Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023

Επίσκεψη Σακελλαροπούλου και Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ηλεία: Πανδαισία παράδοσης και ελληνισμού!


Μια πανδαισία παράδοσης και ελληνισμού ήταν η εκδήλωση προς τιμήν της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και της Πρόεδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην κεντρική πλατεία του Πύργου, το βράδυ του περασμένου Σάββατου αμέσως μετά την επίσημη τελετή της από κοινού ανακήρυξής τους ως Επίτιμους Δημότες Πύργου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μπροστά από το Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς Δήμου Πύργου και του Διεθνούς Φεστιβάλ Ανδραβίδας Κυλλήνης με τη συμμετοχή παραδοσιακών, χορευτικών και πολιτιστικών συλλόγων των περιοχών.

Ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος καλωσόρισε το πολυάριθμο κοινό, μίλησε για τις αξίες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας όπως αποτυπώνονται σε κείμενα, σύμβολα, στολές και το παραδοσιακό τραγούδι.

Ιδιαίτερη αναφορά στο Λύκειο Ελληνίδων και στους νέους από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Ιδιαίτερη αναφορά στο Λύκειο των Ελληνίδων έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, απευθύνοντας απόψε χαιρετισμό στην κεντρική πλατεία του Πύργου, κατά την διάρκεια πολιτιστικής εκδήλωσης που διοργανώθηκε με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην πόλη, όπου νωρίτερα ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης.

Ειδικότερα, όπως είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, «με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση θα παρακολουθήσουμε την ωραία αυτή εκδήλωση του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου και μεταλαμβάνουμε όλοι μαζί απόψε ολίγον εκ της ικμάδος και του ενθουσιασμού των νεανίδων και των νέων που συμμετέχουν στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις».

Αναφερόμενος στην νέα γενιά, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι «αποτελεί το μέλλον και του τόπου σας εξόχως δε όταν αυτή διαπνέεται από αγνά αισθήματα και υγιή ιδεώδη, τα οποία απορρέουν από την μελέτη και τη σπουδή του λαϊκού μας πολιτισμού, την εκμάθηση και καλλιέργεια της μουσικοχορευτικής μας παραδόσεως και την διατήρηση και αναβίωση των ηθών και των εθίμων του γένους».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «ατυχώς σήμερον εις μίαν εποχήν αμφισβητήσεως της αξίας της παραδόσεως και των αξιών της, η ενασχόληση με τα προαναφερθέντα θεωρείται υπότινων παρωχημένη, αφού η κυριαρχία της χρησιμοθηρίας και του υλισμού απωθεί τας υψηλάς αξίας και τον πνευματικό πολιτισμό».

«Και βεβαίως», συνέχισε, «η γνήσια παράδοση και ο λαϊκός πολιτισμός της ρωμιοσύνης ουδόλως περιορίζονται εις μόνη την διάσταση του φολκλόρ, αλλά αποτελούν αντανάκλαση της συλλογικής μνήμης, της κοινοτικής ζωής και του ηθικού αισθητηρίου του γένους και ανήκουν στον πυρήνα του ενιαίου αρχαιοελληνικού βυζαντινού και νεότερου πολιτισμού μας».

Σε αυτό το σημείο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε ότι «σε αυτή τη μοναδικότητα και τον πλούτο της λαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς μας συνέβαλε και η αείμνηστη Καλλιρρόη Σιγανού – Παρρέν, αυτή η σπάνια προσωπικότητα με την τεράστια προσφορά στην κοινωνία και το πολιτισμό και ίδρυσε το Λύκειον των Ελληνίδων εις τας αρχάς του 1911 με σκοπό την μελέτη, διάσωση και διατήρηση της μουσικοχορευτικής παραδόσεως, των ηθών και των εθίμων του ελληνικού λαού, αλλά και την προώθηση θεμάτων της ισότητας των δύο φύλων».

Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «στην εποχή μας, όπου η βία κατά των γυναικών αποτελεί απειλητικό και αποκρουστικό φαινόμενο, δεν πρέπει να λησμονούμε τους αγώνες και την προσφορά της Καλλιρρόης Παρρέν».

«Ασφαλώς», συμπλήρωσε, «η συνεισφορά του Λυκείου των Ελληνίδων δεν περιορίστηκε μόνον στα στενά πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά στήριξε το γένος σε δύσκολες στιγμές της πορείας του».

Επίσης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε ότι «μεταφέρουμε σε όλους τη στοργή και το ενδιαφέρον της μητρός εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, αλλά και την πατρική προτροπή στα μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων και ιδίως στους νέους και στις νέες να συνεχίζουν με την ιδίαν και πλείονα ζέση και αγάπη την συμμετοχή τους στις δραστηριότητες του σωματείου προς μελέτη, διαφύλαξη και προαγωγή του θησαυρού της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Συντονισμένη προσπάθεια για την κλιματική κρίση συνέστησε η ΠτΔ

«Οι χώρες της περιοχής της Μεσογείου πρέπει να αντιδράσουν αποτελεσματικά και συντονισμένα και να προσπαθήσουν συλλογικά να αναστρέψουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Να δώσουν έμφαση στις αρχές της πρόληψης και της προφύλαξης και να κινητοποιήσουν όλες τους τις δυνάμεις, καθώς και να περάσουν το μήνυμα στην κοινωνία των πολιτών». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου στην κεντρική πλατεία του Πύργου κατά τη διάρκεια πολιτιστικής εκδήλωσης που διοργανώθηκε με την ευκαιρία της επίσκεψης της ίδιας και του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου.

Παράλληλα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «η αντιμετώπιση της κρίσης έχει καταστεί υπαρξιακή πρόκληση και κανένα κράτος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει μόνο του σε αυτήν», προσθέτοντας ότι «έχουμε όλοι ευθύνη απέναντι στις μελλοντικές γενιές και κρινόμαστε από αυτές».

Στον χαιρετισμό της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέφερε:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Δήμους Πύργου και Ανδραβίδας-Κυλλήνης για την τιμή που μου απέδωσαν σήμερα. Χαίρομαι που βρίσκομαι σ’ αυτή την πάνδημη σύναξη, ανάμεσα στους συντελεστές δύο εκδηλώσεων που προωθούν τα ιδιαίτερα πολιτιστικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Το Φεστιβάλ αρχαίας Φειάς του Δήμου Πύργου και το Φεστιβάλ του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης αποτελούν στιβαρούς πολιτιστικούς θεσμούς, μέσω των οποίων εκφράζεται η συλλογική συνείδηση, διατηρείται η τοπική συνέχεια, αναπαράγεται η γνώση, η ιστορία, η παράδοση και σχεδιάζεται το μέλλον. Συμβάλλουν στην προώθηση διαφορετικών μορφών καλλιτεχνικής έκφρασης, ενθαρρύνουν την ατομική πρωτοβουλία και τη συλλογική δράση, ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των δημοτών.

Ο Πύργος, η Ανδραβίδα, και γενικότερα ο νομός της Ηλείας, είναι περιοχή κομβικής αναπτυξιακής, πολιτιστικής και περιβαλλοντικής σημασίας για την Πελοπόννησο και τη χώρα μας, με πολλές δυνατότητες και ευκαιρίες. Είναι, όμως, ταυτόχρονα και περιοχή που δοκιμάστηκε όσο λίγες από την καταστροφική πυρκαγιά του 2007. Η τραγική ανάμνησή της παραμένει εντυπωμένη στη συλλογική μνήμη όλων μας.

Και αυτό το καλοκαίρι, δεκαέξι χρόνια μετά, ζήσαμε εξίσου επώδυνες στιγμές, με πολλές πυρκαγιές να πλήττουν όλη την επικράτεια. Ιδίως στον Έβρο έγινε στάχτη μεγάλο κομμάτι ενός από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της χώρας μας, το παρθένο δάσος της Δαδιάς, στη μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη εδώ και χρόνια. Αυτή η οδυνηρή πραγματικότητα τείνει, λόγω της κλιματικής κρίσης, να διαμορφωθεί σε μια εξαιρετικά απειλητική συνθήκη όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τη Μεσόγειο, τη γειτονιά μας.

Σύμφωνα με τις ανησυχητικές προειδοποιήσεις των ειδικών, η ολοένα εντεινόμενη ξηρασία λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας ευνοεί τις πυρκαγιές, που με τη σειρά τους οδηγούν σε απογύμνωση του εδάφους, σε συχνότερα πλημμυρικά φαινόμενα και εν τέλει στην ερημοποίησή του. Γεγονός που αναμένεται στο άμεσο μέλλον να προξενήσει σοβαρά οικολογικά και οικονομικά προβλήματα.

Η κλιματική κρίση είναι εδώ και οι διαστάσεις της είναι τέτοιες, ώστε να μιλάμε πλέον για κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η προστασία του περιβάλλοντος μας αφορά όλους, και ιδίως τους νέους, που θα επωμιστούν το βάρος των επιλογών μας και, αναπόφευκτα, το κόστος της ενδεχομένης αδράνειάς μας. Οι Δήμοι Πύργου και Ανδραβίδας-Κυλλήνης έχουν αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες στο θέμα, ενώ είναι γνωστή σε όλους μας και πρέπει να τονιστεί η οραματική, διαχρονικά σταθερή και αμετακίνητη προσήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον ύψιστο αυτό στόχο.

Πρόσφατα, ανέλαβα την πρωτοβουλία να έρθω σε επαφή με Προέδρους και άλλων μεσογειακών κρατών, με τους οποίους αποφασίσαμε να απευθύνουμε κοινή έκκληση για τη Μεσόγειο, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Οι χώρες της περιοχής πρέπει να αντιδράσουν αποτελεσματικά και συντονισμένα και να προσπαθήσουν συλλογικά να αναστρέψουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Να δώσουν έμφαση στις αρχές της πρόληψης και της προφύλαξης και να κινητοποιήσουν όλες τους τις δυνάμεις, καθώς και να περάσουν το μήνυμα στην κοινωνία των πολιτών. Η αντιμετώπιση της κρίσης έχει καταστεί υπαρξιακή πρόκληση και κανένα κράτος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει μόνο του σε αυτήν. Έχουμε όλοι ευθύνη απέναντι στις μελλοντικές γενιές και κρινόμαστε από αυτές.

Η διάσωση του περιβάλλοντος είναι ο αγώνας του καιρού μας και καμία δικαιολογία δεν υπάρχει να μείνουμε άπραγοι και να μην αναλάβουμε την απαιτούμενη δράση. Χρέος όλων είναι, καθένας με τα μέσα που διαθέτει, να διεκδικήσουμε, στην πράξη, ένα παρόν και μέλλον, όπου η ευημερία μας δεν θα τελεί συνεχώς υπό την απειλή της καταστροφής του φυσικού μας περιβάλλοντος».

Παραδοσιακοί χοροί και ανθοδέσμες

Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από το Λύκειο Ελληνίδων και την Εστία Ανδραβίδας.
Οι σύλλογοι που συμμετείχαν στην εκδήλωση ήταν οι: Παραδοσιακός Λαογραφικός όμιλος Δρώμενα με έδρα την Κρέστενα, Σύλλογος Κρητών Νόμου Ηλείας, Λύκειο Ελληνίδων , Σύλλογος Φίλων του Πολιτισμού η Εστία από την Ανδραβίδα, Χαράλαμπος Βιλαετης, Πολιτιστικός σύλλογος Κατακόλου ο Φάρος, Λαογραφικός Σύλλογος Εσθήτα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανεμοχωρίου ο Άγιος Γεώργιος.

Τις ανθοδέσμες στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου έδωσε εκ μέρους του Διεθνούς Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Αρχαίας Φειάς Δήμου Πύργου το Λύκειο Ελληνίδων και εκ μέρους του Διεθνούς Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης η μαθήτρια Γυμνασίου Ευγενία Σαραντοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου