Κυριακή, 12 Νοεμβρίου, 2023
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Χειρουργοί πραγματοποίησαν την πρώτη μεταμόσχευση ολόκληρου ανθρώπινου ματιού στον κόσμο, μια εξαιρετική προσθήκη σε μια μεταμόσχευση προσώπου – αν και είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν ο άνδρας θα δει ποτέ μέσα από το νέο του αριστερό μάτι.
Ο Ααρον Τζέιμς (Aaron James) είχε υποστεί ηλεκτροπληξία όταν ήρθε σε επαφή με καλώδια υψηλής τάσης και καταστράφηκε το μεγαλύτερο μέρος του προσώπου του και του ενός οφθαλμού. Το δεξί του μάτι εξακολουθεί να λειτουργεί. Ωστόσο, οι χειρουργοί στο NYU Langone Health ήλπιζαν ότι η αντικατάσταση του κατεστραμμένου οφθαλμού θα απέφερε καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα για το νέο του πρόσωπο, υποστηρίζοντας την κόγχη και το βλέφαρο που είχε μεταμοσχευθεί.
Η ομάδα του NYU ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι μέχρι στιγμής κάνει ακριβώς αυτό. Ο Τζέιμς αναρρώνει καλά από τη διπλή μεταμόσχευση τον περασμένο Μάιο και το μεταμοσχευμένο μάτι φαίνεται εξαιρετικά υγιές.
«Εχει ωραία αίσθηση. Δεν έχω ακόμα καμία κίνηση σε αυτό. Δεν μπορώ να ανοιγοκλείσω ακόμα το βλέφαρό μου, αλλά έχω αίσθηση τώρα», είπε ο Τζέιμς στο «Associated Press» καθώς οι γιατροί εξέταζαν την πρόοδό του πρόσφατα.
«Πρέπει να ξεκινήσεις από κάπου, κάπου πρέπει να υπάρχει πρώτο πρόσωπο», πρόσθεσε ο Τζέιμς, 46 ετών, από το Hot Springs του Αρκανσας. «Ισως μάθετε κάτι από αυτό που θα βοηθήσει το επόμενο άτομο».
Σήμερα, οι μεταμοσχεύσεις του κερατοειδούς -του διαυγούς ιστού μπροστά από το μάτι- είναι κοινές για τη θεραπεία ορισμένων τύπων απώλειας όρασης. Ομως, η μεταμόσχευση ολόκληρου του ματιού -του βολβού του ματιού, της παροχής αίματος και του κρίσιμου οπτικού νεύρου που πρέπει να συνδεθεί με τον εγκέφαλο- θεωρείται ως μία εκτόξευση στο φεγγάρι στην αναζήτηση για τη θεραπεία της τύφλωσης.
Ο,τι κι αν συμβεί στη συνέχεια, η χειρουργική επέμβαση του Τζέιμς προσφέρει στους επιστήμονες ένα άνευ προηγουμένου «παράθυρο» στο πώς το ανθρώπινο μάτι προσπαθεί να θεραπευθεί.
«Δεν ισχυριζόμαστε ότι πρόκειται να αποκαταστήσουμε την όραση», είπε ο Δρ Εντουάρντο Ροντρίγκεζ (Dr. Eduardo Rodriguez), επικεφαλής πλαστικής χειρουργικής του NYU, ο οποίος ηγήθηκε της μεταμόσχευσης. «Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία στο μυαλό μου ότι είμαστε ένα βήμα πιο κοντά».
Ο ασθενής Ααρον Τζέιμς δεν θα ξαναβρεί μεν την όρασή του από το αριστερό μάτι, όμως είναι ευγνώμων για το αισθητικό αποτέλεσμα. «Δεν έχω λόγια για να ευχαριστήσω τον δωρητή και την οικογένειά του. Μου προσέφεραν μια δεύτερη ευκαιρία, σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για εκείνους. Ελπίζω ότι η ιστορία μου θα αποτελέσει έμπνευση για τους ανθρώπους που έχουν υποστεί σοβαρό τραυματισμό στο πρόσωπο και τα μάτια», είπε.
Ο Τζέιμς, το δεξί μάτι του οποίου δεν υπέστη τραυματισμό και βλέπει κανονικά, έχει ήδη επιστρέψει στο σπίτι του στο Αρκανσο όπου ζει με τη σύζυγο και την κόρη του. Επισκέπτεται τη Νέα Υόρκη μία φορά τον μήνα για να παρακολουθούν οι γιατροί την εξέλιξη της κατάστασής του.
Η βασική δυσκολία στη μεταμόσχευση του οφθαλμού είναι η αποκατάσταση του οπτικού νεύρου που μεταφέρει τις πληροφορίες στον εγκέφαλο. Το οπτικό νεύρο αποκόπτεται τόσο στον δωρητή όσο και στον παραλήπτη για να γίνει η μεταμόσχευση. Στο παρελθόν, μεταμοσχεύσεις οφθαλμικών βολβών έχουν γίνει σε μικρά ζώα και σε ορισμένες περιπτώσεις αποκαταστάθηκε η όραση, τουλάχιστον εν μέρει, εξήγησε η Κία Ουάσινγκτον. Ομως για τους ανθρώπους, θα πρέπει να συνδυαστούν πολλές διαφορετικές τεχνικές, όπως η γενετική θεραπεία, η χρήση βλαστοκυττάρων και άλλες.
Θα είναι ποτέ εφικτό να αποκατασταθεί η όραση ενός ανθρώπου που γεννήθηκε τυφλός; Η προοπτική αυτή είναι ακόμη μακρινή αλλά «πιστεύω πως ναι, μια μέρα, τις επόμενες δεκαετίες, θα είναι δυνατόν», είπε η Ουάσινγκτον.
Ενας επιστήμονας που έχει μελετήσει εδώ και καιρό πώς να κάνει τις μεταμοσχεύσεις ματιών πραγματικότητα, ονόμασε τη χειρουργική επέμβαση συναρπαστική. «Είναι μια καταπληκτική επικύρωση» πειραμάτων σε ζώα που κράτησαν ζωντανά τα μεταμοσχευμένα μάτια, είπε ο Δρ Τζέφρι Γκόλντμπεργκ, (Dr. Jeffrey Goldberg), πρόεδρος Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
Η δυσκολία είναι πώς να αναπτυχθεί ξανά το οπτικό νεύρο, αν και οι μελέτες σε ζώα κάνουν βήματα προόδου, πρόσθεσε ο Γκόλνμπεργκ. Επαίνεσε την τόλμη της ομάδας του NYU να στοχεύει ακόμη και στην επιδιόρθωση του οπτικού νεύρου και ελπίζει ότι η μεταμόσχευση θα δώσει ώθηση σε περισσότερη έρευνα.
Πηγές: «Αssociated Press», «ΑΠΕ-ΜΠΕ»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου