Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023

Ο Νετανιάχου έχει παρακάμψει τις ευθύνες του που απέτυχε να αποτρέψει την επίθεση της Χαμάς

Κυριακή, 5 Νοεμβρίου, 2023

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Ενας αριθμός Ισραηλινών αξιωματούχων έχει αποδεχθεί την ευθύνη για την αποτυχία να αποτρέψει τη βάναυση επίθεση της Χαμάς στις ισραηλινές κοινότητες κατά τη διάρκεια της εισβολής της 7ης Οκτωβρίου που πυροδότησε τον τρέχοντα πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Από τον κατάλογο των αξιωματούχων αυτών απουσιάζει το όνομα του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Μετά τη φρικτή επίθεση, η οποία σημείωσε την πιο θανατηφόρα ημέρα για τους Ισραηλινούς από τότε που ιδρύθηκε η χώρα πριν από 75 χρόνια, ο Νετανιάχου έχει επανειλημμένα παρακάμψει την ευθύνη. Αντίθετα, κατηγόρησε άλλους.

«Ο Νετανιάχου δίνει μια προσωπική μάχη επιβίωσης και αυτή έχει προτεραιότητα έναντι του πολέμου του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς», δήλωσε ο βιογράφος και δημοσιογράφος του Νετανιάχου, Ανσέλ Πφέφερ (Anshel Pfeffer). «Στο πλαίσιο αυτής της μάχης, είναι έτοιμος να κακολογήσει όσους διοικούν τώρα τον Στρατό και τις υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ».

Οταν εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς κατέρριψαν τα φαινομενικά αδιαπέραστα συστήματα ασφαλείας του Ισραήλ και εισέβαλαν στις κοινότητές του, οι περίφημες δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ πιάστηκαν στον ύπνο. Περίπου 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν και χρειάστηκαν ώρες για να φτάσουν οι στρατιώτες. Ο πόλεμος έχει σκοτώσει περισσότερους από 9.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με Παλαιστίνιους υγειονομικούς αξιωματούχους, και έχει ρημάξει πολλές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας.

Η επίθεση διέλυσε επίσης μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση μεταξύ των Ισραηλινών ηγετών ότι η Χαμάς δεν ενδιαφέρεται για μια νέα σύγκρουση και ότι η στρατιωτική ισχύς του Ισραήλ χρησίμευε ως αποτρεπτικός παράγοντας.

Τα ανώτατα στελέχη ασφαλείας του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού του στρατιωτικού Επιτελείου, του υπουργού Αμυνας και του επικεφαλής της εγχώριας υπηρεσίας ασφαλείας Shin Bet, εμφανίστηκαν και ανέλαβαν την ευθύνη για την γκάφα τις ημέρες μετά την επίθεση.

Ο Νετανιάχου, ωστόσο, δεν έχει αναλάβει την απόλυτη ευθύνη για τα λάθη που οδήγησαν στη φρικτή επίθεση, παρά το γεγονός ότι υπηρέτησε ως πρωθυπουργός τα 13 από τα τελευταία 14 χρόνια. Λέει ότι θα υπάρξει χρόνος για έρευνες – μετά τον πόλεμο.

«Αυτή η καταστροφή θα διερευνηθεί. Ολοι θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις, συμπεριλαμβανομένου και εμού», είπε ο Νετανιάχου, δυόμισι εβδομάδες μετά την επίθεση. Ωστόσο, απέρριψε τις επικρίσεις και απέρριψε τις προτάσεις ότι πρέπει να παραιτηθεί.

«Το μόνο πράγμα που σκοπεύω να παραιτηθώ είναι η Χαμάς. Θα τους παραδώσουμε στον κάδο των σκουπιδιών της Ιστορίας», είπε στους δημοσιογράφους το περασμένο Σαββατοκύριακο. «Αυτή είναι η ευθύνη μου».

Ο Νετανιάχου, μια πολωτική φιγούρα στο Ισραήλ, έχει επίσης αντιμετωπίσει κριτική για την απάντησή του στην κρίση.

Κατηγορήθηκε ότι απέτυχε να ενώσει το έθνος με οποιονδήποτε ηχηρό, εξυψωτικό λόγο ή πράξη. Πολλοί Ισραηλινοί έχουν επισημάνει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επισκέφθηκε το Ισραήλ τις ημέρες μετά την επίθεση, ότι εκπλήρωσε καλύτερα αυτόν τον ρόλο.

Ο Νετανιάχου επικρίθηκε επειδή περίμενε πολλές μέρες για να επισκεφθεί τις οικογένειες των περισσότερων από 240 ανθρώπων που πιστεύεται ότι απήχθησαν από τη Χαμάς, οι οποίοι προέρχονταν κυρίως από φιλελεύθερες κοινοτικές φάρμες που τείνουν να μην ψηφίζουν τον Νετανιάχου.

Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου