Σάββατο, 18 Νοεμβρίου, 2023
Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, με φόντο την πολεμική κρίση που κλιμακώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου και έπειτα, η Τεχεράνη μετέφερε στην αμερικανική πλευρά δύο βασικά μηνύματα, υπογραμμίζοντας:
– ότι δεν θέλει να δει τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς να εξαπλώνεται, αλλά και
– ότι μια περιφερειακή σύγκρουση ίσως να καταστεί αναπόφευκτη εάν συνεχισθούν οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα.
Σύμφωνα μάλιστα με όσα αναφέρει ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, τα εν λόγω μηνύματα κοινοποιήθηκαν στους Αμερικανούς μέσω της ελβετικής πρεσβείας στην Τεχεράνη.
«Είπαμε ότι το Ιράν δεν θέλει να εξαπλωθεί ο πόλεμος αλλά λόγω της προσέγγισης που υιοθετούν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ στην περιοχή, εάν τα εγκλήματα κατά του λαού της Γάζας και της Δυτικής Οχθης δεν σταματήσουν, τότε μια ευρύτερη σύγκρουση θα μπορούσε να αποδειχθεί αναπόφευκτη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν. Ο Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν από τις 7 Οκτωβρίου και έπειτα, έχει πραγματοποιήσει επισκέψεις σε Ιράκ, Συρία, Λίβανο, Τουρκία, Κατάρ και Σαουδική Αραβία, ενώ έχει συναντηθεί παράλληλα και με τον αρχηγό της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, καθώς και με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.
Αναφερόμενος στις πολύνεκρες επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς κατά Ισραηλινών στις 7 Οκτωβρίου, ο ΥΠΕΞ του Ιράν δήλωσε ότι η Τεχεράνη δεν είχε λάβει σχετική ενημέρωση εκ των προτέρων για όσα επρόκειτο να συμβούν. Επιπλέον, υποστήριξε ότι η Χαμάς δεν έχει ζητήσει από το Ιράν να μπει σε αυτόν τον πόλεμο. Το Ιράν ζητά να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, Ιρανοί αναλυτές αναφέρουν ότι αυτός ο πόλεμος έχει ήδη δημιουργήσει διπλωματικές ευκαιρίες για την Τεχεράνη, επιτρέποντάς της να βγει από τη μερική απομόνωση στην οποία βρισκόταν και να έρθει ξανά σε επαφή με άλλα περιφερειακά κέντρα εξουσίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής με αφορμή όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες στη Γάζα.
Ενδεικτικά, τις τελευταίες εβδομάδες, ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στο Ριάντ αλλά και με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι επίσης στο Ριάντ.«Μέχρι στιγμής το Ιράν έχει μείνει μακριά από οποιαδήποτε άμεση εμπλοκή στον πόλεμο και έχει παράλληλα βελτιώσει τις σχέσεις του με τα αραβικά κράτη», σχολιάζει αναλυτής, μιλώντας στους Financial Times.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου