Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

Η Ε.Ε. βαδίζει προς απαγόρευση κατασκευής γηπέδων με καουτσούκ

 Σάββατο, 21 Οκτωβρίου, 2023

Τί είχε πει το 2008 ο τότε Υφ. Αθλητισμού  αείμνηστος Γιάννης Ιωαννίδης στον Πύργο

Σύμφωνα με την «El Mundo Deportivo», παρά την απαγόρευση αυτή -όπως σημειώνεται- στα γήπεδα που έχουν ήδη κατασκευαστεί, δεν θα υπάρξει υποχρέωση κατάργησης, ωστόσο η συντήρησή τους θα γίνει δύσκολη λόγω των υλικών τα οποία θα απαγορευτούν. Μάλιστα η εφημερίδα κάνει λόγο για προτεινόμενες εναλλακτικές λύσεις, λιγότερο επιζήμιες για το περιβάλλον. Σύμφωνα πάντα με δημοσιεύματα, πρόθεση της Ε.Ε. είναι να διακοπούν οι κρατικές χρηματοδοτήσεις για την κατασκευή τέτοιου είδους αγωνιστικών χώρων. Οι συζητήσεις για το θέμα, αλλά και οι μελέτες, έχουν ξεκινήσει πολλά χρόνια πίσω, από το 2008.

Θυμίζουμε ότι το 2008, ο τότε Υφυπουργός Αθλητισμού της Ελλάδας, ο αείμνηστος Γιάννης Ιωαννίδης, κατά την επίσκεψή του στον Πύργο και το γραφείο του Δημάρχου, είχε αποτρέψει τους τοπικούς φορείς της Ηλείας να προχωρήσουν στην κατασκευή αγωνιστικών χώρων με συνθετικό χλοοτάπητα και τους είχε προτρέψει να προχωρούν στην κατασκευή αγωνιστικών χώρων με φυσικό χλοοτάπητα κατά προτίμηση. Μάλιστα είχε αναφέρει και το παράδειγμα της Μόσχας, όπου ξηλώθηκε ο συνθετικός χλοοτάπητας και τοποθετήθηκε φυσικός στο στάδιο Λουζνίκι, προκειμένου να διεξαχθεί ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ εκείνης της χρονιάς, ανάμεσα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Τσέλσι.

Σε σχέση με το σήμερα ξανά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εναλλακτική λύση αναζητείται σε ένα υλικό που έχει διευκολύνει την κατασκευή και τη συντήρηση χιλιάδων γηπέδων ποδοσφαίρου σε όλη την Ευρώπη. Η καταλανική εφημερίδα  κάνει λόγο, για μια ελαστική επαναχρησιμοποιήσιμη πλαστική βάση, η οποία τοποθετείται κάτω από το τεχνητό γρασίδι, αντικαθιστώντας την αντικραδασμική προστασία που παρέχεται από το καουτσούκ σήμερα. Μια βάση περίπου δύο εκατοστών που θα μπορούσε να παραμείνει ανέπαφη για 30 χρόνια, με τον τεχνητό χλοοτάπητα να έχει μέση διάρκεια ζωής δεκαπέντε χρόνια. Σύμφωνα πάντα με το εν λόγω άρθρο, η Ε.Ε. έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το καουτσούκ, το οποίο προέρχεται από ανακυκλωμένα ελαστικά που μετατρέπονται και επαναχρησιμοποιούνται για την απορρόφηση των κραδασμών σε τεχνητά γήπεδα ποδοσφαίρου, είναι ένα, αν όχι το μεγαλύτερο, από τα μεγαλύτερα υλικά εκπομπών ρυπογόνων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, επηρεάζοντας περισσότερο την κλιματική αλλαγή.

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου