Κυριακή, 5 Νοεμβρίου, 2023
Οι πολυκατοικίες όπου αγόρασαν διαμερίσματα δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ
Στα περίχωρα της κινεζικής πόλης Ναντζίνγκ βλέπει κανείς να υψώνονται προς τον γκρίζο ουρανό πανύψηλες πολυκατοικίες που μοιάζουν με κολόνες από τσιμέντο. Εκ πρώτης όψεως αντανακλούν την εκρηκτική ανάπτυξη του κατασκευαστικού κλάδου της Κίνας, που στη διετία 2011-2013 κατανάλωσε περισσότερο τσιμέντο από όσο είχαν καταναλώσει οι ΗΠΑ σε ολόκληρο τον 20ό αιώνα. Οταν, όμως, κοιτάξει κανείς πιο προσεκτικά διαπιστώνει ότι πρόκειται για τα απομεινάρια μιας καταστροφής και όχι για το σύμβολο μιας μεγαλειώδους ανάπτυξης. Σε κανένα από τα κτίρια δεν υπάρχει αναμμένο φως και τα περισσότερα δεν έχουν ούτε παράθυρα ούτε πόρτες.
Εξηγώντας τι έχει συμβεί στο δίκτυο Al Jazeera, η 60χρονη Ζι Γιανγκ, που ζήτησε να αναφερθεί με ψευδώνυμο, τονίζει πως οι οικοδόμοι διέκοψαν τις εργασίες το 2019 διότι «ο εργολάβος έμεινε από χρήματα». Οπως εξηγεί δακρύζοντας, μαζί με τον σύζυγό της κατέθεσαν σε ένα από τα διαμερίσματα αυτών των πολυκατοικιών τις αποταμιεύσεις μιας ζωής, καθώς ο εργολάβος υποσχόταν σύγχρονα διαμερίσματα, κοντά στο εμπορικό κέντρο και με εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ηταν το όνειρό τους για τη συνταξιοδότησή τους, αλλά όπως τονίζει η Ζι «δεν πήραμε τελικά τίποτε από όλα αυτά» καθώς έχουν παρέλθει πέντε χρόνια από την ημέρα που το αγόρασαν και το διαμέρισμά τους δεν έχει τελειώσει. Και δεν είναι οι μόνοι, γιατί «δυστυχώς συμβαίνει το ίδιο σε ολόκληρη την Κίνα», όπως τονίζει.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περισσότερες από 65 εκατ. κατοικίες παραμένουν κενές στην Κίνα.
Σε όλη τη χώρα, από την πόλη Γκιουλίν στα νότια μέχρι την Νταλιάν στον κινεζικό Βορρά, αμέτρητοι αγοραστές ακινήτων έχουν καταθέσει τις αποταμιεύσεις μιας ζωής σε διαμερίσματα που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Εξάλλου, στην πόλη Ναντζίνγκ ένα ξενοδοχείο, ένα κτίριο γραφείων, ένα μουσείο, αλλά ακόμη και ένας πύργος παραμένουν ημιτελή εδώ και χρόνια. Σε ένα προάστιο της βορειοανατολικής πόλης Σενιάνγκ, ολόκληρη γειτονιά αποτελούμενη από 260 βίλες ευρωπαϊκών προδιαγραφών εγκαταλείφθηκε ατελής μόλις δύο χρόνια από τη στιγμή που άρχισαν οι οικοδομικές εργασίες. Σήμερα η περιοχή έχει καταληφθεί από αγρότες που καλλιεργούν τις σοδειές τους πάνω στα μονοπάτια προς τη γειτονιά με τις βίλες και εκτρέφουν τα ζώα τους στους χώρους ανάμεσα στις βίλες.
Και στο μεταξύ, χιλιάδες ολοκληρωμένες κατοικίες παραμένουν κενές σε όλη την επικράτεια της Κίνας στις λεγόμενες «πόλεις-φαντάσματα». Το 2017 έγινε καταμέτρηση και προέκυψε πως παρέμεναν κενά 65 εκατ. σπίτια, το 1/5 από το σύνολο των κατοικιών στην Κίνα. Τον Σεπτέμβριο, ο αναπληρωτής διευθυντής της στατιστικής υπηρεσίας, Χε Κενγκ, παραδέχθηκε πως υπάρχουν περισσότερα κενά σπίτια από όσα θα χρειάζονταν για να στεγαστεί το 1,4 δισ. πολιτών της Κίνας. Οι τοπικές αρχές δοκίμασαν πολλά τεχνάσματα για να μπορέσουν να διαθέσουν το πλεόνασμα κατοικιών: ανακάλεσαν κάθε περιορισμό στις αγορές κατοικιών, προσέφεραν στους αγοραστές προνόμια, όπως φθηνά, καινούργια αυτοκίνητα, έξυπνα κινητά και ράβδους χρυσού, αλλά και πολλά άλλα. Ομως αυτά τα μέτρα δεν απέδωσαν γιατί δεν αγγίζουν τον πυρήνα του προβλήματος.
Το πρόβλημα είναι η εκρηκτική οικοδομική δραστηριότητα που σημειώθηκε στην Κίνα στα τέλη της δεκαετίας του 2000, όταν με μια πυρετώδη πιστωτική επέκταση κατασκευάστηκαν ολόκληρες «πόλεις-φαντάσματα» με εκατ. κατοικίες και ένα τεράστιο πλεόνασμα στέγης εν μέσω ισχνής ζήτησης στη χώρα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τη δεκαετία 2004-2014 διπλασιάστηκαν οι τιμές των κατοικιών και ο τομέας της αγοράς ακινήτων έφτασε να αντιπροσωπεύει το 30% του κινεζικού ΑΕΠ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου