγον πολιτικό ζήτημα, με τους Ρεπουμπλικανούς να εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία για να κατηγορούν τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι έχει μετατρέψει τα σύνορα της χώρας με το Μεξικό σε σημείο διέλευσης παράτυπων μεταναστών.

Η πόλη της Νέας Υόρκης, βάσει της νομοθεσίας της, είναι υποχρεωμένη να παρέχει κατάλυμα, τροφή και φροντίδα σε όποιον υποβάλει αίτηση για παροχή ασύλου.

Ο Ανταμς, ένας Αφροαμερικανός πρώην αστυνομικός, ζητεί επίμονα τη βοήθεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση. «Η συμπόνια των Νεοϋορκέζων είναι πιθανόν αστείρευτη, όμως οι πόροι μας δεν είναι», είχε επισημάνει τον Αύγουστο.

Ωστόσο οι δηλώσεις του την Τετάρτη προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από ενώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών.

Η New York Immigration Coalition κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι «ρίχνει την ευθύνη για την κακή διαχείριση των νέων αφίξεων (…) στους ευάλωτους ανθρώπους που αναζητούν ασφάλεια και μια ευκαιρία».

«Αυτή η επικίνδυνη ρητορική είναι κάτι που περιμέναμε από έναν ακροδεξιό πολιτικό», σχολίασαν οι ενώσεις Coalition for the Homeless Legal Aid Society σε κοινή τους ανακοίνωση. Τα σχόλια του Ανταμς «έχουν στόχο να δημιουργήσουν φόβο με ανεύθυνο τρόπο», πρόσθεσαν.

Πηγές: «ΝΥΤ», «ΑΠΕ-ΜΠΕ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου